News Flash:

Migrena menstruala

2 Februarie 2012
2334 Vizualizari | 0 Comentarii

In urma cercetarilor se estimeaza ca aproximativ 70% dintre persoanele care sufera de migrene sunt de sex feminin. Majoritatea femeilor au raportat ca in proportie de 60-70%, migrenele lor sunt legate de ciclul menstrual - de unde si denumirea de migrene menstruale. Durerea de cap poate fi un mijloc de avertizare privind existenta unor dezechilibre hormonale.

Durerea de cap la femei, in special migrena este asociata cu modificarea nivelurilor de estrogeni din timpul ciclului menstrual. Cantitatea de estrogeni din organism scade imediat cum se declanseaza fluxul menstrual. Migrenele premenstruale apar periodic in timpul sau dupa momentul in care hormonii feminini, estrogenul si progesteronul ating cele mai scazute niveluri. Crizele provocate de acest tip de migrene dispar, de obicei, in timpul sarcinii. Cu toate acestea in cazul unora dintre femeile gravide migrenele pot sa apara chiar si in timpul primului trimestru, urmand sa dispara din a treia luna de sarcina.

Anticonceptionalele (mai ales cele care contin doze mari de estrogen) precum si terapia de substitutie hormonala din timpul menopauzei pot declansa migrenele la unele femei. In general, migrenele menstruale pot fi gestionate in mod eficient cu ajutorul unor strategii similare cu cele utilizate in cazul migrenelor obisnuite. La majoritatea persoanelor care sufera de migrene menstruale tratamentul presupune medicatie specifica durerilor acute. Cand atacurile sunt foarte frecvente sau severe poate fi necesar si un tratament preventiv.

Tratamentul durerilor acute - Medicamentele care s-au dovedit eficiente in tratamentul acut al migrenelor menstruale includ antiiflamatoare nesteroidiene, dihidroergotamina, triptani si o combinatie dintre aspirina, acetaminofen si cofeina. Daca atacurile severe nu pot fi controlate prin acest tip de medicatie, se va lua in calcul tratamentul cu analgezice, corticosteroizi sau dihidroergotamina.

Tratamentul prevenitv - Femeile care sufera de crize frecvente sau severe ar trebui sa urmeze si tratament preventiv pentru migrene. Pe termen scurt ar putea include: naproxen sau orice alt antiinflamator nesteroidian, un triptan sau metilergonovina.Triptanii, ergotamina si dihidroergotamina pot fi utilizate si in timpul menstruatiei fara riscul semnificativ de a dezvolta dependenta. Ca si in cazul antiinflamatoarelor nesteroidiene, aceste medicamente vor fi mult mai eficiente decat medicamentele preventive in cazul in care tratamentul incepe cu 24-48 de ore inainte de debutul migrenelor menstruale asteptate, in mod obisnuit.

 Terapia hormonala - In cazul in care masurile standard preventive nu au efectul scontat, poate fi indicata terapia hormonala. Aceasta implica utilizarea suplimentara a unei cantitati de estrogen administrate fie pe cale orala sau sub forma de plasture transdermic, inainte de perioada menstruatiei. Pentru femeile care utilizeaza pilule contraceptive timp de 21 de zile din luna, estrogenul suplimentar poate fi luat dupa ultima pilula din folia de anticonceptionale. 


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

migrena migrenele premenstruale tratamentul prevenitv
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

2780 viz    0 com
4550 viz    1 com
5638 viz    0 com
2494 viz    0 com
6958 viz    0 com
2388 viz    0 com
3475 viz    0 com
4106 viz    0 com

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1475 (s) | 23 queries | Mysql time :0.015282 (s)