News Flash:

Otita medie acuta - apare frecvent iarna, complicatiile pot fi grave

30 Ianuarie 2017
4686 Vizualizari | 0 Comentarii
Otita medie acuta
Otita medie acuta este o afectiune care apare frecvent in timpul sezonului rece, afectand in special copiii. Reprezinta inflamatia acuta a urechii medii (cavitatea din spatele timpanului), definita de prezenta lichidului in urechea medie, insotita de scaderea auzului si durere auriculara.

Cand apare

Aparitia otitei medii acute este legata in mai mult de jumatate din cazuri de episoadele de inflamatii acute ale cailor respiratorii superioare (rinite, sinosinuzite, faringite, etc.). De cele mai multe ori, apare initial o infectie virala, dar exista situatii in care apar otite medii de cauza alergica, sau alte sindroame inflamatorii.

Care sunt cauzele

In cele mai multe cazuri cauza primara care se pare ca determina aparitia otitei medii acute este obstructia trompei lui Eustachio. Aceasta reprezinta un canal care creeaza o legatura intre urechea medie si etajul superior al faringelui. Inflamatia trompei lui Eustachio determina congestie si apoi retentie de secretii in cavitatea urechii medii, modificand presiunea aerului de la acest nivel.

Stagnarea secretiilor favorizeaza colonizarea bacteriana in urechea medie, care este in general o cavitate sterila. Colonizarea poate sa apara prin extensie direct din faringe, reflux, aspiratie, sau prin insuflare, odata cu manevrele de suflare a nasului.

Care sunt simptomele

Simptomatologia otitei medii acute este, in general, reprezentata de durere auriculara insotita de cele mai multe ori de afectare a auzului. La copii este insotita in unele cazuri si de febra, si stare generala alterata.

Ce complicatii pot sa apara

Complicatiile otitei medii acute pot fi grave, in unele situatii punand in pericol chiar viata pacientului. O complicatie frecventa este perforatia timpanului, atunci cand pacientul prezinta, pe langa simptomele initiale, si o scurgere purulenta la nivelul urechii.

Complicatiile locale sunt reprezentate de colonizarea mastoidei (mastoidita) sau a altor componente ale osului temporal (labirintita, petrozita). In unele situatii, in functie de gradul de afectare, dar si de unele variante anatomice, paralizia de nerv facial poate sa fie o complicatie a otitei medii acute.

Unele complicatii foarte grave ale otitei medii acute sunt reprezentate de cele intracraniene (meningita, encefalita, abces subdural, tromboza septica de sinus sigmoidian) sau de cele sistemice (bacteriemie, endocardita bacteriana, artrita septica).

In ce consta tratamentul

Tratamentul otitei medii acute este de cele mai multe ori medicamentos, insa, in unele cazuri poate fi necesar tratamentul chirurgical. Tratamentul medicamentos in otita medie acuta este de obicei tratament antibiotic, insotit de decongestionante nazale si medicatie de tip antiinflamator.

Necesitatea tratamentului antibiotic este consensuala in epoca moderna, din mai multe motive. S-a demonstrat ca folosirea antibioticelor determina o imbunatatire semnificativa a starii locale si generale a pacientilor, atat in stadiile incipiente, cat si in cele tardive ale bolii. Alt motiv este reprezentat de faptul ca medicii nu pot sa prevada care pacienti sunt predispusi la complicatii locale si sistemice, iar tratamentul antibiotic determina o scadere semnificativa a complicatiilor otitei medii acute.

Tratamentul chirurgical este reprezentat de miringotomie si in unele cazuri de montarea unui tub de timpanostomie, care sa permita aerisirea urechii medii pentru o perioada mai lunga de timp. Miringotomia reprezinta efectuarea chirurgicala a unui mic orificiu in membrana timpanica, favorizand drenajul controlat si aspiratia secretiilor din urechea medie. Aceste proceduri se practica in general la pacientii care nu raspund la tratamentul medicamentos, sau la cei care au episoade repetate de otita medie acuta.

Cum poate fi prevenita

Preventia otitei medii acute este reprezentata in primul rand de preintampinarea infectiilor respiratorii acute prin vaccinarea antivirala si de mentinerea sau favorizarea ventilatiei urechii medii prin trompa lui Eustachio. Aceasta poate fi obtinuta prin tehnicile de permeabilizare nazala sau nazofaringiana (corectia deviatiilor de sept, a formelor de rinita cronica sau rinosinuzita cronica, iar, la copii, a vegetatiilor adenoide).

Dr.Ioan Bulescu
Medic specialist ORL

sursa: ziare.com
 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

afectiune durere auriculara cand apare
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1481 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014204 (s)