News Flash:

Pericolul mortal de pe masa de Sarbatori!

19 Decembrie 2017
639 Vizualizari | 0 Comentarii
trichineloza

Sarbatorile de iarna aduc nu numai bucurii, ci, din pacate, si necazuri. Cele mai multe cazuri de trichineloza la om apar acum cand, in mod traditional, se sacrifica multi porci crescuti in gospodarii. Pentru a evita imbolnavirea, medicii veterinari ne sfatuiesc sa duceam carnea la laborator pentru analiza.

La fel de periculoasa devine in aceasta perioada si carne de porc comercializata clandestin, fara sa fie testata prin examen trichineloscopic, punand in pericol sanatatea si viata tuturor celor care o consuma. "Solicitati vizita medicului veterinar inainte de sacrificarea porcului, pentru ca acesta va verifica starea de sanatate a animalului inainte de sacrificare, va da sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare si analizele ce trebuie facute pentru a va garanta propria dumneavoastra sanatate, va asoma porcul inaintea sacrificarii, pentru a scuti animalul de suferinta si pentru a obtine o carne de calitate si cu un gust mai bun. In situatia in care medicul veterinar constata ca porcul dumneavoastra este bolnav, nu riscati vanzarea, sacrificarea si consumul carnii”, avertizeaza medicii veterinari, potrivit adevarul.ro. 

Pentru evitarea toxiinfectiilor alimentare si a infestarii cu parazitul Trichinella, ANSVSA recomanda consumatorilor sa nu cumpere carne de porc, produse sau preparate de la persoane neautorizate, din locuri sau spatii nesupravegheate sanitar-veterinar. Totodata, ei atrag atentia ca sacrificarea porcului si consumarea acestuia in familie fara controlul sanitar-veterinar al starii de sanatate a animalului si a salubritatii carnii obtinute pot avea consecinte grave.

Contaminarea se produce prin ingestia de carne parazitata, consumata cruda sau insuficient preparata termic, care contine larve vii de Trichinella. Animalele parazitate raman contagioase timp indelungat, ca si carnea acestora, chiar daca este pastrata la frigider sau congelata. Perioada de incubatie variaza intre doua si 28 de zile, cu media intre 12 si 14 zile. Evolutia se deruleaza in trei faze, dupa cum decurge ingestia infestanta de aliment: 

•    faza intestinala la 1-2 zile, care se manifesta prin diaree, greata, voma, dureri abdominal. 
•    faza de diseminare a larvelor in sange, ce apare la doua-patru saptamani si se manifestata prin febra, mialgii, edeme faciale, eruptii urticariene. 
•    faza tisulara de inchistare a larvelor in muschi, care incepe in saptamana a treia, cand febra scade, dar mialgiile si manifestarile alergice persista si se poate trece spre etapa cronica, cand larvele inchistate pot fi evidentiate in biopsia musculara sau radiologic, cand se pot pune in evidenta chiar focare de calcifiere in masele musculare. Gravitatea bolii depinde de numarul larvelor ingerate. In formele severe pot aparea complicatii cardio-vasculare, neurologice sau chiar decesul.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

necazuri trichineloza gospodarii
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2267 (s) | 23 queries | Mysql time :0.019212 (s)