News Flash:

Medic: Unele cancere nu trebuie tratate

9 Octombrie 2017
1102 Vizualizari | 0 Comentarii
cancer la prostata
Peste 2.000 de pacienti mor anual in Romania din cauza cancerului de prostata diagnosticat prea tarziu. in lipsa unor programe de screening, mai bine de 90% dintre cazuri sunt depistate in stadii avansate. Desi suna ciudat, aceasta boala nu trebuie neaparat tratata, daca este descoperita din timp.
Cancerul de prostata este a treia cea mai intalnita afectiune oncologica in Romania. Evolueaza lent, fara manifestari alarmante, asa ca este frecvent descoperit in faze avansate.
Prof. dr. Bob Djavan, specialist in oncologie urologica: „Tot ce putem face astazi este sa avem un program corect de depistare precoce si screening care sa rezolve marile probleme. in primul rand, vrem sa identificam cancerul de prostata, sa il gasim la timp si sa identificam cazurile cu risc inalt.”
Un astfel de program se adreseaza mai ales barbatilor de peste 50 ani. Barbatii al caror tata sau frate au avut cancer de prostata sunt la risc dublu de a dezvolta boala. insa de cele mai multe ori apare la barbati care n-au avut cazuri in familie.
Prof. dr. Bob Djavan, specialist in oncologie urologica, pentru Digi24: „Pe de alta parte, nu vrem sa supradiagnosticam sau sa supratratam. Daca alegem la intamplare un barbat de 80 de ani, cel mai probabil are cancer de prostata, dar nu va muri din cauza asta. Nici macar nu va avea probleme din cauza asta. Asa ca nu vrem sa gasim toate cancerele. Ar fi o povara economica prea mare pentru sistemul medical, dar ar si cauza probleme, complicatii pentru pacient si ar deteriora calitatea vietii.”
Expertii propun screeningul selectiv. La 40 de ani, barbatii ar trebui sa isi faca o analiza de sange numita PSA, adica antigen specific prostatei. in functie de aceasta valoare si de istoricul familial, medicul ii va spune pacientului cat de des trebuie sa revina pentru investigatii. Daca pana de curand diagnosticul era urmat de un tratament radical, prin chirurgie sau radioterapie, astazi specialistii recomanda tot mai des supravegherea activa a pacientilor proaspat diagnosticati.
Prof. dr. Bob Djavan, specialist in oncologie urologica: „Asta inseamna ca nu tratam imediat pacientii care au cancer de prostata, ci bazam decizia de tratament pe biologia tumorii, ceea ce ne va permite sa eliminam dezavantajele screeningului si depistarii precoce, astfel incat supradiagnosticele pe care le-ai facut sa fie echilibrate de o strategie mai moderata in tratarea bolii.”
Supravegherea activa nu inseamna nici rabdare, nici amanare. inseamna asteptarea momentului potrivit pentru a initia un tratament mai agresiv.
Prof. dr. Bob Djavan, specialist in oncologie urologica: „Stai acolo, pregatit cu intrumentele, cu bisturiul sau cu robotul, gata cu echipamentul de radioterapie sau cu orice fel de interventie vrei sa faci; insa vrei ca interventia sa inceapa atunci cand exista activitate biologica a tumorii.”
Doar 10% din cancerele de prostata sunt mostenite in familie asa ca, dupa varsta de 50 de ani, analiza de sange pentru determinarea PSA este recomandata anual tuturor barbatilor.

pacienti boala
Distribuie:  
Loading...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1487 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014668 (s)