News Flash:

Medicamentele pe care si tu le folosesti pot provoca obezitate

3 Iunie 2014
1036 Vizualizari | 0 Comentarii
Un reputat microbiolog american, dr. Martin Blaser, sustine, intr-o carte aparuta recent, ca antibioticele pe care le ingeram fara sa stim, odata cu carnea si laptele, ar favoriza aparitia unui intreg „sir misterios de maladii moderne”, printre care diabetul infantil, astmul, alergiile alimentare, autismul, eczema si mai ales obezitatea.
Povestea a inceput in 1946, cand crescatorii de pasari au descoperit ca un antibiotic administrat puilor de gaina, streptomicina, avea ca efecte secundare cresterea accelerata si ingrasarea pasarilor.
Acum, dupa 70 de ani, tot  mai mult dovezi arata ca antibioticele pe care le ingeram odata cu carnea si laptele provenite de la animale trate cu antibiotice pot avea efecte similare si asupra oamenilor. 

Iata cat de tare ne poate afecta sedentarismul la locul de munca
 
Incepand din 2006, o directiva europeana a limitat tratarea animalelor cu antibiotice, dar cantitatile utilizate raman inca mari si ar putea fi la originea epidemiei de obezitate inregistrate in ultimele decenii.
Desi principalul motiv de ingrijorare legat de folosirea in exces a antibioticelor este acela ca provoaca aparitia unor bacterii rezistente la antibiotice, un efect mai putin cunoscut, dar la fel de nociv, este legat de efectele lor asupra metabolismului uman, spune dr. Blaser, director al Human Microbiome Program din cadrul New York University, in cartea sa, Missing Microbes: How Killing Bacteria Creates Modern Plagues.
Antibioticele, care distrug bacteriile, afecteaza puternic microbiomul intestinal – comunitatea de microorganisme care traieste in intestinul uman si are o importanta esentiala in sanatatea umana. Compozitia microbiomului influenteaza metabolismul, iar dereglarea echilibrului acestor populatii de baterii, foarte complexe, poate duce la aparitia unor tulburari metabolice, precum obezitate si diabet. 

Riscul de obezitate este mai mare la copiii cu otite
 
A da vina exclusiv pe consumul mare de grasimi si zaharuri nu este suficient pentru a explica epidemia de obezitate, spune dr. Blaser; o alta cauza – poate adevarata cauza – o constituie scaderea diversitatii microbiomului intestinal, ca urmare a ingestiei de antibiotice, fie ca tratament medical, fie din alimente de origine animala provenite din crescatorii conventionale.
Studii pe soareci au aratat ca tratarea acestora cu antibiotice schimba compozitia microbiomului lor intestinal si ii facea sa absoarba mai multe calorii din hrana, ducand la ingrasarea lor.
Exista dovezi ca antibioticele au asemenea efecte si la om; de pilda, analizand datele unui amplu studiu britanic, Avon Longitudinal Study of Parents and Children, desfasurat intre 1991-2006 si care a cuprins 14.500 de femei si pe copiii lor, specialistii din echipa dr. Blaser au constatat ca acei copii care primisera antibiotice in primele 6 luni de viata au devenit, in general, mai grasi decat cei care nu luasera asemenea medicamente.

Sfatul nutritionistului: Alimentele care duc la obezitate
 
Dar nu numai antibiotice date direct oamenilor, ca tratament medical, sunt problema; un alt aspect e legat de antibioticele folosite in crescatoriile de animale. Reziduuri ale acestor medicamente raman in carnea, laptele si ouale provenite de la aceste animale si sunt ingerate de oamenii care consuma  alimenteler respective.
O solutie ar fi consumul de carne, lapte si oua organice („ecologice” sau ”bio”, cum sunt numite la noi), provenite de la animale crescute cu un minim de medicamente, dar aceasta solutie este dificila din punct de vedere economic, deoarece aceste alimente costa mai mult decat echivalentele lor produse in mod conventional. 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

antibioticele carnea laptele maladii moderne diabetul infantil astmul
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1874 (s) | 34 queries | Mysql time :0.048427 (s)