News Flash:

Mezoteliomul malign. Cauze si simptome

2 Noiembrie 2011
5020 Vizualizari | 0 Comentarii

Mezoteliomul malign este o forma de cancer care se dezvolta din pleura care inveleste multe dintre organele corpului-mezoteliul. Este cauzat de obicei de expunerea la azbest. Localizarea cea mai frecventa este pleura, dar poate fi regasit si la peritoneu, pericard sau tunica vaginalis. 

Cele mai multe persoane care dezvolta mezoteliom au lucrat in zone care presupuneau prelucrarea azbestului sau au fost expusi la praf si fibre de azbest pe alte cai. S-a sugerat ca spalatul hainelor uneui membru al familiei

Cauze si factori de risc
Principalul factor de risc pentru aparitia mezoteliomului pleural malign difuz este expunerea la azbest, care poate fi ocupationala, domestica sau rexidentiala, importante fiinddurata si intensitatea expunerii. Totusi numeroase cazuri apar si printre indivizii cu expunere ocupationala foarte mica sau cu expunere casnica. 

Expunerea prelungita si intensa la azbest apare in czul contactului profesional pentru mineri, muncitorii din industria materialelor de constructii, industria textila, industria automobilului, pentru muncitorii de pe santierele navale sau de constructii, pentru lucratorii din rafinarii.

O alta forma de expunere este inhalarea azbestului din mediul inconjurator existent in structurile geologice din unele zone ale Anatoliei, Corsicei, Ciprului, Greciei sau Africii. Incidenta mezoteliomului pleural malign difuz este mai mare la cei cu expunere continua decat la cei cu expunere intermitenta. Raportarile ocazionale de cazuri familiale au fost asociate cu expunerea la azbest. Aparitia familiala sugereaza faptul ca factorul genetic poate fi important. 

Exista doua tipuri de fibre de azbest
-amfibole: crocidolit (azbest albastru), amosit, anatofilit, tremolit, actinolit. Amfiboliile sunt fibre cu raportul lungime/diametru mare, rezistente la disolutie, raminind mult timp in tesuturi, cu penetrare profunda la nivelul plaminului 
-serpentine: crisotilul este mai putin toxic decit crocidolitul datorita raportului lungime/diametru mai mic, solubilitatii tisulare mai mari si a tendintei de a se depozita in caile aeriene mari. 

Mecanismul prin care fibrele de azbest determina aparitia mezoteliomului pleural malign difuz nu este inca cunoscut. O explicatie ar fi transformarea maligna a celulelor datorita unei reactii la un corp strain cauzata de fibrele insolubile. Fibrele de azbest altereaza functia si proprietatile secretorii ale macrofagelor, generind cantitati crescute de radicali hidroxil. Acesti oxidanti participa in procesul oncogenic intercationind direct si indirect cu AND-ul, modificind astfel evenimentele celulare asociate membranei. 

Perioada lunga de latenta intre expunerea la azbest si dezvoltarea mezoteliomului pleural malign difuz sugereaza ca sunt necesare diverse modificari genetice pentru transformarea maligna a celulelor mezoteliale. 

Alti factori etiologici ai mezoteliomului pleural malign difuz sunt urmatorii: expunerea la alte fibre minerale, inflamatia cronica, ereditatea, iaradierea, expunerea la minerale non-fibroase sau chimicale. 

Patogenie
Din punct de vedere macroscopic mezoteliomul pleural malign difuz este o tumora pleurala lobulata de culoare gri. Raspandirea tumorii de-a lungul pleurei poate determina ingrosarea acesteia ceea ce ii reduce flexibilitatea si poate forma o coaja restrictiva plamanului. Astfel acesta devine mai mic si mai putin functional cu respiratie mai dificila initial la efort si apoi chiar la repaus. 


Mezoteliomul pleural malign difuz progreseaza rapid pe masura ce tumora se raspandeste de-a lungul suprafetei pleurale, afectand pericardul, miocardul, mediastinul, pleura contralaterala invadand muschii de la nivelul peretelui toracic. Uneori invadeaza direct tesutul celular subcutanat si tegumentul. Tumora se poate extinde si in afara toracelui afectand organele si ganglionii limfatici abdominali.

Semne si simtpome
Simptomatologia mezoteliomului pleural malign difuz se datoreaza cresterii tumorii care determina invazia structurilor inconjuratoare si producerii de pleurezii, revarsate pericardice sau ascita. Rareori mezoteliomul este descoperit radiologic intamplator la un pacient asimptomatic. De obicei boala este unilaterala, localizata in toracele drept, aparand predominant la barbati in decadele 6-8 de viata. 

Simptomele sunt nespecifice si au un debut insidios astfel incit de la primele simptome si pina la punerea diagnosticului trec 3-6 luni. Cele mai frecvente simptome la debut sunt reprezentate de dispnee datorata unei pleurezii mari si durerea toracica. Pleurezia reflecta un stadiu precoce fiind capabila sa se formeze intr-un spatiu pleural inca liber si cu tumori pleurale minime. In timp ce tumora creste spatiul pleural dispare si tumora incadeaza peretele toracic determinind durerea toracica continua, difuza, intratabila. La debut durerea toracica este insidioasa. Se poate reflecta in umar si abdomen superior. 

Alte simptome includ tusea, scaderea ponderala, astenia fizica, febra, disfagia, hemoptizia, pneumotorax spontan. Afectarea pericardului poate determina tulburari ale ritmului cardiac: tahicardie sinusala, aritmii atriale sau ventriculare, blocuri de ram, epansamente pericardice sau metastaze miocardice. 

In stadiile tardive cand mezoteliomul invadeaza structurile adiacente, pacientii prezinta disfagie, durere toracica, compresie cardiaca, sindroame neurologice, sindrom Horner sau sindrom de vena cava superioara (tumefierea fetei si a bratelor, cefalee, raguseala, greata), datorate invaziei esofagului, coastelor, cordului, vertebrelor, nervilor si venei cave superioare. 


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

mezoteliomul malign patogenie dispnee durerea toracica
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1677 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013119 (s)