News Flash:

Medicamentul Meprobamat a fost scos de pe piata

11 Ianuarie 2012
4702 Vizualizari | 0 Comentarii

Medicamentul Meprobamat 400 mg, comprimate, nu va mai fi disponibil pe piata romaneasca. Potrivit deciziei Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale (ANMDM), autorizatia de punere pe piata pentru medicamentele care contin meprobamat este suspendata.

De asemenea, ANMDM recomanda medicilor sa nu initieze tratamente cu acest medicament si sa inlocuiasca progresiv tratamentul actual al pacientilor lor. Medicii mai trebuie sa informeze pacientii care primesc in prezent tratament cu Meprobamat cu privire la faptul ca acest medicament va inceta sa fie disponibil incepand cu data de 10 ianuarie 2012 si, daca este cazul, sa directioneze pacientii catre medicul specialist pentru inlocuirea tratamentului.

Pentru prevenirea sau limitarea efectelor sindromului de sevraj, ANMDM atentioneaza ca oprirea tratamentului trebuie sa se desfasoare intotdeauna treptat, mai ales in randul utilizatorilor pe termen lung. Sindromul de sevraj poate avea o durata de la cateva saptamani la cateva luni.

Medicamentul Meprobamat, folosit in tratamentul unor stari de anxietate si tensiune psihica si sindrom psihovegetativ a fost intial retras de pe piata franceza. Se pare ca autoritatea competenta din Franta, Agence francaise de securite sanitaire des produits de sante (AFSSAPS), pe baza rezultatelor evaluarii raportului beneficiu-risc pentru meprobamat, a decis suspendarea, pe teritoriul Frantei, a autorizatiilor de punere pe piata pentru medicamentele care contin substanta activa meprobamat.

AFSSAPS a analizat activitatea de farmacovigilenta in perioada iulie 2009 - martie 2011 si a confirmat existenta riscului de coma si deces in caz de supradozaj, dar si aparitia de reactii adverse deosebit de grave, in special la pacientii cu varsta peste 65 de ani, in ciuda masurilor de reducere la minimum a riscului, printre care si reducerea numarului de comprimate pe ambalaj. De asemenea, expertii sustin ca exista si riscul de abuz, in special din cauza nerespectarii indicatiilor terapeutice si a duratei tratamentului.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

meprobamat
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

5036 viz    0 com
2298 viz    0 com
3760 viz    0 com
1985 viz    0 com
1666 viz    0 com
3135 viz    0 com
4819 viz    0 com
2865 viz    0 com

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1605 (s) | 23 queries | Mysql time :0.019160 (s)