News Flash:

Mercurul din alimente, un pericol pentru sanatate

27 Ianuarie 2014
2054 Vizualizari | 0 Comentarii
Mercurul din alimente afecteaza rinichii si tractul gastrointestinal, iar in cazul femeilor insarcinate, mercurul poate duce la nastere prematura.
De ce este nociv mercurul din alimente
Consumat in cantitati mari, mercurul are efecte grave asupra sistemului nervos central.
Copiii si femeile insarcinate prezinta riscuri mai mari de a fi afectati. La copiii care au consumat o cantitate mare de mercur s-a constatat ca dezvoltarea cerebrala a fost intarziata.
In cazul femeilor gravide, pestele este contraindicat in alimentatie. Potrivit unui studiu corean, cantitatile mari de mercur existente in sangele mamei pot fi transferate fatului prin cordonul ombilical, cauzand defecte de nastere si chiar nastere prematura. Potrivit studiului, femeile care au o cantitate mare de mercur in sange au intre 3 si 5 mai multe sanse de a naste inainte de saptamana a 35-a a perioadei de sarcina, comparativ cu femeile care nu au mercur in sange. 
Mercurul care afecteaza fatul poate avea consecinte negative de lunga durata, precum tulburari de memorie, probleme de vorbire sau alte complicatii la nivel cognitiv.
Ce alimente contin mercur
Pestele constituie principalul aliment care poate sa contina cantitati de mercur, intr-o masura mai mica sau mai mare. Cu cat pestii sunt mai mari, cu atat si cantitatea de mercur este mai mare.
Pestii mai mici precum somonul, somnul si unele fructe de mare (raci, homari, stridii) contin o cantitate mica de mercur. In schimb, pestele-spada, macroul si rechinul contin mai mult mercur si sunt nerecomandati. Tonul alb, la conserva, contine mai putin mercur, in timp ce alte tipuri de ton fac parte din categoria nerecomandata.
Pentru a evita otravirea cu mercur, se recomanda sa nu se consume mai mult de 340 de grade de peste pe saptamana, avand grija sa fie ales pestele care contine cantitati mici de mercur.
Pe langa peste, exista si alte produse care ar trebui evitate. Conform publicatiei Environmental Health Journal, s-a constatat in urma unui studiu ca si siropul de porumb bogat in fructoza contine cantitati mari din aceasta substanta nociva. Acest tip de sirop este un indulcitor folosit in produse precum sucuri acidulate, ketchup, iaurturi pentru copii si chiar paine, potrivit ele.ro. 
Conform studiului, s-au gasit 0.57 micrograme de mercur intr-un gram de sirop. Persoanele care obisnuiesc sa consume frecvent produse facute din sirop de porumb bogat in fructoza risca sa fie afectate de cantitatile de mercur ingerate.
In cazul unei intoxicatii cu mercur apar diverse simptome precum disfunctii articulare, ingustarea campului vizual, dificultati musculare etc. Mercurul este un metal care se elimina greu din organism, iar persoanele afectate trebuie sa mearga cat mai repede la medic pentru a li se acorda primul ajutor. Este recomandat consumul de lichide in cantitati mari, care ajuta la eliminare.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

mercurul alimente nastere prematura
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2055 (s) | 34 queries | Mysql time :0.049865 (s)