News Flash:

Mencinicopschi: Mancarea de zi cu zi este plina de substante toxice, neidentificate in laboratoare

18 Martie 2011
3971 Vizualizari | 0 Comentarii

Multe dintre alimentele pe care le consumam astazi ne fac mai mult rau decat bine. Pe langa deja cunoscutii aditivi alimentari, din mancare ne pandesc mii de alte pericole. In alimente ajung involuntar substante daunatoare care nici macar nu pot fi identificate in laboratoarele romanesti. Aparatura existenta in Romania poate depista aproape 350 de substante toxice care apar in alimente. In realitate, substantele toxice pe care le consumam sunt mult mai multe.

"Este vorba de contaminanti, acele substante care ajung involuntar in alimente, fiindca mediul inconjurator e poluant. Sub nicio forma nu putem sa detectam o varietate atat de mare de substante nocive. Acestea necesita o aparatura sofisticata, oameni foarte bine pregatiti si foarte multi bani", a declarat prof.dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare pentru Realitatea.

E-urile sunt admise de autoritati doar in cantitati limitate. Consumate frecvent ne distrug organismul, putin cate putin. "Spre exemplu sulfitul distruge bacterii, distruge fungi microscopici, dar el nu este selectiv, in acelasi timp afecteaza si celulele si metabolismul nostru", a precizat prof.dr. Mencinicopschi.

Fa-ti un obicei din a citi eticheta produselor
Este greu sa faci alegeri sanatoase, dar macar citeste cu atentie eticheta produselor pentru a le alege pe cele cu mai putini aditivi alimentari. Potrivit directorului Institutului de Cercetari Alimentare, majoritatea mezelurilor de pe piata sunt nocive. De exemplu, un parizer cu pui contine in primul rand slanina, emulsie de sorici, iar pieptul de pui, care ar fi trebuit sa fie ingredientul principal, apare in proportie de doar 13%. In rest coloranti, arome sintetice, multa apa si multa sare.

"Primul ingredient e si cantitativ, cel mai mult. Daca un aliment incepe cu apa, sigur ca apa e ingredientul principal. Ce fac eu, cumpar salam, adica vreau sa cumpar carne si primul ingredient notat pe eticheta e apa! Da, cumparati apa in principal, asa este!", a declarat Mencinicopschi.

Tot pe lista alimentelor sau a bauturilor care ar trebui interzise in meniul fiecaruia dintre noi se afla sucurile de tot felul. Un suc de portocale, de exemplu, contine in primul rand apa, zahar si multe arome sintetice, coloranti. Contine suc de portocale in o proportie de doar 5%. Nutritionistii recomanda ca o mare parte din ratia noastra zilnica de alimente sa insemne fructe si legume in stare proaspata.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

aditivi alimentari substantele toxice gheorghe mencinicopschi
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1508 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013186 (s)