News Flash:

Metoda calendarului este mai riscanta decat se crede

4 Ianuarie 2017
1065 Vizualizari | 0 Comentarii
Metodele naturale de contracepție sunt preferate adesea, în ciuda riscurilor acestora privind apariția unei sarcini nedorite și neplanificate. Metoda calendarului reprezinta una dintre principalele metode tradiționale de contracepție (alaturi de metoda retragerii) și este preferata de 1 din 4 românce. Cu toate acestea, metoda s-a dovedit în multe dintre cazuri ineficienta, conducând adesea la sarcini nedorite.

„Metoda calendarului este una riscanta și destul de dificil de folosit corect, uneori chiar imposibil. Explicația este aceea ca este greu pentru femeie sa anticipeze cu precizie, luna de luna, perioada fertila, mai ales daca ciclul sau menstrual este unul neregulat. Chiar și în cazul unui ciclu menstrual regulat se poate întâmpla, la un moment dat, sa existe, din diferite motive, un mic decalaj ce poate duce la apariția unei sarcini nedorite, daca are loc un contact intim neprotejat în acest interval.

Cele mai populare 10 mituri despre contraceptie

Daca se urmarește evitarea unei sarcini, atunci metoda calendarului nu este nici pe departe cea mai sigura cale", a explicat dr. Mirela Popa, medic primar obstetrica-ginecologie, în comunicatul de presa.

Metoda calendarului se bazeaza pe identificarea cu exactitate a perioadei fertile din ciclul menstrual, perioada în care femeia are cele mai mari șanse sa ramâna însarcinata. Metoda presupune evitarea contactului intim în acele zile.

„(...) În general, în cazul unui ciclu menstrual regulat de 28 de zile, ovulația are loc în ziua a 14-a, prima zi a ciclului menstrual fiind considerata prima zi de menstruație. Perioada fertila este cu aproximativ 4-5 zile înaintea și în ziua ovulației. Daca ciclul menstrual are 29 de zile, momentul ovulației are loc în ziua a 15-a, iar daca durata acestuia este de 30 de zile, ovulația are loc în ziua a 16-a.

Daca femeia are un ciclu menstrual neregulat, ziua ovulației este imprevizibila, iar pentru calcularea perioadei fertile este nevoie de monitorizarea atenta a duratei ciclului menstrual timp de cel puțin 6 luni consecutive. Apoi, din ciclul cel mai scurt se scade numarul 18 pentru a se identifica ultima zi a perioadei fertile, iar din ciclul cel mai lung se scade numarul 11 și se identifica astfel prima zi a perioadei fertile. (...) Din cauza inexactitaților metodei calendarului, femeile se confrunta adesea cu o sarcina nedorita.

Sfatul ginecologului: Cele mai sigure metode contraceptive si cum prevenim bolile cu transmitere sexuala 

Astfel, daca are loc un contact intim neprotejat, pilula de a doua zi este o soluție: aceasta are efect daca este folosita în maximum 72 de ore de la contact, preferabil în primele 24 de ore, atunci când are eficacitate maxima, de 95%. Foarte important: pilula de a doua zi nu poate avea efect în cazul unei sarcini deja instalate și nu afecteaza dezvoltarea sanatoasa a sarcinii daca a fost utilizata dupa ce sarcina s-a instalat", a mai adaugat specialistul.

Conform cercetarii Emergency Contraception Study realizate în România, 62% dintre femei sunt de parere ca metoda calendarului este una nesigura, iar 48% au considerat-o ineficienta, în timp ce numai 3% o considera o metoda contraceptiva sigura și de încredere. În ceea ce privește motivul pentru care femeile utilizeaza sau au folosit aceasta metoda de contracepție, 43% dintre femei au apelat la aceasta pentru ca nu presupune costuri, în timp ce 47% o prefera deoarece nu este nevoie sa mearga la medic pentru a o folosi, iar 12% o folosesc pentru ca așa prefera partenerul de viața.

De asemenea, statisticile arata ca 92% dintre femeile din România știu de existența acestei metode, 45% au folosit-o cel puțin o data, iar 8% se bazeaza pe ea la fiecare contact sexual.

sursa:sanatateatv.ro

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

riscurilor sarcini nedorite ineficienta
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1312 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014752 (s)