News Flash:

Obezitatea, simptome si evolutie

28 Februarie 2011
3635 Vizualizari | 0 Comentarii
• Persoana obeza se prezinta la medic, in marea majoritate a cazurilor, fie din cauza simptomelor produse de o complicatie, fie din motive de ordin estetic sau psihosocial • Medicina profilactica impune persoanei obeze sa se adreseze medicului de la inceputul bolii, adica de la aparitia unei cresteri in greutate cat de neinsemnate • Primul consult se efectueaza de catre medicul de familie, care il va indruma catre medicul specialist endocrinolog

Persoana obeza se prezinta la medic, in marea majoritate a cazurilor, fie datorita simptomelor produse de o complicatie, fie din motive de ordin estetic sau psihosocial. Aceasta reflecta conceptia gresita dupa care obezitatea este o boala doar atunci cand produce suferinta. Medicina profilactica impune persoanei obeze sa se adreseze medicului de la inceputul bolii, adica de la aparitia unei cresteri in greutate cat de neinsemnate. Primul consult se efectueaza de catre medicul de familie, care il va indruma catre medicul specialist endocrinolog. Indiferent de motivele consultului medical, persoana obeza trebuie supusa unui bilant clinic si biologic (analize de laborator) care sa permita identificarea cauzelor care au condus la aparitia bolii, a formei clinice si a complicatiilor. Pentru a realiza aceste obiective se trece prin patru etape. 

Cercetarea antecedentelor

Prima etapa consta in depistarea si cercetarea antecedentelor bolii. In primul rand se vor cerceta antecedentele heredo-colaterale (din familie): prezenta obezitatii, a diabetului zaharat, a hiperlipoproteinemiilor, a accidentelor cardiovasculare la ascendenti (parinti si bunici), colaterali (frati, surori) si descendenti (copii). Apoi, se cerceteaza cu atentie si se noteaza toate afectiunile medicale sau chirurgicale ale pacientului, in special cele care predispun, in perioada tratamentului sau in convalescenta, la aparitia obezitatii, cum ar fi: imobilizarea in aparat gipsat, tuberculoza pulmonara sau extrapulmonara, unele boli infecto-contagioase (in special hepatita virala de tip A) pot constitui aparitia sau accentuarea excesului de greutate. Exista, de asemenea, si unele medicamente care pot constitui uneori, o cauza favorizanta (insulina, corticosteroizi, unele anticonceptionale si medicamentele folosite in afectiuni pe sistem nervos central). La femei este absolut necesara obtinerea corecta a antecedentelor fiziologice. Varsta la care apare prima menstruatie si varsta de instalare a menopauzei dau indicatii privind eventualele modificari endocrine. Se mai inregistreaza numarul de sarcini, evolutia lor, numarul de nasteri si varsta femeii la nasteri. Greutatea fatului la nastere da indicatii asupra perturbarilor metabolice si hormonale ale mamei. De exemplu, nasterea de feti cu greutate mare arata hiperinsulinismul mamei, dupa cum nasterea prematura sau fatul mort pot sugera existenta diabetului zaharat. 

Stabilirea istoricului

A doua etapa este stabilirea istoricului si a evolutiei. Este foarte importanta evolutia greutatii femeii in timpul sarcinii si in perioada de alaptare. Un alt factor important este stabilirea datelor psihosociale. In acest sens, se va testa starea psihica a pacientului, preocuparile si satisfactiile din sfera sa psihoemotionala, natura activitatii din trei puncte de vedere: confortul psihic, tentatiile de a se alimenta si gradul de efort fizic depus la locul de munca. Un alt punct este notarea evolutiei greutatii corporale (din copilarie si pana la data consultatiei, in paralel cu ancheta alimentara si energia consumata. Se va insista pe obtinerea greutatii in jurul varstei de 20 de ani. Apoi se inregistreaza evolutia greutatii, insistand asupra faptului daca in perioada examinarii, pacientul continua sa castige in greutate (faza dinamica) sau este stationar (faza statica). 

Bilantul energetic

A treia etapa o constituie bilantul energetic, adica raportul dintre energia consumata (numar de calorii ingerate) si cea utilizata. Pentru stabilirea exacta a bilantului energetic se va efectua ancheta alimentara, se va stabili atitudinea pacientului fata de alimentatie si fata de propria sa greutate, care este esentiala pentru formularea recomandarilor terapeutice. In sfarsit, se va aprecia, cat mai exact, efortul fizic zilnic. Despre etapele implicate in bilantul energetic vom vorbi pe larg la capitolul tratamentului igieno-dietetic al obezitatii. 

Examenul clinic

A patra etapa o constituie un minutios examen clinic si biologic. Pacientul va fi supus unui minutios examen clinic general si pe aparate. Insistam ca acesta sa se faca in mod corect, cu pacientul dezbracat. Se va putea nota astfel repartizarea tesutului gras, existenta leziunilor cutanate, a vergeturilor, varicelor, hernie, eventratie etc. Examenul pe aparate va fi cat se poate de complet si de corect. Se insista asupra palparii sanilor, a palparii ficatului, splinei si altor organe, deoarece se pot intampina greutati cauzate de excesul de tesut gras. Investigatiile de laborator, radiologice, ecografice si probele functionale se vor adresa functiilor tuturor organelor care sufera din cauza obezitatii, ca si factorilor care determina sau contribuie la aparitia bolii. Explorarile metabolice vor cuprinde: glicemia pe nemancate, testul de toleranta la glucoza pe cale orala, lipidele totale, colesterolul cu fractiunile lui, trigliceridele si aspectul serului pe nemancate, trei determinari ale acidului uric seric si urinar (din urina din 24 de ore, hemoleucograma, sodiul, potasiul, calciul si magneziul seric). Se va investiga functia renala, hepatica, o radioscopie toracica, electrocardiograma de repaus si de efort, ecocardiograma, probe ventilatorii si chiar compozitia gazelor sanguine. Se vor efectua ecografii abdominale si pelvine. Se va efectua radiografia de sa turceasca, ecografia tiroidiana, dozarea in sange a hormonilor tiroidieni, explorarea glandelor suprarenale si investigatii ginecologice. Astfel, se identifica factorii etio-patogenici si se depisteaza precoce complicatiile.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

cercetarea antecedentelor stabilirea istoricului examenul clinic
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1518 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014255 (s)