News Flash:

Mituri despre obiceiurile care ne imbolnavesc

18 Noiembrie 2011
2491 Vizualizari | 0 Comentarii
Obiceiul trosnirii degetelor nu duce la artrita

Exista o serie de mituri, prezentate de regula drept date stiintifice, despre obiceiurile proaste care ne pot imbolnavi. Multe dintre ele persista desi sunt mereu contrazise de cercetarile facute de oamenii de stiinta. Iata cateva mituri, potrivit urbantitan.com:

1. Zaharul ii face pe copii hiperactivi
Majoritatea cercetarilor stiintifice pe acest subiect demonstreaza ca nu exista nicio legatura intre consumul de zahar si hiperactivitate. Studiile care s-au facut asupra unor copii care consumau diverse cantitati de zahar in regimul lor zilnic nu au indicat ca ar avea un comportament diferit. Mai mult, consumul de zahar nu influenteaza nici macar comportamentul copiilor care sufera de sindromul de deficit de atentie si hiperactivitate. Pe de alta parte, au existat studii care au demonstrat ca acest mit fals este o perceptie gresita a parintilor. Astfel, unor parinti li s-a cerut sa observe comportamentul copiilor dupa ce li s-a spus ca acestia au mancat o cantitate mai mare de zahar desi nu era adevarat iar acestia au afirmat apoi ca au observat o crestere a hperactivitatii copiilor.

2. Obiceiul de a-ti trosni degetele te imbolnaveste de artrita
Atunci cand iti trosnesti incheieturile degetelor, oasele se departeaza unele de celelate formand o mica bula de gaz care se sparge cu un sunet specific. Dar niciun studiu nu a aratat vreodata ca oamenii care isi pocnesc degetele cu regularitate se imbolnavesc de artrita. Cauzele artritei nu sunt bulele de gaz formate prin trosnirea incheieturilor ci tin de cu totul alti factori: varsta, mostenire genetica, accidente etc.

3. Ai nevoie sa bei doi litri de apa pe zi
Originile acestui mit se regasesc intr-un studiu realizat in anii '40 dar care a fost mereu citat gresit de-atunci si pana azi. Concluzia studiului respectiv era ca o fiinta umana are nevoie de 2 litri de apa pe zi, dar era vorba despre apa pe care organismul o extrage din toate alimentele si lichidele ingerate pe parcursul a 24 de ore. Totusi, mitul s-a propagat si a devenit extrem de popular. De fapt, exista o serie de cercetari care arata exact contrariul: un consum exagerat de apa poate avea consecinte neplacute asupra sanatatii.

4. Daca inghiti guma de mestecat, ti se lipeste de stomac si iti ia sapte ani sa o digeri
Asta le spun parintii copiilor atunci cand ii avertizeaza sa nu inghita guma de mestecat: se digera in sapte ani, iar daca inghiti prea multa, o sa-ti blocheze sistemul digestiv. Adevarul este ca, intr-adevar, oamenii nu pot digera guma de mestecat. Dar asta nu inseamna ca ramane in organism. Guma nu se poate lipi de niciun organ intern, este pur si simplu eliminata.

5. Caldura corpului se pierde prin capul descoperit
Acest mit a aparut in urma unui studiu facut de armata asupra efectelor frigului asupra soldatilor. S-a observat ca daca soldatii sunt tinuti intr-un mediu rece o vreme, cea mai mare parte a caldurii corpului era eliminata in zona capului. Ceea ce uita sa mentioneze insa respectivul studiu era ca soldatii supusi experimentului erau imbracati in haine groase, iar capul era singura zona descoperita a corpului. In astfel de conditii, este natural sa pierzi caldura printr-o parte a corpului care nu este izolata de aerul rece. In realitate, daca ai sta in frig complet dezbracat, ai pierde doar 10% din temperatura corpului prin pielea care iti acopera capul.

6. Bebelusii au febra atunci cand le dau primii dinti
Studiile efectuate nu au indicat nicio legatura intre cresterea primilor dinti si febra in cazul bebelusilor. De fapt, este adevarat ca atunci cand ies primii dinti se observa o usoara crestere a temperaturii corpului dar nici pe departe nu poate fi vorba de febra. Acest mit isi are probabil originea in faptul ca in perioada in care le dau primii dinti, copiii mici sunt mai susceptibili la diverse infectii care le provoaca febra, cum ar fi herpesul.

7. Carnea de curcan te face somnoros
Potrivit acestui mit, carnea de curcan contine o substanta numita triptofan, care actioneaza ca un somnifer asupra oamenilor. Respectiva substanta chiar exista in carnea de curcan, dar exista, in aceeasi masura, si in carnea de pui sau in cea de vita. O posibila explicatie ar fi ca mitul a pornit din SUA, unde curcanul se consuma traditional de Ziua Recunostintei (Thanksgiving Day) in cadrul unor mese lungi si incarcate de bucate, ceea ce cauzeaza o digestie indelungata insotita de o scadere a tensiunii arteriale, iar acest lucru provoaca somnolenta.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

mituri
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1647 (s) | 34 queries | Mysql time :0.020939 (s)