News Flash:

Orezul gatit trebuie aruncat daca a stat mai mult de trei zile in frigider. Vezi si alte sfaturi privind pastrarea alimentelor in frigider

31 Mai 2012
5186 Vizualizari | 0 Comentarii

Conform unui studiu realizat de Agentia de Standarde Alimentare, un milion de britanici sufera de boli cauzate de toxinfectiile alimentare, 20.000 dintre acestia sunt internati in spital, iar 500 de persoane mor din pricina consumarii mancarurilor infestate, informeaza Daily Mail.

In frigider se pot afla de 750 de ori mai multe bacterii decat nivelul considerat sigur, printre care Salmonela, E.coli si listeria.

Institutul de Infectii si Sanatate Globala din cadrul Universitatii din Liverpool a elaborat o serie de sfaturi pentru consumatori, care sa ii fereasca pe acestia de bolile provocate de numeroasele bacterii din frigider. Iata cum trebuie pastrate alimentele in frigider:

1. Carnea nu trebuie pusa pe rafturile de sus ale frigiderelor, sustine profesorul Tom Humphrey de la Universitatea din Liverpool, deoarece otravirea alimentelor provine de la amestecul de bacterii din anumite produse:

"Una dintre cauzele majore ale otravirii este amestecul de alimente contaminate. Un exemplu ar fi puiul crud, contaminat cu o bacterie posibil fatala, campilobacteria, care este asezat intr-un raft superior, langa o salata. In timp ce puiul este gatit, iar bacteria este eliminata prin acest lucru, salata este consumata cruda", a declarat profesorul Humphrey.

2. Diferitele tipuri de branza ar trebui sa stea separat de alte alimente in frigider, precum pateul sau macroul afumat.

Profesorul Humphrey ii incurajeaza pe oameni sa pastreze branza in cutii pentru ca listeria din aceasta sa nu intre in contact cu alte produse din frigider:

"Contaminarea se intampla instantaneu si, cu cat mai multe alimente sunt infestate, cu atat sansele de a va imbolnavi sunt mai mari", precizeaza specialistul.

3. Legumele trebuie spalate inainte de a fi puse intr-un compartiment separat in frigider, mai precizeaza specialistul.

4. Orezul, cerealele si condimentele contin o bacterie responsabila pentru doua din cinci cazuri de intoxicatie alimentara, care provoaca greata, stari de coma si diaree. Orezul gatit trebuie aruncat daca a stat mai mult de trei zile in frigider.

5. Desi poate avea aspect si miros placut, mancarea procesata poate fi periculoasa pentru organism daca este consumata la mai mult de trei zile de la desigilare.

6. Alimentele crude pot face mucegai, iar acesta nu se distruge prin gatire. Aruncati orice fructe, legume sau produse lactate daca prezinta urme de mucegai.

Igienizare saptamanala
Frigiderele pline sunt periculoase, sustine profesorul Humphrey, care considera ca acestea trebuie sa fie curatate saptamanal. "Frigiderele trebuie curatate o data pe saptamana cu apa foarte calda si dezinfectant, daca doriti, in timp ce compartimentul cu carne cruda trebuie sa fie curatat o data la cateva zile si neaparat cand incepe sa emane un miros", a subliniat el.



toxinfectiile alimentare bacterii igienizare saptamanala
Distribuie:  
Loading...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2056 (s) | 34 queries | Mysql time :0.061191 (s)