News Flash:

Otrava din farfurie! Ce substante toxice contine unul dintre cele mai consumate produse de catre romani

18 Mai 2016
25775 Vizualizari | 0 Comentarii
Jumatate din parizerul analizat contine piele de pasare, emulsie din sorici, zgarciuri, cartilagii si pana la 19 aditivi!
73% din parizerul analizat are gust intensificat cu monoglutamatul de sodiu si este colorat cu extract de gandaci!
Studiul privind calitatea parizerului face parte din Campania Nationala de Informare si Educare: ”Hrana sanatoasa – o investitie pe termen lung in sanatatea noastra”. Prin aceasta campanie, Asociatia Pro Consumatori (APC) isi doreste sa promoveze un stil de viata sanatos si sa traga un semnal de alarma in privinta unor produse alimentare bogate in sare, zahar, grasimi si  aditivi alimentari care prezinta un risc ridicat asupra sanatatii consumatorilor.

Atentie, consumul de carne procesata scurteaza viata! Evitati pe cat posibil 
 
Asociatia Pro Consumatori (APC) a achizitionat din marile structuri comerciale (hipermarketuri/supermarketuri) 52 tipuri de parizer, in vederea realizarii unui studiu prin care sa atraga atentia in ceea ce priveste continutul acestor produse si potentialele efecte asupra sanatatii consumatorilor. Au fost analizate sortimente de parizer fabricate/distribuite de catre: Facos, Meda, Agricola, MegaFood-Com, Aldis, Reinert, DiaVist, Recunostinta Prodcom,  Pick Ungaria, Ifantis, Perfec Poultry Slovenia, CrisTim, Zimbo Ungaria, Auchan, AIA Italia, Cora, Lidl, Penny, Kaufland, Fox, Carrefour, Perutnina Slovenia, Matache Macelaru, Caroli, Goodies Meat Production, Rewe si Arterimpex.
La fabricarea sortimentelor de parizer analizate s-au folosit urmatoarele ingrediente: emulsie de sorici, carne de pui, carne de pui si de curcan separata mecanic, carne de pui dezosata mecanic, carne de pasare separata mecanic, piept de pui, carne de curcan, piept de curcan, piele de curcan, piele de pui, grasime de pasare, grasime de pui,  carne de porc, pulpa de porc, carne de vita, slanina, soric de porc, emulsie din piele de pasare, colagen, cascaval, apa, faina de grau, fibre de soia, fulgi dezhidratati de ardei, fibre de mazare, fibre vegetale din soia si sfecla de zahar, izolat de soia, amidon cartofi, proteina animala din porc, proteina vegetaladin soia, proteina vegetala hidrolizata, amidon, proteina din lapte, lapte praf, proteina din soia, sirop de glucoza, dextroza, lactoza, glucoza, zahar, maltodextrina, proteina din soia, sare neiodata, sare cu nitriti, extract natural de boia dulce, extracte vegetale, ardei rosu, condiment de ardei, condimente, extracte din condimente.

