News Flash:

Ministerul Sanatatii: Fondurile pentru programul HIV/SIDA pe trimestrul I - insuficiente. Am alocat bani suplimentar

18 Februarie 2014
1247 Vizualizari | 0 Comentarii
Ministerul Sanatatii informeaza, într-un comunicat, ca, având în vedere ca fondurile pentru programul HIV/SIDA pe trimestrul I erau insuficiente, a alocat suplimentar, la sfârsitul lunii ianuarie, suma de 38.415.000 de lei pentru acest program, din bugetele altor programe.
"Având în vedere faptul ca fondurile alocate pentru acest program (pentru HIV/SIDA, n.r.) pe trimestrul I au fost insuficiente, ca urmare a trimestrializarii primite de la Ministerul de Finante, Ministerul Sanatatii a refacut sumele alocate pe alte programe si a alocat suplimentar, la sfârsitul lunii ianuarie, suma de 38.415.000 de lei pentru programul HIV/SIDA, urmând ca la rectificarea bugetara sa se faca corectiile la capitolele bugetare pentru celelalte programe", se arata în comunicatul Ministerului Sanatatii.

Vezi si: HIV – SIDA
 
În urma suplimentarii fondurilor, au fost alocati în Prahova - 3.048.000 de lei, în Suceava - 2.851.000 de lei, în Galati - 3.937.000 de lei, în Hunedoara - 4.344.000 de lei, în Vaslui - 2.752.000 de lei, în Cluj - 2.266.000 de lei si în Dolj - 3.535.000 de lei.
Conform procedurii, unitatile sanitare care implementeaza programul national de prevenire, supraveghere si control a infectiei HIV/SIDA sunt obligate sa se aprovizioneze cu medicamentele necesare, se mai spune în comunicatul ministerului.
Tratamentul pentru HIV s-a terminat în urma cu doua luni la Spitalul Judetean de Urgenta Suceava, pacientii seropozitivi din judet fiind nevoiti sa-si întrerupa terapia, si se termina în aceste zile în mai multe judete, fara a putea fi facute noi comenzi, a transmis, duminica, Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA).
În luna decembrie 2013, Spitalul Judetean Suceva a ramas fara fonduri si fara tratament, potrivit organizatiei. Primele fonduri pe Programul HIV au ajuns la Suceava la sfârsitul lunii ianuarie 2014, dar nici aceste nu au rezolvat situatia, pentru ca autoritatile locale s-au lovit de o alta problema: bugetul alocat de catre Ministerul Sanatatii pentru primul trimestru asigura doar 43 la suta din necesarul unei luni de tratament, spune UNOPA citând surse din spital.

Vezi si: SOCANT! Un barbat bolnav de SIDA a infectat intentionat peste 30 de persoane
 
Directorul medical al Spitalului Judetean de Urgenta (SJU) Suceava, medicul Tiberius Bradatan, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX ca finantarea pentru tratamentul pacientilor cu HIV/SIDA din judetul Suceava, alocat prin programul national, asigura doar 30 la suta din necesarul estimat.
Bradatan a mai spus ca suma anuala necesara pentru tratamentul pacientilor cu HIV/SIDA din judetul Suceava este de 6 milioane de lei, iar prin programul national de sanatate derulat de Ministerul Sanatatii s-au alocat 1,8 milioane de lei, ceea ce reprezinta doar aproximativ 30 la suta din necesar.
"Avem promisiunea Ministerului Sanatatii ca va fi asigurata integral suma necesara prin programul national HIV/SIDA", a spus directorul medical al SJU Suceava, precizând ca spitalul s-ar încadra cu asigurarea tratamentului pacientilor daca s-ar aloca integral suma necesara estimata.
În evidentele SJU Suceava figureaza 160 de pacienti cu HIV/SIDA care se afla în tratament, iar alti 17 fie au refuzat sa primeasca medicatia specifica, fie se afla într-un stadiu de evolutie a bolii care nu necesita înca tratament.
UNOPA a cerut date de la toate DSP-urile si spitalele din tara care trateaza pacienti seropozitivi, iar raspunsurile arata "o situatie critica a modului cum se desfasoara Programul National de Tratament HIV/SIDA".

Vezi si: Ce este SIDA si care sunt cauzele contactarii virusului HIV
 
Potrivit corespondentului MEDIAFAX, si în judetul Vaslui programul de tratament HIV/SIDA este blocat în cele doua spitale de urgenta din orasele Vaslui si Bârlad, întrucât, din cauza lipsei finantarii, în stocurile celor doua unitati sanitare nu mai exista medicamente suficiente pentru cei 126 de pacienti.
UNOPA a mai aratat ca în mai multe judete tratamentul se termina în aceste zile si spitalele spun ca nu mai pot face comenzi din cauza ca legea le interzice sa faca comenzi în contul fondurilor alocate pentru alte trimestre. Din raspunsurile primite de organizatie pâna acum din teritoriu, judetele Galati, Hunedoara, Vaslui, Cluj, Prahova, Dolj sunt în pericol de a nu mai putea asigura tratamentul.
"Problema pleaca de la Ministerul Finantelor si de la modul cum a fost alocat bugetul programelor nationale de sanatate gestionate de Ministerul Sanatatii. Pentru primul trimestru practic nu a fost alocat buget pentru aceste programe, ceea ce s-a alocat acopera doar plata creditelor de angajament din trimestrul IV al anului 2014. Exista fonduri bugetate în trimestrele celelalte ale anului 2014, care ar acoperi cam cinci luni de tratament pentru pacienti la un necesar real", se spune în comunicatul organizatiei.
Potrivit acesteia, spitalele trebuie sa cheltuie tot bugetul alocat pentru 2014 în primele sase luni ale anului, în speranta ca la rectificarea bugetara se va suplimenta bugetul.
Totusi, tot din raspunsurile primite de organizatie, reiese ca mai multe judete au confirmat ca nu au probleme, ca vor face comenzi si vor asigura tratamentul continuu pâna în luna iunie.
"Cerem Guvernului Romaniei si personal prim-ministrului Victor Ponta sa gaseasca imediat solutii pentru asigurarea tratamentului în toate judetele tarii. Stim ca de la înaltimea Ministerului Finantelor se vad numai cifrele, dar atragem atentia celor de acolo ca în spatele lor sunt oameni, mii de oameni disperati, a caror viata depinde de modul responsabil sau iresponsabil în care autoritatile le bugeteaza tratamentul. UNOPA va sprijini toti pacientii care vor sa traga la raspundere vinovatii pentru lipsa tratamentului", a declarat Iulian Petre, director executiv UNOPA.
În România, la data de 31 decembrie 2013, erau înregistrati 12.273 de pacienti infectati cu HIV, din care peste 10.000 în evidenta activa, peste 8.000 din acestia din urma fiind în tratament antiretroviral. Mediafax.ro
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

hiv sida
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1811 (s) | 34 queries | Mysql time :0.046750 (s)