News Flash:

Mierea de albine, medicamentul ideal pentru mai multe afectiuni

17 Februarie 2014
3163 Vizualizari | 0 Comentarii
Pentru a face jumatate de kilogram de miere, un roi de albine zboara aproximativ 20.000 de kilometri si culege polenul din circa 6 milioane de flori, în timp ce un roman consuma în medie aproape o jumatate de kilogram de miere pe an! O crestere de 10 ori, fata de acum 20 de ani. A sporit cererea pentru produsele apicole, a crescut si numarul de sortimente falsificate sau în care a fost adaugat zahar. In plus, exista si foarte multe mituri despre cum recunoastem mierea naturala.

Vezi si: Cum te ajuta mierea de lucerna
 
Cea mai buna modalitate de a testa daca mierea este naturala este sa o gustati. Sunt însa foarte putine persoane care pot sa îsi dea seama astfel daca au cumparat sau nu un produs apicol autentic. Asa ca cei mai multi opteaza pentru un alt test, dar care nu este si cel mai indicat.
„Testul acela cu bula de aer depinde în general de vascozitatea mierii. Pot sa fie mieri mai dense sau mai putin dense, eu nu consider ca este testul cel mai reprezentantiv”, a explicat Cristina Pavel, apifitoterapeut.
Un alt test: daca mierea este perfect limpede atunci poate fi una contrafacuta, dar nu este obligatoriu. Cel mai bine este sa turnati putina miere într-un recipient cu apa.
„Daca firul este întrerupt înseamna ca e miere naturala. Daca este un fir continuu si ceea ce curge în recipientul cu apa se dizolva imediat, înseamna ca are zahar”, a mai adaugat Cristina Pavel.

Vezi si: 5 tipuri de miere mai putin cunoscute si beneficiile terapeutice
 
In plus mierea naturala, care nu are zahar adaugat, se va aseza pe fundul paharului si nu va pluti în apa. Cei care se aprovizioneaza cu miere din supermarketuri sunt sfatuiti sa citeasca de fiecare data eticheta. Uneori ce arata a miere nu este chiar miere.
„Sunt situatii în care scrie miere, dar e miere într-un procent foarte mic si de fapt este altceva în acel borcan 14.15 este un amestec de glucoza si fructoza sau sirop de porumb, e mult mai grav decat o miere falsificata. Faptul ca un cumparator neavizat nu citeste eticheta si îsi cumpara ceva si atunci cand ajunge acasa vede ca a cumparat altceva. Asta ar trebui sa fie primul lucru care ar trebui facut, sa se citeasca eticheta, sa se vada de unde provine”, a avertizat apifitoterapeutul.
Consumul produselor care imita mierea sunt echivalente cu un consum de zahar: suprasolicita corpul, produc acidoza, acidifica si predispun la aparitia foarte multor bolii, adica obezitate, diabet boli de inima, alergii, cancer de colon si lista poate continua. Desi atat mierea naturala cat si cea falsificata sunt dulci, efectele asupra corpului sunt diferite.
Nu veti putea manca foarte multa miere la o singura masa, pe cand zahar... nu va veti putea opri. Sa nu credeti însa ca o miere zaharisita contine zahar! Aceasta este o idee gresita pe care o au multi oameni!
Orice tip de miere se zahariseste în mod natural în functie de cantitatea de glucide. Mierea de salcam, de exemplu, este cunoscuta pentru faptul ca nu se cristalizeaza. Asta pentru ca are mai multa fructoza si mai putina glucoza.

Vezi si: Piele neteda cu miere
 
Tot la capitolul cristalizare, mierea de rapita este la polul opus fata de cea de salcam. Mai exact, se zahariseste foarte repede. Atentie însa, acest tip de miere poate sa provina cu usurinta din culturi modificate genetic.
Un alt mit este acela ca mierea devine toxica daca îndulcim cu ea un ceai foarte fierbinte. Depinde însa la ce temperatura este folosita.
„La încalzirea peste 40 de grade se distrug foarte, foarte multe din enzimele care îi dau o valoare extraordinara mierii, care o fac sa nu se altereze, sa fie un foarte bun conservant, sa fie un bun digestiv, deci îsi pierde foarte mult din calitati daca este încalzita”, a spus Cristina Pavel.
Din acelasi motiv nu cumparati miere care a fost expusa la soare. Nu este toxica, dar proprietatile sale vor fi mult diminuate. In schimb, mierea devine nociva daca este încalzita la peste 100 de grade. Asadar, nu o puneti în prajituri pe care apoi le bagati la cuptor. Daca respectati aceste reguli si va asigurati ca mierea este naturala, atunci puteti beneficia de toate proprietatile ei.
„Sunt obosit, voi lua acea miere de tei, am probleme cardiace si sunt un hipertensiv, voi lua cu foarte mare succes acea miere de paducel 17.08 Faptul ca am acele probleme de digestie voi folosi acea miere de rozmarin, plus minus cimbrisorul care se gaseste în ea. Stiu ca am trecut printr-o perioada în care sunt în primavara, nu m-am alimentat cum se cuvine, nu m-am gandit la acea hrana vie, cu succes folositi acea miere de mana”, a sfatuit dr. Catalina Craciun, apifitoterapeut.
Va întrebati însa care este cea mai "buna" miere?
„Mierea poliflroa este cea mai buna pentru omul sanatos. Are de toate. Exact cum sunt instrumentele într-o orchestra, o miere poliflora are din toate florile campului. Mai exista si acea miere de balta care se recolteaza în zona Deltei Dunarii, dupa ce zona a fost inundata, se retrag apele si mierea aceea are niste caracteristici cu totul aparte”, a mai adaugat Cristina Pavel.
Iar daca aveti probleme cu somnul optati pentru mierea de tei. Este considerata un somnifer bland si sanatos, pentru ca are un efect relaxant. Digi24.ro
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

polen apifitoterapeu
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1868 (s) | 34 queries | Mysql time :0.043113 (s)