News Flash:

Metoda de investigare de ultima ora în medicina dentara

3 Februarie 2011
3575 Vizualizari | 0 Comentarii
Alvin Gardin spunea: "Leziunile din cavitatea bucala trebuie vazute in lumina proceselor patologice de sistem si corelate cu bolile de sistem, deoarece bolile de sistem produc manifestari bucale si invers -afectiunile bucale produc manifestari de sistem". Rolul examenelor paraclinice este de a preciza limitele unor leziuni observate la examenul clinic, de a oferi un plus de informatii cu privire la stabilirea diagnosticului si de a orienta medicul spre un plan de tratament adecvat.

Inainte de inceperea tratamentului stomatologic se impune o evaluare complexa a pacientului privind starea de sanatate generala si locala, mai ales când pacientul prezinta afectiuni sistemice ce includ manifestari la nivelul cavitatii orale (tulburari endocrine, boli hematologice, tulburari ale metabolismului, alergii etc.), dar si in cazul unor afectiuni cu risc vital pentru bolnav sau care ar putea determina ulterior complicatii. Intr-o mica masura, unele dintre examenele complementare se pot realiza in cabinetul stomatologic (de exemplu, masurarea tensiunii arteriale, determinarea nivelului de glucoza în sange, testul la vitamina C), insa in cea mai mare parte se impune colaborarea interdisciplinara cu medicii internisti si cu laboratoarele care elibereaza buletinele de analiza.

Stomatologia moderna acorda o importanta majora examenelor paraclinice actuale deoarece ele pot evidentia anumite stari patologice. Tehnica pletismografica se bazeaza pe masurarea volumului de sange in anumite segmente anatomice. Informatiile obtinute in timpul determinarilor pot fi vizualizate pe display sau pot fi listate pe hartie termografica. Diagnosticul instituit pe baza pletismografiei isi gaseste aplicatii si in stomatologie, fiind utilizat pe scara larga datorita abilitatii de a cuantifica variatiile sangvine dintr-o anumita regiune a organismului. Indicatia efectuarii acestora se va stabili în functie de complexitatea cazului si de complicatiile care însotesc leziunile de la nivelul cavitatii orale.

Dupa modul in care se realizeaza detectarea variatiei volumului tesuturilor, pletismografele se pot diferentia în: pneumo-pletismografe (pletismografe de volum), pletismografe fotoelectrice, pletismografe de impedanta, pletismografe cu marci tensiometrice. O stare de sanatate precara poate fi evidentiata prin parametrii obtinuti în urma pletismografiei, în unele situatii ducând la temporizarea tratamentului stomatologic sau la monitorizarea pacientului în timpul efectuarii manoperelor. Trebuie subliniat faptul ca orice tratament trebuie sa porneasca de la o investigare pe cât posibil riguroasa si pe cât posibil minim invaziva, depinzând nu numai de tratamentele ulterioare, cât si de protectia care trebuie oferita pacientului.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

alvin gardin manifestari bucale afectiunile bucale
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1688 (s) | 34 queries | Mysql time :0.020397 (s)