News Flash:

O boala silentioasa. O bomba cu ceas, devastatoare, gata sa explodeze. Cum o putem diagnostica

8 Septembrie 2017
1312 Vizualizari | 0 Comentarii

Ce este diabetul zaharat ?

Diabetul zaharat este dat de nivelul crescut al glicemiei pe nemancate. Adesea, boala evolueaza nedetectata, fara simptome serioase si produce complicatii grave: afectiuni oculare si neurologice, arteriopatii care pot evolua pana la amputarea membrelor, mortalitate perinatala, complicatii renale in stadiu final, boala cardiaca ischemica si congestie cerebrala.

Simptomele caracteristice sunt setea intensa, polakiurie (nevoia de a urina des), pierdere in greutate.

Factorii de risc sunt obezitatea, antecedentele de boala in familie, stresul.

Pentru salvarea milioanelor de diabetici de trauma si povara acestei boli, diagnosticul timpuriu este vital pentru evitarea dezvoltarii afectiunilor debilitante secundare.

Există 4 tipuri de diabet: diabetul de tip 1 dependent de insulina, diabetul de tip 2 nedependent de insulina, diabetul gestaţional (de sarcina) cauzat de dezvoltarea rezistentei la actiunea insulinei din cauza hormonilor produsi de placenta şi diabetul secundar, apare pe fondul unor afecţiuni pancreatice, endocrine, hepatice sau în cazul abuzului de medicamente precum antiinflamatoarele cortizonice, betablocantele, diureticele tiazidice.

Din punctul de vedere al testelor de laborator, vom urmari:

Diagnosticarea:

Glicemia a jeune, pe nemancate. O valoare mai mare de 120mg/dl poate reprezenta: hiperglicemie accidentala (nerespectarea conditiilor de prelevare a probei), hiperglicemie fiziologica, rezultat fals crescut de cauze necunoscute. Daca la repetarea testului in alta zi se mentine crescuta valoarea se va face testul de toleranta la glucoza (TTG) (determinarea glicemiei la 0, 1 si 2 ore dupa administrarea orala a unei cantitati standard de glucoza). Utilizand valorile se intocmeste o curba de diagnostic care poate fi: nondiabet, diabet zaharat, prediabet – hiperinsulinimism, insulinom (hipersecretie de insulina).

Insulina are un rol esential in localizarea si identificarea insulinoamelor. Valori serice foarte mari de insulina pe probe biologice prelevate a jeun asociate cu hipoglicemie sunt considerate teste de diagnostic. Masuratorile de insulina nu sunt utilizate in monitorizarea pacienţilor cu diabet datorita anticorpilor anti-insulina care se dezvolta la acesti pacienti.

Peptid C este utilizat ca un index al secretiei de insulina, drept un test mai fidel decat masuratorile singulare de insulina. Insulina se metabolizeaza rapid “in vivo”.

Monitorizarea:

Glicemia (in sange si urina) pentru evaluare pe termen scurt, ajuta la mentinerea controlului zilnic al diabetului, fructozamina pentru evaluarea pe termen mediu, util in special in diabetul gestational si hemoglobina glicozilata (HbA1c), un indicator de control al diabetului pe termen lung (incarcarea cu glucoza a hematiilor pentru 120 zile anterioare prelevarii probei).

Evaluarea complicatiilor diabetului:

In situatii de diabet necontrolat (glicemii mai mari de 180 mg/dl), organismul va incerca sa-si completeze nevoile energetice prin metabolizarea lipidelor ca sursa de energie alternative.

D-3-HIDROXIBUTIRATUL este un indicator sensibil al complicatiilor diabetului (cetoza diabetica- distrugatorul principal al diabeticilor sub 20 ani), foarte util pentru stabilizarea diabetului in tratamentul cu insulina. O scadere a D-3 hidroxibutirat apare cu 2 ore inainte de scaderea glucozei din sange in urma tratamentului cu insulina. Este mai stabil decat corpii cetonici in urina, se masoara in ser cu maxima sensibilitate si nu in urina, cu un risc redus de rezultate fals negative si fals positive. Este utilizat in diagnosticul diferential al acidozei diabetice fata de acidoza alcoolica, traumatisme, sarcina, inanitie sau alte boli grave, dar si in evaluarea conformarii pacientului la o dieta si terapie prescrisa de catre medic.

Un alt parametru pentru evaluarea diabetului este NEFA (ACIZII GRASI NEESTERIFICATI). Desi NEFA constituie o mica parte din grasimea corporala, ei asigura o cantitate mare de cerinte energetice organismului, datorita ratei inalte de transformare, atunci cand glucoza nu poate fi utilizata. Valorile crescute ale glicemiei din diabetul necontrolat conduc la cresterea NEFA in sange.

Una din complicatiile majore asociate diabetului sunt bolile renale pentru a caror evaluare determinam microalbuminuria si raportul microalbuminurie/creatinina urinara. MICROALBUMINURIA este un test preferat fata de proteinele urinare, se lucreaza pe esantioane de proba dintr-o singura mictiune si ofera informatii despre leziunile minore (timpurii) ale nefronului. Ajuta la detectarea timpurie a nefropatiilor diabetice,cu 5-10 ani mai devreme decat proteinuria. RAPORTUL MICROALBUMINURIE/CREATININA URINARA ofera informatii suplimentare despre rata filtrarii glomerulare a nefronului diabetic.

Odata diagnosticat, diabetul zaharat trebuie monitorizat si, la intervale de timp stabilite de medicul specialist, este bine de efectuat o evaluare a posibilelor complicatii.

Spre exemplu Centrul de Investigatii Medicale PRAXIS ofera o gama variata de analize, fiind un laborator de analize dotat cu aparatura de ultima generatie, tehnici de lucru si reactivi care corespund normelor de calitate.

Pacienții cu diabet pot efectua gratuit hemoglobina glicozilată în cadrul laboratorului PRAXIS, în baza biletului de trimitere de la medicul specialist diabetolog sau de la medicul de familie.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

simptomele caracteristice diabetul secundar glicemia nsulina eptid c
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1611 (s) | 34 queries | Mysql time :0.027166 (s)