News Flash:

Plansul este benefic pentru sanatate. Vezi ce efecte au lacrimile

21 Ianuarie 2013
4051 Vizualizari | 0 Comentarii

Plansul este un dar al naturii, o descătuşare de sentimente de care numai noi, oamenii, suntem în stare şi pe care nu ar trebui să ne-o refuzăm măcar atunci când nu ne vede nimeni. Chiar dacă pe moment ne simţim vinovaţi şi…desfiguraţi de prea mult hohotit, se pare că plânsul nu dăunează deloc sănătăţii, scrie revista Femeia. Dimpotrivă. Lacrimile sunt agenţi antibacterieni şi antivirali extrem de eficienţi, întrucât ele curată globul ocular şi ne feresc de musafiri nepoftiţi precum germenii prezenţi pe tot ce atingem. Când ducem mâinile murdare la nas şi la ochii înroşiţi de plâns, microbii au mai puţine şanse de a cuceri teritorii care nu le aparţin, iar asta, datorită faptului că lacrimile conţin lizozimă, o proteină cu efect antibacterian puternic, care omoară în câteva minute 95% din bacteriile întâlnite în cale.

Mecanismul de eliminare prin intermediul lacrimilor a substanţelor dăunătoare organismului e similar celui al transpiraţiei. Când plângem, odată cu descărcarea emotivă, scăpăm de anumite chimicale produse în organism din cauza stresului. Când ne abţinem de la plâns, efectul este invers: nivelul acestor toxine creşte, disconfortul emoţional ia proporţii, iar de aici până la hipertensiune arterială, probleme cu inima şi ulcer e doar un pas.
Un biochimist american a descoperit că lacrimile pe care ţi le storc traumele sufleteşti conţin mai mulţi compuşi toxici decât cele pe care le verşi în condiţiile unor stimuli iritanţi, cum ar fi atunci când toci ceapă. Concluzia? Stresul emoţional ajuta la detoxificare prin intermediul lacrimilor.

Poate că sună absurd, dar asta e adevărul. După o porţie zdravănă de plâns, anxietatea, nervozitatea şi pesimismul îşi pierd brusc din vigoare, iar acest fenomen are o explicaţie biochimică: nivelul de mangan (mineralul care, prezent în exces, ne dă stări proaste) scade. Din acest motiv, odată ce ne ştergem lacrimile, se poate instala chiar o scurtă stare euforică.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

plansul antibacterian puternic stresului storc traumele
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2056 (s) | 23 queries | Mysql time :0.055417 (s)