News Flash:

Muschi puternici cu ajutorul spanacului

2 Februarie 2011
2325 Vizualizari | 0 Comentarii

Spanacul, dar si alte legume cu frunze verzi, sporeste eficienta muschilor, sustin cercetatorii suedezi de la Instututul Karolinska.

Acest efect nu-l produce fierul, asa cum ar crede multi, ci nitratii prezenti in spanac. Aceste substante determina mitocondriile sa functioneze mai eficient, producand mai multa energie cu un consum mai mic de oxigen.

Pentru a-si demonstra teoria, suedezii au dat voluntarilor participanti la studiu, timp de trei zile, suplimente de nitrati -in cantitate zilnica echivalenta cu cea continuta in 300 g de spanac - si au evaluat efectul in cursul unor exercitii fizice.

Participantii au pedalat la biciclete ergonomice, concomitent fiind masurat consumul de oxigen al organismului. Cercetatorii au afirmat ca acest consum de nitrati reduce cu 3-5% cantitatea de oxigen necesara functionarii muschilor, in timpul activitatii fizice.

Nitratii sunt prezenti in multe legume dar, pana acum, se credea ca nu aduc beneficii din punct de vedere nutritional. Se stie ca o alimentatie bogata in fructe si legume reduce riscul aparitiei bolilor cardiovasculare, dar nu se stie exact care substante sunt implicate si in ce fel. Nitratii, sustin cercetorii suedezi, ar putea juca un rol in acest proces.

Nitratii sunt transformati, cu ajutorul unor bacterii prezente in organism, in oxid de azot, despre care se stie ca dilata vasele de sange, scade tensiunea arteriala si imbunatateste circulatia sanguina.

Autorii studiului mai sustin ca folosirea apei de gura cu efect antibacterian reduce sau anulează efectul benefic al consumului de nitrati, distrugand bacteriile care transforma acesti compusi in oxid de azot.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

fierul nitratii
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1417 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014224 (s)