News Flash:

Litiaza biliara

2 Februarie 2011
5626 Vizualizari | 0 Comentarii
Litiaza biliara este o boala caracterizata prin prezenta de calculi (pietre) în vezicula biliara si/sau caile biliare (obisnuit în canalul coledoc). Vezicula biliara, un sac piriform, este situata pe fata inferioara a ficatului si face legatura cu canalul coledoc prin intermediul canalului cistic. Bila (fierea), secretata continuu de ficat (1.500 - 2.000 ml/24 ore) ajunge în canalul hepatocoledoc si, de aici, în cistic si vezicula biliara, care, atunci când alimentele ajung în intestin (duoden), se contracta si evacueaza bila în canalul coledoc, iar de aici mai departe, în duoden.

Care este frecventa litiazei biliare?

Litiaza biliara este o boala frecventa care afecteaza 10-20% din populatia Europei Occidentale, Statelor Unite ale Americii si Canadei. La noi în tara nu se cunoaste cu exactitate prevalenta litiazei biliare, dar este cu siguranta o boala frecventa; mai mult, incidenta acesteia a crescut în ultimii ani ca urmare a "occidentalizarii" modului de alimentatie. De remarcat este si cresterea numarului de interventii chirurgicale (colecistectomii) si de internari în spital pentru litiaza biliara.

De ce se formeaza calculii?

Calculii se formeaza când apare un dezechilibru între constituentii bilei, urmat de precipitarea unuia (sau mai multora) dintre ei. În mod normal, bila secretata de ficat (si acumulata pentru scurt timp în vezicula biliara) este un fluid care contine în principal apa (95%) si cantitati mici de substante organice (colesterol, pigmenti biliari, acizi biliari). În bila normala, colesterolul este dizolvat si încorporat în agregate de acizi biliari si, astfel, nu apar calculi; dimpotriva, când exista un deficit de acizi biliari si un exces de colesterol, apare suprasaturarea bilei în colesterol, cu precipitarea acestuia si formarea de calculi.

Care sunt simptomele litiazei biliare?

1. Colica biliara - o durere intensa (simtita ca "o lovitura de pumnal") este simptomul tipic pentru litiaza biliara. Durerea este localizata în partea dreapta superioara a abdomenului si iradiaza în spate sau în epigastru (portiunea centrala superioara a abdomenului), are o durata variabila (minute, ore) si este insotita de greturi, varsaturi si febra. Durerea apare frecvent noaptea, la câteva ore dupa o cina bogata în grasimi, tocaturi, maioneza, torturi - toate crescând contractia veziculei biliare.
2. Icterul - apare când calculii din vezica biliara migreaza în coledoc, unde impiedica partial sau total scurgerea bilei în intestin. În afara de îngalbenirea pielii si ochilor, urina se închide la culoare, iar scaunul este decolorat.

Care sunt complicatiile litiazei biliare?

Litiaza biliara poate determina complicatii numeroase, printre care: colecistita acuta (inflamatia peretelui veziculei biliare), angiocolita acuta (infectia bilei, caracterizata prin durere, febra precedata de frison si icter), pancreatita acuta, ileus biliar (obstructie intestinala prin calculi de dimensiuni mari care au migrat în intestin printr-o fistula între vezicula biliara si intestin), cancerul veziculei biliare (la 1 din 1.000 de bolnavi de litiaza biliara).

Cum se pune diagnosticul de litiaza biliara?

Ecografia abdominala este metoda cea mai raspândita de diagnostic. Calculul apare alb, iar în spatele sau se observa "conul de umbra" lasat prin reflectarea ultrasunetelor. Este o metoda de diagnostic simpla, neinvaziva, care se poate repeta ori de câte ori este nevoie.

Care este tratamentul colicii biliare?

Deseori, colica biliara necesita internarea în spital, repaos la pat, regim hidric si administrarea de medicamente spasmolitice si pentru combaterea durerii.

Exista tratament nechirurgical pentru litiaza biliara?

Dizolvarea calculilor este posibila prin tratament medicamentos (cu acid ursodeoxicolic) numai în urmatoarele situatii: calculi de colesterol, de dimensiuni mici, situati într-o vezicula biliara functionala, în absenta complicatiilor (colecistita, pancreatita etc.). Acest tratament este indicat numai pentru pacientii la care interventia chirurgicala nu se poate efectua din cauza riscului operator si numai daca sunt îndeplinite conditiile de mai sus. Dezavantajele acestui tip de tratament sunt multiple: este de lunga durata (ani), costisitor, cu risc crescut de reaparitie a calculilor. Este necesar de subliniat ca alte tratamente nechirurgicale, cum ar fi diferitele preparate din plante disponibile pe piata, despre care se spune (din pacate, inclusiv în presa si la televiziune) ca ar dizolva calculii biliari, sunt doar anecdote. Un adevarat pericol pentru aparitia unor complicatii grave îl reprezinta administrarea de ulei de masline în scopul eliminarii calculilor din vezicula biliara; este bine de stiut ca uleiul de masline contracta puternic vezicula builiara si poate determina colica biliara, icter, pancreatita.

Tratamentul chirurgical

Tratamentul definitiv al litiazei biliare prin îndepartarea atât a calculilor, cât si a veziculei biliare ramâne cel chirurgical si se realizeaza prin colecistectomie laparoscopica, care a înlocuit, practic, interventia chirurgicala clasica. Este necesar de subliniat ca interventia chirurgicala este indicata numai la pacientii care prezinta simptome sau complicatii. Din pacate, nu sunt rare cazurile de pacienti operati la care calculii bliari au fost descoperiti întâmplator, cu ocazia unei ecografii abdominale efectuate pentru suspiciunea unei alte boli (asa-numita litiaza asimptomatica). În aceste cazuri, calculii nu produc simptome, dar pacientii solicita operatia de frica unor complicatii (în particular, a cancerului). Este bine, însa, de stiut ca riscul de aparitie a simptomelor sau complicatiilor la acesti pacienti asimptomatici este scazut, iar cel de dezvoltare a cancerului veziculei biliare este chiar mai redus decât riscul interventiei chirurgicale. Cu alte cuvinte, în cazul în care calculii nu produc simptome, interventia chirurgicala nu este indicata, pacientul fiind doar monitorizat (consultat periodic de medicul sau de familie) si respectând o dieta din care sunt eliminate  o serie de alimente ce contracta vezicula biliara (grasimile concentrate, maionezele, tocaturile).

Care este tratamentul calculilor din canalul coledoc?

Calculii din canalul coledoc produc icter si pancreatita, îndepartarea lor fiind obligatorie. Aceasta se poate realiza prin interventie chirurgicala sau pe cale endoscopica (de preferat), ultima practicata cu succes la Institutul de Gastroenterologie si Hepatologie din Iasi. 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

colica biliara icterul tratamentul chirurgical
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1523 (s) | 34 queries | Mysql time :0.021039 (s)