News Flash:

Peste 5.000 de terapii noi vor intra in farmacii la nivel global. Cate vor ajunge si in Romania?

19 Martie 2013
920 Vizualizari | 0 Comentarii
La nivel mondial, peste 5.000 de terapii noi se afla in diferite stadii de dezvoltare in industria farmaceutica. Prin contrast, in Romania, 80 de terapii inovatoare asteapta de cinci ani sa fie supuse unui proces de evaluare pentru a fi astfel introduse pe lista de medicamente gratuite si compensate. Cate dintre noutati vor fi accesibile pacientilor din Romania?
Dintre descoperirile terapeutice, peste 60% (circa 3.000) le sunt destinate bolavilor de cancer, 750 de terapii noi au potential de a trata varii forme ale infectiilor, 610 sunt dezvoltate pentru domeniul neurologiei si peste 450 sunt destinate bolilor cardiovasculare, potrivit celui mai recent raport al PhRMA (Industria Americana de Cercetare si Productie de Medicamente), potrivit adevarul.ro.
Potrivit estimarilor principalilor jucatori din industria farmaceutica, costul de cercetare si dezvoltare (R&D) al unei molecule este de circa 1 miliard de dolari si pana ca medicamentul sa ajunga pe piata este nevoie de zece ani. La un calcul sumar, cele 5.000 de terapii aflate in prezent in diferite stadii de R&D vor costa companiile 500 de miliarde de dolari. In Romania, cerecetarea in industria farmaceutica presupune mai ales realizarea de studii clinice, pe o piata evaluata de Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) la circa 100 de milioane de euro, cu un potential de 300 de milioane de euro.
Chiar daca aceste terapii vor fi disponibile la nivel mondial, ANPP avertizeaza ca prea putine vor ajunge pe rafturile farmaciilor din Romania. ,,Descoperirea tratamentului este doar primul pas. Cel de-al doilea pas si poate cel mai important este accesul la tratament. Daca un medicament nu este disponibil in farmaciile din Romania pe noi nu ne ajuta, daca nu este inclus pe lista de compensate si gratuitati, noi nu ni-l putem permite. Autoritatile sunt singurele care ne pot ajuta”, a declarat Vasile Barbu, presedinte Asociatiei Nationale de Protectie a Pacientilor (ANPP).
Ultima actualizare a listei medicamentelor compensate a avut loc in anul 2008 cand au fost introduse molecule ce se aflau in asteptare inca din anul 2007. ,,Contributia medicinei la imbunatatirea vietii pacientilor nu poate fi contestata”, spune Dan Zaharescu, director executiv ARPIM. De exemplu, rata de supravietuire a pacientelor diagnosticate cu cancer la san in anul 2002 era cu 14% mai mare decat in 1970, iar speranta de viata a bolnavilor diagnosticati cu HIV a ajuns astazi la 50 de ani. Potrivit acestuia, durata de viata la nivel global a crescut cu 30 de ani in ultimul secol. In prezent, Romania se afla pe ultimele locuri in UE la acest capitol.
”Investitiile in cercetarea si dezvoltarea de noi medicamente continua, fie ca vorbim despre eficientizarea tratamentelor deja existente, fie despre descoperirea unor terapii noi. Important este ca odata aceste tratamente disponibile, pacientii sa poata avea acces la ele”, a adaugat Zaharescu.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

terapii noi industria farmaceutica terapii inovatoare compensate
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1945 (s) | 34 queries | Mysql time :0.055433 (s)