News Flash:

Ouale umplute asociate cu alcool pot declansa pancreatita. Vezi si alte lucruri despre oua pe care trebuie sa le stii

20 Aprilie 2011
3949 Vizualizari | 0 Comentarii

Pentru ca se apropie sarbatorile de Paste, iar ouale nu vor lipsi de pe mese, este bine sa stii cum sa le alegi si sa le pastrezi, cum sa le combini pentru a nu-ti afecta sanatatea si cat de multe poti manca. Iata cateva lucruri despre oua pe care trebuie sa le stii, potrivit eva.ro:

1. Oul reprezinta "proteina completa"
Ouale contin proteine de inalta calitate, nedepasite de niciun alt aliment si sunt recomandate tuturor persoanelor, aflam de la. "Oul are proteina de cea mai inalta calitate ecologica - ovalbumina - care nu este depasita de nicio alta proteina si care a fost luata drept etalon de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru ca este cea mai echilibrata in aminoacizi esentiali si biodisponibilitate", explica prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. 

6 beneficii ale consumului de oua

2. O persoana sanatoasa poate sa consume saptamanal intre 2 si 5 oua, provenite de la gaini crescute in aer liber si hranite ecologic.

3. Ai colesterolul ridicat, poti sa consumi 2 oua saptamanal
Chiar daca ai colesterolul ridicat, prof. dr. Mencinicopschi iti recomanda sa consumi saptamanal cate doua oua, fie sub forma de ochiuri fierte in apa, fie scrob fie fierte moi. De asemenea, specialistul a demontat mitul potrivit caruia oul este considerat un aliment aterogen, precizand ca "galbenusul are cantitati mari de colesterol, insa se afla in compania altei grasimi care-l impiedica sa se depuna pe artere. Este important sa stim ca un om nu poate sa traiasca fara colesterol, care este esential pentru membranele celulare". 

4. Niciodata prajite, ci fierte cu galbenusul moale!
Daca vrei sa stii cum este mai sanatos sa prepari ouale, afla ca nu ar trebui sa le consumam niciodata prajite, ci fierte cu galbenusul moale. "Daca oul este fiert tare poate deveni nociv din cauza unor componenti care devin toxici", avertizeaza prof. dr. Mencinicopschi. 

5. Ouale umplute plus consum de alcool = pancreatita acuta
Acest fel de mancare, pe care il servim adesea la masa de Paste nu este recomandat in cantitati mari, deoarece ouale combinate cu pateuri de ficat si ornate cu maioneza pot sa faca ravagii in organism. "Aceasta asociere produce un aliment indigest si cu foarte multe calorii. In cadrul meselor bogate, ouale umplute vor compromite si digestia celorlalte feluri de mancare, iar combinatia cu alcoolul ar putea declansa o pancreatita acuta, care este intotdeauna o urgenta medicala", explica dr. Menci.

6. Atentie la cifra 3! Oua de gaini crescute in baterii
Este indicat sa citesti stampila de pe oua si sa le alegi pe cele care au cifra 0 sau 1 in fata (sunt de la gaini crescute in aer liber, cu hrana ecologica)! Astfel pe ou vei gasi o stampila de genul: 0 - RO - 1234567. Prima cifra este cea mai importanta, deoarece ne spune despre modul de crestere al gainilor, iar aceasta poate sa fie: 0, 1, 2 si 3. Urmatoarele litere "RO" se refera la codul tarii noastre, iar la final apare identitatea producatorului. 

7. Ouale contin de asemenea vitamina B si un compus nutritiv numit colina, important in functionarea celulelor, in special a celulelor sistemului nervos.

Ouale de prepelita: sanatate in 12 grame

8. Galbenusul este bogat in vitamina A, D si E, iar culoarea este data de continutul de luteina si zeaxantina, doi compusi recomandati pentru sanatatea ochilor, protejandu-i de razele ultraviolete.

9. Cumpara numai oua care sunt tinute la rece si depoziteaza-le la frigider imediat ce ajungi acasa.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1534 (s) | 34 queries | Mysql time :0.018322 (s)