News Flash:

Mezelurile la control. Descopera ce minciuni se ascund in spatele etichetelor

17 Februarie 2012
3030 Vizualizari | 0 Comentarii

Aproape jumatate din cantitatea de mezeluri verificata de inspectorii de la Protectia Consumatorilor nu respecta legislatia in vigoare. Potrivit Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) au fost analizate la laborator 5.600 de kg, iar rezultatele au aratat ca 43% nu se incadrau in prevederile legale. "Preparatele din carne reprezinta produsele cu ponderea cea mai mare a reclamatiilor consumatorilor de pe piata produselor alimentare", a declarat Constantin Cerbulescu, presedintele ANPC.

Deşi conform etichetei carnea este ingredientul principal al multor preparate, analizele de laborator au aratat ca au cel mult resturi de tesut muscular. Neregulile depistate au fost sanctionate cu 110 amenzi, in valoare de 437.500 de lei.

10 tipuri de mezeluri si preparate din carne procesata de care trebuie sa te feresti

Crenvursti de curcan cu 60% carne porc  
Produse ca parizer, crenvursti, salam de vara aveau un continut de proteine mai mic de 2% fata de prevederile legale, semn ca producatorii nu prea au folosit carne. Un parizer de curcan continea de fapt emulsie de sorici si slanina de porc, iar crenvurstii de curcan aveau 60% carne porc si 15 % curcan.

Metode de falsificare a carnii
Conform lui Gheorghe Mencinicopschi sunt patru metode de falsificare a carnii: inlocuirea carnii de calitate superioara cu carne dezosata mecanic (oasele si resturile de pe oase), utilizarea de aditivi care mascheaza folosirea carnii alterate sau lipsa acesteia, inlocuirea unor componente valoroase cu altele inferioare (sorici, grasime, tendoane, urechi, stomac). 

A patra medoda este substituirea carnii unui animal cu cea provenind de la alte animale. "De exemplu, carnea de porc amestecata cu carne de magar, nutrie, cal sau chiar carne de la specii necomestibile", precizeaza profesorul Gheorghe Mencinicopschi.

Acest gen de produse au un continut ridicat hidroxiprolina. Acest aminoacid impreuna cu purinele si unii aditivi pot declansa crize de guta. Cei care au boli hepato-renale, cardiovasculare, cerebrovasculare, suferinzii de cancer pot ajunge la complicatii grave de la astfel de preparate.

Atentie la "carnea" cu soia, apa si aditivi
Inlocuirea proteinei din carne cu proteina vegetala, de exemplu din soia, sau prin adaos de ingrediente si/sau aditivi, apa, amidon, polifosfati, sare, azotati/azotiti este intalnita frecvent la produsele: crude (carne tocata, pasta de mici, carnati proaspeti), pasteurizate (rulade, muschi, costita), afumate (carnati, slanina, costita), pasteurizate si afumate la cald (crenvursti, parizer, salamuri, carnati).

Pentru a evita alimentele masluite, comisarii ANPC ii sfatuiesc pe consumatori: sa evite produsele lipicioase, sa refuze produsele fara data durabilitatii minimale, sa fie atenti la aspectul exterior si interior al produsului si sa pastreze bonul necesar unei sesizari.

Sursa: Evenimentul Zilei


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

mezeluri hidroxiprolina
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1726 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014023 (s)