News Flash:

Orezul considerat noul superaliment! Ce trebuie sa stii atunci cand il gatesti

27 Martie 2017
3062 Vizualizari | 0 Comentarii
Orezul este considerat un superaliment, el fiind nelipsit din dieta asiaticilor. in China antica, de exemplu, orezul negru se credea ca ofera longevitate, motiv pentru care nu oricine avea acces la el si astfel a devenit alimentul interzis.
Tipuri de orez si ce trebuie sa stii atunci cand il gatesti
Orezul negru
Este cel mai rar. Supranumit "orezul interzis" sau "orezul longevitatii", mai poate fi gasit si sub denumirile orez negru thailandez, Nerone sau Venere. Este bogat in fibre si vitamina E, nu contine gluten, iar cercetatorii spun ca ajuta la imbunatatirea memoriei. De asemenea, are un continut de antioxidanti mult mai mare ca cel din afine. Astazi este considerat noul superaliment! in China antica, pentru ca era foarte rar, i se spunea "orezul interzis". Cei care indrazneau sa fure acest orez erau condamnati la moarte, pentru ca fiind considerat extrem de pretios, se credea ca ofera longevitate celui care il manca. Orezul negru capata o culoare mov atunci cand este gatit. Este foarte gustos, insa trebuie fiert mai mult ca cel alb.
Orezul pentru budinca
Nu este un soi in sine, ci orezul alb cu bob scurt. Gatit in apa sau lapte, devine lipicios si cremos, bobul comportandu-se precum un burete, pentru ca absoarbe repede lichidul, asa ca se foloseste o cantitate mica de orez in raport cu apa sau laptele, in timpul gatitului. 

 
Orez glutinos
Un orez cu bob mediu si lung din Asia de Sud-Est si Est. Nu contine gluten, numele provenind de la textura lipicioasa, ceea ce-l face sa se lege cu usurinta, fiind folosit pentru rulouri de orez sau prajituri. inainte de a-l gati este indicat sa-l lasi in apa rece cel putin trei ore sau peste noapte. Cel la aburi este cel mai savuros. 
Orez glutinos negru 
Orezul lipicios negru este mai greu de mestecat, motiv pentru care se gateste mai dificil. Se gaseste in supermarketurile din Asia sau poate fi comandat online.
Orez Arborio
Este cel mai cunoscut si folosit pentru risotto, de asemenea si pentru budincile cu lapte, mai ales in Italia. Bobul de marime medie rotund vine din nordul peninsulei, din regiunea Piedmont. Are un continut ridicat de amidon, ceea ce inseamna ca devine cremos atunci cand il gatesti. Pentru un risotto perfect trebuie gatit al dente sau sa ramana cu centrul bobului inca tare.
Orez Carnaroli
Este tot un orez italian, cu bob mediu, folosit pentru budinci si risotto. Are un continut ridicat de amidon si o textura mult mai ferma ca cea a orezului Arborio, moti pentru care isi pastreaza forma mai bine atunci cand este gatit.
Orez Basmati alb 
Are o aroma speciala, este parfumat, cu bob lung si provine de la poalele muntilor Himalaya. Este considerat unul dintre cele mai bune din lume. Aroma distinctica aminteste de frunzele de pandan, iar cand il fierbi boabele nu se lipesc, sunt usoare si pufoase. Se foloseste mai ales in bucatariile din India, Pakistan si Orientul Mijlociu. 
Orez Basmati integral
Este mai ferm ca textura decat cel alb si mai bogat in nutrienti. 
Orez Paella 
Nu este un soi de orez in sine, ci tipul de orez folosit la paella. Orezul bomba spaniol sau Calasparra sunt considerate cele mai bune pentru paella, dar si printre cele mai scumpe din Spania. Bobul este de marime medie, are culoarea perlei albe si absoarbe foarte mult lichid.
Orezul american cu bob lung 
Un orez versatil, popular in toata lumea. Bobul este de 4-5 ori mai lung comparativ cu latimea.  
Orezul cu bob lung integral 
Are aroma de nuca si o textura mai dura. Este bogat in fibre, vitamine si minerale. Dureaza mai mult sa-l gatesti.
Orez Jasmine alb
Orezul Jasmine, cu bob lung, este cunoscut si ca orezul thailandez parfumat. Nu are aroma de iasomnie, insa dezvaluie un pafum floral subtil atunci cand este fiert. Este mai putin lipicios comparativ cu alte orezuri.
Orez Jasmine integral
si acesta are o aroma florala delicata, insa o textura mai ferma. Este mai bogat in fibre si nutrienti ca cel alb. Trebuie gatit mai mult timp. 
Orez salbatic
Provine din America de Nord. Bobul este lung, subsire si negru sau brun. O excelenta sursa de proteine si bogat in antioxidanti. 
Orz japonez sau sushi
Are bobul scurt si este de baza in dieta japoneza. Sunt multe soiuri, printre care Koshihikari, Hitomebore si Akitakomachi, insa in magazine este gasit de obicei sub numele orez sushi. 
Orezul alb cu bob scurt
Bobul este aproape rotund. Are un continut bogat de amidon, asa ca devine lipicios atunci cand il gatesti. Poate fi folosit la budinci, sushi sau pilaf.
Orez rosu Camargue
Este crescut in Camargue, sud-vestul Frantei. Exista chiar si un muzeu dedicat acestui tip de orez.  Are un gust ce duce cu gandul la nuca, iar textura este una usor ferma.
sursa: gustarte.ro
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Foto

orez
orezul superaliment longevitate orezul negru orez glutinos
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2412 (s) | 23 queries | Mysql time :0.030360 (s)