News Flash:

Originea cerealelor musli

23 Mai 2012
2210 Vizualizari | 0 Comentarii

Musli reprezinta o specialitate alimentara ce-si are originea in traditia elvetiana din zona Alpilor, descoperita si dezvoltata la inceputul anilor 1900 de catre medicul elvetian Maximilian Oskar Bircher-Benner, un adevarat reformator al obiceiurilor alimentare si fondator, la Zurichberg, al sanatoriului Lebendige Kraft, adica Forta Vie.

El si-a numit creatia, Apfeldiatspeise, mancare dietetica pe baza de mar. Nu era atat o forma de mic dejun, cat o masa sanatoasa de seara. De altfel, si astazi, in Elvetia, musli este consumat in mod frecvent la cina.

Traditional, aceasta mancare consta dintr-un amestec de fulgi de grau cu mere, nuci, alune si lapte. Doctorul a fost entuziasmat tocmai de calitatile biologice deosebite ale acestui amestec atat de gustos din alimente neprelucrate. In urma a nenumarate conferinte si carti de bucate scrise de membri familiei, deja in 1920, acest fel de mancare patrundea in lista de bucate a diferite restaurante din spatiul de limba germana, pentru ca dupa 1950 sa devina cu adevarat popular. In aceasta perioada, incep sa apara insa si deviatiile de la reteta originala, prin folosirea unor amestecuri uscate prin procedee industriale si prin adaugarea de zahar. 

Reteta originala de musli cuprindea o lingura rasa de fulgi de grau lasati sa se inmoaie timp de 12 ore in trei linguri de apa, la care se adauga o lingura de zeama de lamaie si o lingura de alune sau de migdale si doua mere rase adaugate imediat inainte masa, pentru a nu avea timp sa oxideze.

In urma impactului miscarilor ecologiste din anii '60-'70, musli si-a capatat o recunoastere generala, astfel ca, in 1985, cand Kellogg's a incercat sa inregistreze Musli ca marca proprie, nu a reusit acest lucru deoarece fusese deja inregistrata cu opt ani mai devreme ca o marca germana, astfel ca a recurs la denumirea de Mueslix.

Astazi, sub numele de Musli se comercializeaza tot felul de combinatii de fulgi de cereale cu fructe uscate, stafide si nuci, carora li se adauga de multe ori vitamine si minerale si, cateodata, zahar.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

musli apfeldiatspeise
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1631 (s) | 34 queries | Mysql time :0.022256 (s)