News Flash:

Mango, fructul exotic care inlatura oboseala si scade tensiunea

4 Iulie 2011
9767 Vizualizari | 0 Comentarii

Arborele de mango (Mangifera indica din Familia Anacardiacee) este originar din Malaezia si India. El a fost cunoscut si cultivat inca de acum 4.000-6.000 de ani, in Europa fiind adus de portughezi in secolul XVI. Fructul este bogat in vitamine si minerale. De exemplu, un fruct de aproximativ 150 g contine in coaja si pulpa sa circa 15.000 UI de vitamina A, cantitate suficienta pentru o saptamana intrega. In plus, are viitaminele C (76% din necesarul zilnic), E, B6 si K.

Dintre nutrienti sunt prezenti in cantitati insemnate carbohidratii (16,9%), alaturi de cantitati mici de lipide (0,4%), proteine (0,6%), fibre (0,7 g%), potasiu (205 mg%), sodiu (numai 26 mg%), fosfor (16mg%), calciu )14 mg%) si fier (1,3 mg%). Alte substante importante sunt acizii grasi omega-3 si omega-6, 17 aminoacizi si polizaharide (in special amidon si pectine). Antioxidantii sunt reprezentati prin carotenoide care pot contracara actiunea radicalilor liberi (provitamine A), din care beta-carotenii se afla in cantitate mare si dau culoarea galben-portocalie a fructelor.. La acestia se adauga triterpenele, din care lupeolul s-a dovedit efectiv activ in testele de laborator in cancerul de prostata si de piele.

Beneficiile fructului mango
1. Previne oboseala nervosa.
Enzimele continute actioneaza asupra sistemului nervos central, avand efect protector asupra nervilor la bolnavii suferinzi de isterie sau insomnia si imbunatateste memoria.

2. Scade tesiunea arteriala si previne cancerul (in special cancerul de colon), actiune datorata unei substante numita xanthona mangiferina, care si-a dovedit si proprietati antiinflamatoare, antidiabetice, antioxidante si de protectie a organismului contra virusurilor.

3. Enzimele din mango ajuta si persoanele care vor sa slabeasca. Fructul are efecte laxative, diuretice, imbunatateste digestia si functionarea tiroidei.

4. In medicina naturista, din frunzele de mango se prepara o infuzie utila in tratamentul paradontozelor, diareei si diabetului, iar din seminte se poate obtine un decoct folosit in caz de infectie cu Trichomonas vaginalis, diaree sau hemoragii.

Precautii
Din cauza continutului de glucide, mango trebuie consumat cu prudenta de diabeti (se va consulta medicul curant). Coaja fructului contine substante cu toxicitate medie (printre care si un ulei volatil numit urushiol) care pot cauza reactii adverse sau pot genera intoxicatii la copiii care o ingereaza accidental. Contactul indelungat cu pielea se poate solda cu aparitia unor iritatii sau dermatite de contact la persoanele mai sensibile


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

mango precautii
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1622 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013896 (s)