News Flash:

Mazarea care se vinde cu 500 de euro kilogramul

3 Ianuarie 2014
2530 Vizualizari | 0 Comentarii
De necrezut si, totusi, se poate. Un fermier spaniol a reusit sa devina furnizorul celor mai pretentiosi bucatari ai lumii, distinsi cu stele Michelin. Pentru ca ofera cea mai buna calitate, legumicultorul isi permite sa ceara preturi exorbitante pentru rodul muncii sale: un kilogram de pastai de mazare ajunge la 700 de dolari!
”Cand un inspector Michelin vine sa evalueze un bucatar, aceata apeleaza la noi”, declara fermierul Jaime Burgana, citat demodernfarmer.com. Motivul pentru care este sursa de aprovizionare pentru cei mai buni bucatari sta in cei 12 acri pe care ii cultiva la Aroa, cum sia- denumit ferma de legume.
Afacerea este situata in nordul Tara Bascilor din nordul Spaniei, la marginea satului Getaria ce numara 2.500 de suflete si are o traditie in legumicultura si mai ales in soiurile de mazare. Cele mai cunoscute sunt cele in forma de lacrima, devenite adevarate legume-vedeta multumita unei promovari intense. ”Este un diamant culinar”, spune fermierul despre mazarea pe care o vinde cu 700 de dolari kilogramul.
Ferma infiintata in 1990
Inainte de a deveni legumicultor, Burgana (49 de ani) a fost pescar. A infiintat Aroa in 1990 si, de la inceput s-a remarcat prin ideile inovatoare. Una dintre acestea a fost de a se adresa celor mai buni chefi spanioli, incepand cu Pablo Loureiro, maestrul culinar de la Casa Urola, restaurant clasat cu o stea Michelin. Loureiro este un client fidel al Aroa, la fel ca multi alti bucatari de prestigiu, iar acest lucru a ridicat reputatia fermei.
La ferma Aroa, Burguna cultiva peste 40 de legume, inclusiv unele uncie in regiune, precum ardeii Gernika sau propriile rosii Costa. ”Bucatarii doresc ce este mai bun. fiindu-le alaturi de atatia ani, am invatat ce inseamna excelenta culinara”, declara Burguna. Pentru a tine pasul, fermierul s-a specializat si in ierburi aromate si condimente adaptate Tarii Bascilor, iar noile arome i-au cucerit pe chefi.
Cat despre mazarea-lacrima, Jaime Burgana a apelat la un soi mai vechi, pastrat de tatal sau, pe care l-a adaptat conditiilor actuale de cultivare. A stiut de la inceput ca va reusi sa creeze ceva inedit.
Pastaile se consuma in forma cruda
Mazarea-lacrima se consuma in forma cruda si se poate servi alaturi de caviar, asa cum se intampla la restaurantul Mugaritz, unul dintre cele mai bune localuri din lume conform ghidului San Pellerino din 2013.
Aroma mazarei-lacrima este si ea speciala si, din acest motiv, leguma-minune a lui Burguna a fost denumita de specialistii culinari ”caviarul vegetal”. Gustul inedit este dat de clima in care leguma este cultivata si care se remarca printr-un aer marin, puternic sarat. Aceeasi concetratie mare de sodiu se gaseste si in solul Tarii Bascilor.
Se culege manual
Secretul cu care Jaime Burguna reuseste sa obtina mazarea-lacrima in ciuda climei neprielnice este sezonul scurt de doar doua luni in care ste cutiva si se recolteaza leguma. Ea este culeasa manual, pastaile fiind foarte fragede si se rup usor.
Cat despre modul in care a reusit Burguna sa ii convinga pe chefi sa cheltuiasca 700 de dolari pentru un kilogram din mazarea sa, acest lucru se datoreaza unui marketing foarte bine gandit. ”O eticheta frumoasa, un amblaj impecabil si o apropiere de perfectiune au fost primii pasi”, povesteste Burguna. Fermierul a facut apoi ceva neobisnuit pentru regiunea sa si pentru acei ani: si-a deschis portile gradinilor tuturor jurnalistilor si vizitatorilor. Atentia de care s-a bucurat inca de la inceput ferma sa si mai ales mazarea-lacrima i-au adus apoi succesul in vanzari si multe comenzi de la restaurante de lux. (sursa: agrointel.ro)
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

fermier spaniol michelin jaime burgana
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1987 (s) | 34 queries | Mysql time :0.050455 (s)