News Flash:

Metode de depistare a mierii falsificate

4 Iulie 2011
8454 Vizualizari | 0 Comentarii

Consumul de miere, in mici cantitati, este benefic sanatatii. Dar stiti sa faceti diferenta intre mierea adevarata si cea falsa? Citeste in randurile urmatoare despre tehnicile de falsificare a mierii si despre metodele pe care tu le ai la dispozitie pentru a depista mierea veritabila.

Atunci cand vreti sa cumparati miere, trebuie sa stiti macar atat: mierea adevarata este cristalizata, iar cea falsa nu. Exista multe metode de falsificare a mierilor. In afara de hranirea familiilor de albine cu melasa, cea mai grosiera metoda este aceea de a fierbe zahar in infuzia unor plante, pana cand fiertura este adusa la consistenta mierii. In unele cazuri, cumparatorul este ademenit cu miere de fenicul ori de zmeur cand cere miere de salcam, culorile fiind apropiate, iar mierea de floarea-soarelui poate "trece" drept miere poliflora.

Cum putem depista mierea falsificata
1. In primul rand, verificati aroma, gustul si savoarea mierii pe care vreti sa o cumparati. O miere naturala va avea aproape intotdeauna un parfum specific florilor sau plantelor vizitate de albine. Mierea falsificata are doar gust dulce, fara parfum sau aroma.

2. Verificati densitatea. Mierea are o densitate de 1,4 ori mai mare decat apa. Atunci cand lasati mierea de pe o lingurita sa se scurga intr-un pahar cu apa rece, mierea va cadea rapid catre fundul paharului si va ramane acolo. Cea falsificata, avand in compozitie zahar, glucoza sau fructoza, are o densitate mai mica si nu va cadea pe fundul paharului, ci se va imprastia repede in tot volumul apei, atunci cand va fi amestecata usor cu o lingurita.

3. Verificati elasticitatea. Mierea naturala are, in general, sub 20% apa si o miscare de tip elastic, pe verticala, coborand si urcand de cateva ori atunci cand este turnata in pahar. Mierea diluata cu apa sau cu infuzii din plante nu prezinta aceasta miscare specifica.

Un anumit tip de miere distruge bacteriile rezistente la antibiotic. Vezi de unde o poti procura  

Mierea nu trebuie adaugata intr-un lichid fierbinte
Mierea este produsa la temperaturi care nu depasesc 35-37 °C in interiorul stupului. Nu este termostabila, iar temperaturile inalte distrug vitaminele, mineralele si enzimele din miere. Asadar, inainte de a adauga mierea, trebuie asteptat pana cand ceaiul sau cafeaua atinge o temperatura sub 40°C, adica pana cand nu mai apare senzatia de opareala la atingerea buzelor.

Mierea de calitate, direct de la apicultor
Daca vreti sa consumati miere in scop terapeutic, fugiti de mierea din piata, cat si de cea din magazine. Mierea de pe tarabe este aproape intodeauna lichida, semn ca fie este falsa, fie a fost fiarta mult - iar atunci nu mai are nicio valoare. Mai mult, soarele care "bate" in borcanele de pe tarabe scade valoarea terapeutica a mierii, aceasta fiind fotosensibila. Specialistii recomanda celor care vor miere pentru utilizarea terapeutica sa achizitioneze produsul direct de la apicultor. 


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

miere
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1649 (s) | 34 queries | Mysql time :0.020201 (s)