News Flash:

Oftati mai des pentru ca este extrem de sanatos!

12 Februarie 2016
1478 Vizualizari | 0 Comentarii
Oftatul este, de fapt, un reflex important care pastreaza plamanii nostri sanatosi, este concluzia oamenilor de stiinta.
Echipa a identificat doua grupuri mici de neuroni in trunchiul cerebral, care transforma automat respiratiile normale in suspine atunci când plamânii nostri au nevoie de ajutor suplimentar. Iar acest lucru se intâmpla aproximativ la fiecare 5 minute (sau de 12 ori pe ora), indiferent daca ne gândim sau nu la ceva deprimant.
"Spre deosebire de un stimulator cardiac, care reglementeaza doar cât de repede vom respira, creierul controleaza centrul de respiratie si tipul de respiratie", a declarat cercetatorul Mark Krasnow, de la scoala de Medicina a Universitatii Stanford.
"Este compus dintr-un numar mic de diferiti neuroni. Fiecare functie e asemeni unui buton care porneste un alt tip de respiratie. Un buton programeaza respiratii regulate, altul programeaza suspine, iar altul stimuleaza cascatul, tusea, râsul si chiar plânsul", explica Krasnow. 
"Oftatul pare a fi reglementat de cel mai mic numar de neuroni, pe care i-am vazut legati de un comportament uman fundamental", a declarat, la rândul sau, cercetatorul Jack Feldman, de la Universitatea din California, Los Angeles.
"Un suspin este o gura de aer, dar nu o respiratie adânca voluntara. Aceasta incepe ca o respiratie normala, dar inainte de a expira se ia un al doilea suflu pe deasupra acestuia. Când alveolele din plamâni sufera un colaps, unica sansa de a stimula capacitatea plamânului de a face schimb de oxigen si dioxid de carbon, adica a se deschide, este un oftat, care este asemeni unui volum dublu al respiratiei normale", a explicat Feldman. 
"Daca nu suspinam la fiecare 5 minute, alveolele se vor ”defecta” incetul cu incetul, cauzând insuficienta pulmonara", afirma Jack Feldman.
Echipa a lucrat cu soarecii de laborator, care suspina de pâna la 40 de ori pe ora. Cercetatorii au analizat  mai mult de 19.000 de modele de expresie a genelor din celulele creierului animal si 200 de neuroni care produc si elibereaza una din cele doua neuropeptide. Aceste neuropeptide au fost cunoscute ca fiind cele care influenteaza respiratia la om.
Prin studierea cailor respiratorii la soareci, oamenii de stiinta au descoperit ca peptidele stimuleaza un al doilea set de 200 de neuroni, care apoi activeaza muschii respiratorii ce provoaca un oftat.
Atunci când echipa a crescut cantitatea de peptida, soarecii au inceput sa ofteze de 400 de ori pe ora, in loc de 40. De asemenea, ei au fost capabili sa opreasca oftatul soarecilor, cu totul, atunci când au blocat peptidele.
"Aceste cai moleculare sunt regulatori critici ai suspinelor si definesc nucleul unui circuit de control. Acum ar fi posibil sa se creeze medicamente care sa tinteasca aceste cai pentru a controla suspinele, activitate necesara persoanelor cu probleme respiratorii", a explicat Krasnow. 
"Exista cu siguranta o componenta a suspinelor care se refera la o stare emotionala. Când sunteti stresati, de exemplu, puteti suspina mai mult. Se pare ca neuronii din zonele creierului, care proceseaza emotiile, declanseaza eliberarea de neuropeptide. Dar noi nu stim asta", a explicat Feldman. 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

oftatul reflex plamanii neuroni suspine creierul respiratie
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1623 (s) | 23 queries | Mysql time :0.015298 (s)