VIDEO: Trucul extrem de simplu care te ajuta sa obtii o bucata de carne frageda
 
La unele sortimente de parizer, condimentele sunt inscrise in mod generic si nu este mentionat tipul condimentului. Avand in vedere ca unele dintre ele sunt incluse in lista substantelor alergene, este important sa fie cunoscuta denumirea respectivului condiment.
Din punct de vedere al denumirii preparatelor analizate, situatia se prezinta astfel:
- 25% parizer cu porc;
- 15% parizer cu pui;
- 13% parizer de pasare;
- 12% parizer taranesc cu piept de pui;
- 12% parizer cu ardei;
- 4% parizer cu carne de curcan;
- 4% parizer taranesc;
- 15% parizer cu sunca, cu pasare si porc, cu carne de pui si curcan, cu ciuperci, cu vita, cu cascaval, rustic afumat.
La fabricarea parizerului, in functie de specie, carnea folosita se regaseste in proportii diferite, astfel:
- Pieptul de pui intre 2% si 60%;
- Carnea de pui intre 51% si 60%;
- Carne de pasare intre 5% si 60%;
- Carnea de porc intre 4,5% si 84%;
- Carnea de vita – un singur sortiment contine 11%;
- Carnea de curcan intre 17% si 23%;
- Carnea separata mecanic intre 30% si 68%.
La 19% din produsele analizate nu apare mentionata in lista ingredientelor cantitatea de carne  folosita la fabricarea acelui sortiment de parizer.
La 54% dintre produsele analizate s-a folosit carne de pasare separata mecanic (carne de pasare separata mecanic, carne de pui si curcan separata mecanic, carne de pui separata mecanic si carne de curcan separata mecanic), iar la 38% dintre acestea nu se precizeaza cantitatea de carne de pasare separata mecanic folosita la realizarea acelor sortimente. Incepand cu anul 1960, produsele secundare/subprodusele, mai apoi chiar resturile din industria carnii au inceput sa fie folosite tot mai curajos in variante comercializabile, intai ca produse pentru animale de companie si de casa, apoi chiar in variante destinate consumului uman.
 Definitiile carnii separate mecanic – CSM au tot evoluat si sunt mereu in proces de adaptare la realitatile pietei, indeosebi cu aspecte legate de evolutia tehnicilor si mijloacelor folosite dar si cu aspecte ce tin de protectia consumatorilor fata de abuzurile producatorilor si comerciantilor.
Carnea de pasare separata mecanic este pasta cu granulatie fina obtinuta prin separarea mecanica a carnii de pe oasele carcasei de pasare, exclusiv pielea gatului, ghearele, capetele si organele. Dincolo de definitii, carnea separata mecanic (CSM) este materie recuperata/ regenerata/dezosata prin mijloace mecanice a resturilor ramase dupa indepartarea manuala a carnii de pe oase si trecuta prin presiune inalta prin site care separa osul masiv de tesuturi comestibile. In jargonul specialistilor are chiar denumirea de „mazga“ sau „noroi“: „noroi alb – white slim, engl.“ (cand e vorba de carne de pasare) ori „noroi roz – pink slim, engl.“ (cand e vorba de carne rosie, de la specii patrupede). Procesul presupune macinarea carcasei si pasarea pastei (care cuprinde macinatura de os, maduva osoasa si celelalte tesuturi comestibile) sub presiune.
In concluzie, cantitatea de apa si substante de ingrosare naturale si artificiale este destul de mare, ceea ce denota o calitate scazuta a majoritatii produselor de acest tip.
Top 10 marci de  parizer dupa continutul de carne: 
1. Kaufland Classic (parizer de porc. Delicatesa germana Lyoner) / Germania cu 84% carne de porc si 4 aditivi;
2. Zimbo (parizer taranesc cu ardei) / Ungaria cu 80% carne porc si 6 aditivi;
3. Apetit (parizer porc / 5 aditivi, parizer cu ardei / 6 aditivi) cu 63% carne de porc;
4. Apetit (parizer pasare / 4 aditivi / 60% carne de pasare; parizer taranesc piept de pui /6 aditivi / 60% carne piept de pui), Baroni (parizer de pasare / 9 aditivi / 60% carne pui)
5. Auchan (parizer piept de pui / 8 aditivi / 57% piept de pui);
6. Casa Gustului (parizer cu ardei / 8 aditivi / carne porc 55%);
7. Gustoso (parizer taranesc cu piept de pui / 9 aditivi/ 54% piept de pui), Baroni (parizer taranesc cu piept de pui / 9 aditivi / 54% carne din piept de pui), Casa Gustului (parizer de porc / 8 aditivi / 54% carne de pui);
