News Flash:

Obsesiile femeii trecute de 40 de ani

3 Februarie 2014
4303 Vizualizari | 0 Comentarii
Nu doar bărbaţii trec prin ceea ce se cheamă criza varstei mijlocii, ci şi femeile. Doar că în cazul acestora, „simptomele” sunt mult mai evidente şi pot fi observate cu uşurinţă mai ales în cazul vedetelor
Decolteu adanc, care dezvăluie mai mult ca oricand, tatuaj într-o zonă greu accesibilă, slăbit brusc şi schimbat culoarea părului, haine extrem de mulate şi activităţi sportive extreme – ar fi doar cateva dintre detaliile care anunţă criza de la40 de ani a unei femei. Exemplele sunt numeroase, printre noi, la televizor şi în reviste. 

Vezi si: Vulvodinia - durere arzatoare in vagin
 
Cum arată criza?
Detaliile şi felul în care criza se manifestă sunt diferite, dar motivele răman aceleaşi, indiferent de sex. Cu cat femeile, dar şi bărbaţii, înaintează în varstă, cu atat creşte teama că viaţa a fost trăită greşit şi că tinereţea s-a dus. Varsta se transformă într-o luptă pentru recaştigarea unor calităţi şi detalii care aparţin, de fapt, perioadei de la 20 şi ceva de ani.
Termenul de criză a varstei mijlocii a fost folosit prima dată în 1965, cand se susţinea că poate avea loc oricand între 40 şi 60 de ani. Astăzi, criza se manifestă mai devreme de atat şi, potrivit studiilor recente, poate dura între doi şi cinci ani. Simptomele se regăsesc la majoritatea reprezentantelor sexului frumos, indiferent de statut social sau carieră. Dacă la 30 de ani, întrebările şi dilemele existenţiale se concentrează în jurul carierei, un deceniu mai tarziu interesul se mută pe scopul vieţii. A fost sau nu viaţa trăită cum s-ar fi dorit sau este momentul unei schimbări radicale? 
"Femeia crede că riscă să nu mai fie iubită”
Psihologul Mihai Copăceanu, blogger adevarul.ro, confirmă existenţa practică şi teoretică a unei crize care se manifestă în jurul varstei de 37-43 de ani. Specialistul menţionează că nu este vorba de o manifestare clinică, de multe ori intervenţia psihologului nefiind necesară. „Sunt doamne ce traversează schimbări evidente la nivel personal, familial şi social, dar nu îngrijorătoare”, spune acesta.
Mihai Copăceanu explică cum femeia, „prin excelenţă fiinţa iubită şi apreciată, respectată şi elogiată”, atinge varsta de 40 de ani printr-un declin, de cele mai multe ori.
Avantul adolescenţei şi al adultului tanăr a trecut, domnişoara a devenit soţie şi imediat mamă. In centrul vieţii de familie au fost pentru caţiva ani copilaşii, iar acum aceştia au crescut şi nu mai au nevoie de o atenţie exclusivă. Atunci, ea doreşte să redevină în prim-plan (pentru soţ, prieteni şi colegi), explică psihologul.
Aspectul fizic este primul semn de îngrijorare, menţionează Copăceanu, femeia începe să-şi dea seama de frumuseţea fizică nu mai este aceeaşi ca la 22 de ani, frecventează mai des saloanele de cosmetică şi nu acceptă glume pe seama varstei, pe care nici nu o recunoşte. Cele mai uşoare schimbări se fac la acest nivel, de aceea sunt şi primele semne care o dau de gol. Alegerile vestimentare au tendinţa să nu fie pe seama varstei, dimpotrivă, iar accesorii mai mult sau mai puţin radicale sunt luate în calcul.

Vezi si: De ce noi femeile ne simtim uneori si din ce in ce mai des...complexate!
 
De ce preferă bărbaţii mult mai tineri?
„Sentimentul şi convingerea că tinereţea în adevăratul sens al cuvantului a trecut, că de fapt a depăşit jumătatea vieţii la care se pot adăuga oboseala, rutina, serviciul dificil, conflictele, renunţarea la vechiul job, dispariţia celor dragi sau chiar afecţiuni medicale sunt cateva semne de luat în seamă. Apare dorinţa de a face o schimbare, una vizibilă, cu impact. Plictiseala datorată unui stil de viaţă fără satisfacţie şi entuziasm, unei rutini, o confuzie existenţială (ivirea unor întrebări asupra a ceea ce am făcut pană acum şi ceea ce voi face cu viaţa mea). Şi în sens negativ iritabilitatea, supărarea, impulsivitatea sau tristeţea repetată şi pană la abuz de alcool şi depresie sunt alte semne de îngrijorare”, enumeră Mihai Copăceanu semnele care anunţă o astfel de criză.
„Cariera încă joacă un rol important şi totuşi constatăm o distanţare între soţi caracterizată prin episoade repetate de infidelitate. Divorţurile în jurul varstei de 40 de ani sunt foarte dese şi în creştere. Ce-i drept, disfuncţiile familiale nu apar de pe o zi pe alta însă doar acum, ajunse la o anume gravitate, sunt sesizabile şi înspăimantătoare. Femeia crede că riscă să nu mai fie iubită”, este de părere acesta.
Mihai Copăceanu crede că pentru unele femei poate fi vorba de un regres la stadiul adolescentin, la acele experienţe pe care nu le-au avut sau le-au avut prea puţin, a căror amintire încă le cauzează bucurie. Adevarul.ro
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

varsta decolteu
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1571 (s) | 34 queries | Mysql time :0.021378 (s)