News Flash:

Litiaza renala

9 Martie 2011
3404 Vizualizari | 0 Comentarii
Dr Liviu Panainte
Litiaza renala este definita ca prezenta unor concretiuni minerale in rinichi si caile urinare, ce se produc prin precipitarea si cristalizarea substantelor care se gasesc in mod normal in urina. Cu toate cercetarile numeroase si costisitoare intreprinse, cu toata imensa experienta clinica acumulata, mecanismul exact al formarii calculilor nu este pe deplin cunoscut. In cazul calculilor care se formeaza intr-o cavitate cu urina stagnanta infectata, mecanismul este pur local, litiaza de organ.

Calculii ce apar intr-un aparat urinar aparent normal si cu urina sterila, asa-numita litiaza "renala metabolica" sau "de organism" au un mecanism care inca nu a fost elucidat pe deplin. Exista un complex de factori fizici, chimici, metabolici, anatomici, bacteriologici etc. care contribuie la formarea calculilor renali. Exista numeroase teorii care cauta sa explice litogeneza renala, dar nu toate sunt satisfacatoare si nici macar concordante.

Factori favorizanti

Pentru formarea unui calcul este necesara intrunirea unui complex de factori care sa actioneze impreuna, unii cu rol cauzal, altii favorizant. Doua sunt elementele fundamentale: hiperconcentratia in urina a unei substante cristaloide, un nucleu de cristalizare sau matrice organica si conditiile favorizante. Pe langa acestea actioneaza si factorii fizici cum ar fi deshidratarea, cresterea concentratiei sarurilor urinare, variatiile excesive ale Ph-ului urinar, raportul intre elemente favorizante si compusi ce impiedica cristalizarea.

De asemenea, trebuie mentionati si factorii chimici, solubilitatea scazuta a unor constituenti urinari, factori anatomici, staza urinara, factori metabolici, factori bacteriologici. Cei din urma intervin atat prin germenii care secreta ureaza generatoare de amoniac, cat si prin procesul supurativ propriu-zis, care furnizeaza material organic drept nucleu de cristalizare.

Tratamentul litiazei renale

In litiaza urinara exista doua tipuri de tratament: medical preventiv si curativ. Scopul tratamentului medical preventiv este de a preveni aparitia de noi calculi si marirea celor preexistenti si cel mai rar de a dizolva calculii, precum si de a reduce incidenta complicatiilor cum ar fi colica nefretica, interventii chirurgicale, pielonefrita cronica litiazica, insuficienta renala cronica. Acest tratament are scopul de a modifica conditiile fizico-chimice ale urinii in functie de fiecare tip de litiaza. Tratamentul va urma unei explorari biologice amanuntite, cu atat mai necesara cu cat avem o litiaza de cauza metabolica.

Tratamentul medical preventiv este reprezentat de un mod de viata adecvat, un regim alimentar conform tipului de litiaza urinara diagnosticata si consumul de ceaiuri si ape minerale in cantitati si formule adaptate la felul calculilor, in scop antispastic, antalgic, dezinfectant si litolitic. Consumul de infuzii si decocturi din plante bine alese are atat efect de preventie, cat si curativ, alaturandu-se si sporind efectele medicamentelor si interventiilor chirurgicale. In faza chirurgicala, litiaza urinara se face prin chirurgia deschisa, endoscopica sau litotritie extracorporala prin unde de soc, adica fragmentarea dupa reperajul calcului ecografic sau radiologic. 

Indicatiile depind de marimea calculului, localizare, de rasunetul renal si general, varsta pacientului si alte afectiuni prezente. Medicul specialist urolog, dupa examinarea clinica, investigatiile biologice si imagistice, va stabili conduita terapeutica, regimul alimentar ,controalele medicale, urmarind evolutia in timp a afectiunii litiazice si intervenind inainte ca leziunile date de piatra sa devina invazive. 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

litiaza renala factori favorizanti
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1552 (s) | 34 queries | Mysql time :0.022132 (s)