News Flash:

Lista iaurturilor cu fructe care nu contin E-uri. Vezi si care sunt produsele cu multi aditivi

24 Octombrie 2011
5242 Vizualizari | 0 Comentarii

Iaurturile cu fructe comercializate in Romania contin, in proportie de 85%, unul sau mai multe E-uri. Exista, totusi, si produse care nu au aditivi alimentari in lista de ingrediente.

Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor a dat publicitatii un studiu comparativ al iaurturilor cu fructe, care sunt disponibile in comertul romanesc. Prin acest studiu, ANPC a incercat sa scoata in evidenta care sunt aditivii si colorantii folositi in component iaurturilor cu fructe, aflate pe piata din Romania.

Astfel, din cele 62 de iaurturi cu fructe a caror eticheta a fost studiata, 9 iaurturi nu contin niciun E. In schimb, peste 75% din iaurturile cu fructe studiate contin minim un E, iar cel mai mare numar de E-uri este continut de patru sortimente de iaurturi, care au cinci E-uri (Muller Froop - iaurt cu kiwi, Muller Mix - iaurt cu frisca si preparat de mure si zmeura, Zuzu - iaurt cu piersici si caise, 2,6% grasime, Napolact - iaurt cu dulceata de nuci verzi). Iata lista iaurturilor cu fructe care nu contin E-uri:

- iaurturile cu cirese si, respectiv, capsuni din gama Muller Pezzi di Frutta;
- iaurturile partial degresate cu banane si piersici, din gama Muller Crema di Frutta;
- iaurtul de baut cu zmeura de la Zuzu;
- iaurturile cu visine si, respectiv, mure si zmeura, din gama Cremosso;
- iaurturile Jogobella cu preparat de visine sau de capsuni.

Iaurtul cu preparat de kiwi Muller Froop, cel cu frisca si preparat de mure si zmeura din gama Muller Mix si iaurtul cu piersici si caise de 2.6% grasime de la Zuzu au aditivi alimentari considerati nepericulosi. Toate aceste sortimente au in componenta lor E330, acidul citric, care nu este insa un aditiv alimentar periculos, decat in cantitati mari, care depasesc cantitatea de 0,1 mg pe kilogram de produs.

Acelasi aditiv il are in compozitie iaurtul cu dulceata de nuci verzi, facut "ca odinioara" de la Napolact. Pe langa iaurtul cu dulceata de nuci verzi de la Napolact, in aceasta lista a iaurturilor ce contin acid citric se mai afla si iaurtul de baut cremos plin cu cereale, fructe si alune, iaurtul de baut cu bucati mari de capsuni cu Omega 3 si cel cu bucati mari de visine cu Omega 3, de Milli, iaurtul cu dulceata de cirese amare de la Napolact, sortimentul de iaurt cu bucati de visine sau cu bucati de capsuni ori cu bucati de caise, toate cu 2.2% grasime, de la Covalact "de tara". Totodata, si iaurtul cu preparat de zmeura, cel cu preparat de cirese sau cu preparat de piersici si maracuia, de la Muller Froop, iaurtul cu capsuni cu 2.6% grasime, de la Zuzu.

E120, acidul carminic, care poate provoca sau favoriza aparitia unor eruptii cutanate, dar chiar si alergii severe pana la intrarea in soc anafilactic, se regaseste in componenta iaurturilor partial degresate, cu fructe de padure, dar si cu capsuni, de la Muller Crema di Frutta, a iaurturilor cu gust de capsuni, zmeura, caise sau visine, de la Casa Buna, in cea a iaurtului cu capsuni 4,2% grasime, din gama Cremosso. De asemenea, si Branzica de vaci cu piure de fructe 2 in 1 - capsuni si vanilie si ceaa cu fructe de padure, pere si piersici, precum si iaurtul cu piure de capsuni, de la Danonino, si iaurtul cu visine 2,6% grasime de la Zuzu au in componenta lor E120.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1632 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013654 (s)