News Flash:

Noul Papa a fost ales! Printre provocari: avorturile, eutanasia, abuzurile sexuale si pedofilia

13 Martie 2013
1085 Vizualizari | 0 Comentarii
Provocari dificile il asteapta pe succesorul lui Benedict al XVI-lea, Francisc I, precum un val de contestare intern si persecutarea crestinilor in lume sau probleme etice si abuzuri de toate felurile cu care se confrunta o Biserica ce reuneste aproximativ 1,2 miliarde de credinciosi, relateaza AFP, citata de Mediafax.
CONTESTARE SI REFORME: Biserica Catolica se confrunta, in special in tari occidentale (Austria, Germania, Irlanda, Franta, Statele Unite etc...), cu un val de contestare interna fara precedent. Numeroase organizatii preotesti sau religioase solicita mai multa democratie in interiorul Bisericii Catolice, alegerea unor oficiali, reformarea Papalitatii, casatorii pentru preoti sau, mai ales, hirotonisirea femeilor. Teologi, barbati si femei, adopta pozitii foarte radicale in materie de moravuri. Se vorbeste despre un proces de "protestantizare" si "schisme tacute".
Câteva reforme realiste - mai ales permisiunea ca persoanele divortate si recasatorite sa primeasca impartasanie si deschiderea in privinta posibilitatii preotilor de a se casatori - vor fi solicitate cu insistenta, inclusiv de catre episcopi noului Papa. De asemenea, declinul vocatiei sacerdotale determina revendicari ca parohiile sa fie reorganizate, iar laicii, barbati si femei, sa fie asociati la responsabilitati.
TRADITIONALISTI: Benedict al XVI-lea nu a reusit sa-i reintegreze pe "lefebvristii" care nu accepta deschiderea Conciliului Vatican II. Negocierea, in pofida tuturor eforturilor sale, se afla intr-un punct mort.
ACULTURATIE: Inradacinarea in culturile locale, cu adaptarea unor liturghii la realitatile locale, pune adeseori probleme din India pâna in Africa si trecând prin America Latina. O lovitura in plus, mii de catolici trec la penticostalism sau se convertesc la islam.
ABUZURI SEXUALE SI PEDOFILIE: Toleranta zero si recomandarea la adresa episcopilor sa colaboreze cu justitiile civile nu sunt tot timpul eficiente.  In Africa sau Asia, constientizarea nu este aceeasi din cauza tabuurilor culturale. In unele tari, justitiile civile sunt ineficiente. Abuzurile continua sa fie denuntate in Occident, mai ales pentru perioada 1965-1985. Astfel, Arhiepiscopia de la Los Angeles se afla in centrul unui scandal imens de protejare a unor preoti pedofili in trecut.
FINANTELE SI CORUPTIA VATICANULUI: Vaticanul, in perioada lui Benedict al XVI-lea, a facut progrese in ceea ce priveste transparenta si lupta impotriva spalarii banilor, asa cum au atestat expertii. Dar mai sunt inca multe de facut. Congregatii si dioceze sunt afectate de coruptie, in special in Africa. In Plus, Vaticanul se afla intr-o situatie financiara delicata, din cauza crizei financiare.
REFORMAREA CURIEI: Fara indoiala, este un dosar in care Joseph Ratzinger, cunoscut mai mult ca teolog decât administrator, a esuat. Curia, organism foarte centralizat si secret, se modernizeaza lent. Comunicarea sa este in continuare opaca, mentalitatea este precum a unei fortarete asediate, iar rivalitatile interne persista.
PERSECUTAREA UNOR CRESTINI SI AMENINTARI ISLAMISTE: Rapoarte recente au evidentiat ca crestinii sunt categoria cea mai persecutata din lume. Numeroase guverne le limiteaza drepturile in domeniile educatiei sau vietii publice. Dar amenintarile islamiste, din Pakistan pâna in Africa Sahariana, ingrijoreaza in special Vaticanul. Dialogul cu islamul si incurajat de Roma este dificil, spre deosebire de cel purtat cu adeptii iudaismului, care s-a imbunatatit.
ORIENTUL MIJLOCIU: Papa Francisc I va trebui sa faca fata eroziunii constante a prezentei crestine in Orientul Mijlociu, unde s-a nascut religia lui Iisus. Crestinii fug de numeroase amenintari, in timp ce Vaticanul incearca sa protejeze aceste minoritati.
MORAVURI: Casatoria intre persoane de acelati sex, bioetica, avortul, eutanasia sunt evolutii fata de care Papa Francisc I va trebui sa se preocupe, asa cum au facut Ioan Paul al II-lea sau Benedict al XVI-lea. Cei doi papi au vazut in familie "valori imposibil de negociat". Este foarte probabil ca Papa Francisc I sa adopte aceleasi pozitii de fond.
COMUNICARE SI CULTURA: Papa Francisc I va trebui sa continue dialogul angajat cu cei care nu sunt crestini si sa examineze locul Bisericii Catolice in noile mijloace de comunicare si retele de socializare. (sursa: rtv.net)
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

provocari dificile francisc i contestare traditionalisti aculturatie
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1930 (s) | 23 queries | Mysql time :0.052594 (s)