News Flash:

Pacientii romani, acces la celule stem donate de straini

12 Mai 2016
470 Vizualizari | 0 Comentarii
celule stem
Pacientii romani vor avea acces si in acest an la registrul international al donatorilor de celule stem hematopoietice.

Guvernul a aprobat miercuri plata cotizatiilor si taxelor aferente anului 2016 pentru interconectarea institutiilor specializate din Romania cu institutii similare internationale in domeniul donatorilor voluntari de celule stem hematopoieticel, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com. Suma aprobata de Guvern in acest scop este de 7.547 euro. Aceasta se asigura de la bugetul de stat, in cadrul bugetului aprobat Ministerului Sanatatii, se mai mentioneaza in comunicat.

Conform documentului, aceste taxe insumeaza: cotizatia de membru a Asociatiei Mondiale a Donatorilor de Maduva (AMDM), in valoare totala de 1.500 euro; cotizatia de membru al organizatiei Donatori de Maduva Osoasa de Pretutindeni (DMOP), in valoare totala de 2.897 euro; cotizatia de membru al Grupului European pentru Sange si Transplant de Maduva (GESTM), in valoare totala de 900 de euro.

In plus, este inclusa si taxa pentru acreditarea de catre Federatia Europeana de Imunogenetica a laboratoarelor de imunogenetica si histocompatibilitate, cate 750 de euro pentru fiecare din cele trei laboratoare acreditate, si anume: Laboratorul de imunogenetica si histocompatibilitate HLA al Institutului Clinic Fundeni; Laboratorul de imunogenetica si histocompatibilitate HLA al Institutului National de Hematologie Transfuzionala "Prof. C.T. Nicolau"; Laboratorul clinic de analize medicale al Institutului Clinic de Urologie si Transplant Renal Cluj-Napoca.

Cotizatiile si taxele la care face referire hotararea de guvern sunt aprobate anual si se calculeaza pe baza cursului de schimb lei/euro stabilit de Banca Nationala a Romaniei la data efectuarii platii.

Acreditarea de catre Federatia Europeana de Imunogenetica (FEI) a laboratoarelor HLA (human leukocyte antigen) care indeplinesc standardele europene se face pentru o perioada de un an si numai dupa plata cotizatiilor si a taxei de acreditare.

pacientii romani
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1563 (s) | 23 queries | Mysql time :0.023249 (s)