News Flash:

Medicamentele banuite de efecte adverse necunoscute vor fi marcate cu un triunghi inversat

8 Martie 2013
1191 Vizualizari | 0 Comentarii
De la 1 septembrie 2013 Comisia Europeana impune insemnarea medicamentelor noi, care se afla inca in curs de monitorizare, cu un nou simbol: un triunghi inversat. Masura are menirea de a atrage atentia medicilor si consumatorilor asupra faptului ca efectele secundare ale medicamentelor respective nu sunt cunoscute in totalitate.
Comisia Europeana a adoptat astazi o lege care impune producatorilor din industria farma sa insemneze ambalajul medicamentelor noi, aflate in curs de monitorizare dupa aprobare, cu un triunghi negru inversat. Masura va intra in vigoare in toate statele membre de la 1 septembrie 2013, potrivit adevarul.ro.
Simbolul va permite atat medicilor, cat si pacientilor sa recunoasca produsele medicamentoase de-abia iesite pe piata, ale caror efecte secundare nu sunt inca deplin cunoscute. De asemenea, triunghiul negru inversat va fi insotit de un text care ii incurajeaza pe consumatori sa raporteze toate efectele secundare pe care le observa dupa administrarea medicamentelor respective.
„Simbolul va fi usor de recunoscut atat de pacienti, cat si de specialisti. Ne va ajuta sa obtinem informatii mai multe si mai valoroase de la ei privind posibilele efecte adverse ale medicamentelor respective“, a declarat Tonio Borg, comisar european pe Politici de Consum si de Sanatate.
Care vor fi produsele marcate cu triunghi:
Toate produsele medicamentoase autorizate dupa 1 ianuarie 2011, care contin o noua substanta activa.
Produsele medicale biologice, cum sunt vaccinurile sau produsele derivate din plasma, autorizate dupa 1 ianuarie 2011.
Produsele care necesita informatii aditionale dupa autorizare sau in cazul carora autorizarea este conditionata de anumite restrictii in ceea ce priveste utilizarea sigura si eficienta.
Aceasta masura a fost adoptata pentru o monitorizare mai eficienta dupa aprobarea punerii pe piata a medicamentelor. Potrivit Comisiei Europene, dupa ce un produs medicamentos este autorizat in Uniunea Europeana, siguranta lui este monitorizata atat timp cat este comercializat, pentru protectia consumatorilor in cazul in care se descopera ca prezinta riscuri majore pentru sanatate.
Medicamentele cu triunghi sunt periculoase?
Comisia Europeana ii asigura pe consumatori ca medicamentele care vor fi insemnate cu triunghiul inversat nu sunt periculoase. Toate produsele medicamentoase de pe piata din UE au trecut prin testari riguroase pentru a fi autorizate, astfel incat beneficiile sa depaseasca riscurile pe care acestea le presupun.
Simbolul negru nu face decat sa semnaleze faptul ca medicamentele respective sunt noi si ca fac inca subiectul monitorizarii aditionale post-autorizare. Orice informatie noua despre aceste produse este inregistrata la nivelul autoritatilor care, in timp, evalueaza noile efecte secundare semnalate de consumatori.
Triunghiul negru va fi indepartat de pe ambalajele medicamentelor noi dupa cinci ani de la autorizare.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

comisia europeana triunghi inversat lege industria farma
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2012 (s) | 34 queries | Mysql time :0.057006 (s)