News Flash:

Patologia parodontala, mereu în actualitate

8 Februarie 2011
3290 Vizualizari | 0 Comentarii
prof univ dr Norina Forna
Fiecare persoana e sensibila la aspectul estetic, de cele mai multe ori un zambet dizgratios determinandu-ne sa fim distanti cu respectivul în cauza. Unul dintre motivele ce pot genera un zambet departe de ideal este boala parodontala, care debuteaza cu un aspect congestionat al gingiilor, urmata de retractia acestora, confruntandu-ne cu imaginea de "dinte alungit". Pe masura ce boala evolueaza, mobilitatea dentara se accentueaza, ceea ce conduce la pierderea dintilor. Frecventa cazurilor diagnosticate cu boala parodontala este din ce în ce mai mare, conducand la edentatie.

Unul dintre factorii favorizanti ai acestei afectiuni de temut este tartrul, neîndepartarea acestuia la timp agravand maladia deja instalata. Controalele periodice, coroborate cu sedintele de igienizare, fara a eluda terapia medicamentoasa si mijloacele de imobilizare, sunt elemente esentiale ce pot modula evolutia. In situatiile în care se ajunge în stadiul final al acestei afectiuni de temut, respectiv pierderea dintilor, pacientul nu trebuie sa fie disperat, deoarece exista solutia implantara, combinata cu metodele de augmentare osoasa, în vederea remodelarii suportului afectat si a redarii zambetului de altadata. In situatiile în care se realizeaza restaurari protetice în vecinatatea dintilor afectati de boala parodontala, armonizarea cu acestia, în special în cazul protezarilor mobile, se realizeaza prin simularea retractiei gingivale.

Un rol esential revine aspectelor interceptive, de periaj corect, de detartraj realizat la sase luni, apoi în acord cu stadiile avansate ale maladiei, se trece la terapie medicamentoasa, la utilizarea sinelor de imobilizare sau la terapia protetica. In cadrul tratamentului parodontal, un rol important revine terapiei non-invazive tip laser, ce conduce la un chiuretaj eficient si fara durere. In cazul mobilitatii avansate, implantarea poate fi imediata sau tardiva, urmata de protezare metalo-ceramica sau ceramica pe zirconiu, anulandu-se, astfel, efectul de mutilare produs de absenta dintilor.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

boala parodontala mobilitatea dentara pierderea dintilor tartrul
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1557 (s) | 34 queries | Mysql time :0.021285 (s)