News Flash:

Lista tarilor care ofera cele mai bune conditii gravidelor si copiilor. Romania, pe locul 36

27 Iunie 2011
2647 Vizualizari | 0 Comentarii

Fundatia "Salvati copii" a dat publicitatii rezultatele celui de al unsprezecelea clasament al actiunii "The 2011 mothers' index", care a evaluat conditiile de existenta pentru copiii din 160 de tari ale lumii. 

S-a avut in vedere, cu acest prilej, accesul la educatie, oportunitatea asigurata de stat pe linie economica si de sanatate, atat pentru copii, cat si pentru mame, conform statisticilor pe anul 2010, potrivit Infoniac.ru. Iata lista tarilor care ofera cele mai bune conditii gravidelor si copiilor:

1. Norvegia (a detronat Suedia)
2. Australia
3. Islanda
4. Suedia
5. Danemarca
6. Noua Zeelanda
7. Finlanda
8. Belgia
9. Olanda
10. Franta

In aceste state, mamele au cele mai bune conditii de evolutie a sarcinii si nasterii, iar copiilor li se asigura cele mai bune conditii de crestere si educatie.

Romania se afla pe locul 36, dupa Bulgaria si inaintea Serbiei. In coada listei, se situeaza Niger, Ciad, Guineea-Bissau, Etiopia, Congo, Mali, Sudan, Eritreea si Guineea Ecuatoriala. 

43 dintre tarile aflate in evidenta apartin zonelor evoluate, iar 117 provin din lumea subdezvoltata. Studiul scoate in evidenta o realitate cruda: anual, circa 350.000 femei mor in timpul sarcinii sau in timpul nasterii, iar 9 milioane de copii nu ating varsta de cinci ani. Numarul mare al femeilor insarcinate si al nasterilor se inregistreaza in tarile sarace, unde asistenta medicala este deficitara, uneori chiar inexistenta. Tot acolo se inregistreaza rata cea mai ridicata a mortalitatii infantile si materne. Cateva concluzii atrag in mod deosebit atentia organizatiei umanitare "Salvati copiii":

1. In Afganistan si Ciad, 15% din nasteri nu pot beneficia de nicio asistenta medicala, iar in Etiopia, acest procent scade la 6%. Spre comparatie, in Norvegia, fiecare nastere, fara exceptie, este asistata.

2. In Nigeria, una din sapte femei moare in timpul nasterii, in Afganiastan si Sierra Leone, acest raport este unu la opt. Tot spre comparatie, in Irlanda, riscul de deces in timpul nasterii este de unu la 47.000.

3. Unul din cinci copii mor inainte de a implini varsta de cinci ani in Angola, Ciad, Congo, Somalia. Spre comparatie, in Finlanda, Islanda, Luxemburg si Suedia acest raport este de unu la 333.

4. In Afganistan, Angola, Ciad, Djibouti, Eritreea, Guineea-Bissau, femeile care nasc au o pregatire de maximum 5 clase scolare. Comparand din nou, aflam ca o femeie devenita mamica in Australia sau Noua Zeelanda este absolventa a unor forme de invatamant care a durat 20 de ani.

5. In Afganistan, Iordania, Liban, Libia, Maroc, Oman, Pakistan, Siria si Yemen, o femeie care naste primeste, cu acest prilej, un "ajutor social" de cate 25 centi din fiecare dolar castigat de sot. In Mongolia primeste 87 centi, iar in Mozambic 90 centi.

 


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1291 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013764 (s)