8. Baroni (mini parizer cu pui / 8 aditivi/ 52% carne de pui; parizer cu ardei / 9 aditivi/ 52% carne de porc; parizer cu carne de porc / 9 aditivi / 52% carne de porc);
9. Facos (parizer cu pui /5 aditivi / 51% carne pasare), Aldis (mini parizer cu pui / 4 aditivi / 51% carne de pui)
10. Pick (parizer de porc / 5 aditivi / 50% carne de porc) Aldis (parizer porc / 4 aditivi / 50% carne de porc), Facos (parizer cu porc / 6 aditivi / 50% carne porc).
Top 10 marci de  parizer dupa numarul de aditivi alimentari: 
1. DiaVist (parizer cu sunca) contine 19 aditivi;
2. DiaVist (parizer cu pasare si porc) contine 16 aditivi;
3. DiaVist (parizer cu carne de pui; parizer cu carne de curcan) contine 15 aditivi;
4. Fox (parizer mini) contine 13 aditivi;
5. Matache Macelaru (parizer taranesc), Carrefour (parizer feliat, parizer cu ardei) contin 11 aditivi;
6. Reinert (parizer feliat) contine 10 aditivi;
7. Gustoso (parizer taranesc cu piept de pui), Baroni (parizer cu ardei, parizer cu carne de porc, parizer taranesc cu piept de pui, parizer de pasare), Pofta Buna (parizer cu carne de pasare) contin 9 aditivi;
8. Auchan (parizer piept de pui), Carrefour (parizer cu pasare), Casa Gustului (parizer cu ardei, parizer de porc), Baroni (mini parizer cu pui), Meda (parizer taranesc, parizer taranesc cu piept de pui) contin 8 aditivi alimentari;
9. Campofrio (parizer cu pasare), Caroli (parizer cu pasare), Fox (parizer cu piept de pui), Benedek (parizer cu ciuperci), Pofta Buna (parizer cu carne de porc, parizer Familia), DiaVist (Suprem. Parizer favorit) contin 7 aditivi;
10. Cris-Tim (miniparizer cu pui), Auchan (parizer cu carne de pui, parizer cu carne de porc), Alpinia (miniparizer cu pui), Apetit (parizer cu ardei, parizer taranesc piept de pui), Matache Macelaru (parizer cu vita), Zimbo (parizer taranesc cu ardei), Ifantis (parizer cu carne de curcan), Facos (parizer cu porc) contin 6 aditivi.
1. Analiza continutului de sare din acest tip de produs si impactul acesteia asupra bolilor cardiovasculare.
Continutul de sare per 100 grame produs din produsele analizate variaza intre 0,99 grame si 3 grame. Daca consumam 300 grame de parizer putem asimila intre 2,97 grame sare si 9 grame sare. Persoanele care consuma o cantitate de sare mai mare decat media au o presiune sanguina mai mare si un risc crescut de hipertensiune arteriala. Consumul excesiv de sare a mai fost pus in legatura si cu alte afectiuni agravate de retentia de apa provocata de sare: insuficienta cardiaca, hipertrofia ventriculara stanga, afectiuni ale rinichilor si litiaza renala, edemul, accidentul vascular cerebral, osteoporoza etc. Un adult are nevoie de 1,6 grame de sodiu zilnic, pe care si-l procura dintr-o lingurita rasa de sare.
Sarea mai are si marea calitate de a mentine echilibrul fluidelor extracelulare.
In mod normal, cand consumam prea multa sare, organismul elibereaza hormonul numit aldosteron care ne aduce o puternica senzatie de sete, cu ajutorul careia ne hidratam si eliminam sarea din organism.
Romanii consuma zilnic de 2-3 ori mai multa sare “iodata” decat cantitatea recomandata de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), care este de 5 grame de sare zilnic. Acest consum ridicat de sare explica rata ridicata a hipertensivilor – circa 40% din populatia adulta a tarii noastre – precum si numarul mare de decese provocate de bolile cardiovasculare si atacurile cerebrale. Cea mai buna solutie pentru a reduce consumul de sodiu este sa inlocuim sarea cu arome si condimente. Sarea este combinatia dintre sodiu si clor, iar sodiul consumat in exces este foarte daunator organismului. Sodiul dubleaza riscul unui accident vascular cerebral, creste tensiunea arteriala si este un factor favorizant in aparitia tulburarilor grave de metabolism, afectand rinichii si ficatul.

parizerul
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1601 (s) | 23 queries | Mysql time :0.022111 (s)