News Flash:

Lista colorantilor alimentari nocivi sanatatii

16 Ianuarie 2012
6301 Vizualizari | 0 Comentarii

Colorantii alimentari sunt substante care redau sau intensifica culoarea produselor alimentare. Ei pot fi constituenti naturali ai produselor alimentare si/sau alti compusi naturali, care in mod normal nu sunt consumati ca alimente si nu sunt utilizati ca ingrediente caracteristice in alimentatie.

Colorantii alimentari sunt folositi in dulciuri, inghetate, limonade, margarina, branza si in diferite produse din carne. In functie de provenienta lor, se impart in coloranti naturali si sintetici, iar in functie de culoare, pot fi galben, oranj, rosu, albastru, verde, brun, etc. Colorantii naturali sunt doar patru: clorofila, beta-carotenul, xantofila, cel extras din sfecla si cel din sofran.

E-urile reprezinta codificarea unor aditivi alimentari, inclusiv coloranti alimentari, a caror utilizare este permisa si autorizata din punct de vedere al sigurantei alimentare in tarile Uniunii Europene. Iata lista colorantilor alimentari nocivi sanatatii:

- E 102 - tartrazina (interzis in Norvegia, Austria si Finlanda);
- E 104 - galben de chinoleina (interzis in Australia, SUA, Norvegia, Japonia);
- E 107 - Galben 2G (interzis in Franta, Norvegia, SUA, Japonia, Suedia, Elvetia);
- E 110 - Galben-portocaliu S (interzis in Norvegia si Finlanda);
- E 120 - acid carminic (rosu carmaz);

- E 121 - orceina si orcilul (interzis in Comunitatea Europeana);
- E 122 - azorubina, (colorant rosu, interzis in SUA, Austria, Norvegia, Japonia si Suedia);
- E 123  - amarant (colorant rosu-purpuriu, extrem de periculos; interzis in SUA, Rusia, Austria, Norvegia, folosit restrictiv in Australia, Franta si Italia);
- E 124 - Rosu aprins 4R (interzis in SUA si Norvegia);
- E 127 - eritrozina (interzis in SUA si Norvegia);

- E 128 - Rosu 2G (interzis in Australia, SUA, Austria, Canada, Japonia, Norvegia si Suedia);
- E 129 - rosu AC (interzis in Japonia, Danemarca, Belgia, Franta, Germania, Elvetia, Suedia, Austria si Norvegia);
- E 131 - albastru patent V (interzis in Norvegia, SUA si Australia);
- E 132 - indigo carmin (interzis in Norvegia);
- E 133 - albastru stralucitor FCF (interzis in Belgia, Franta, Germania, Elvetia, Suedia, Austria, Norvegia, Danemarca, Grecia, Italia, Spania);

- E 142 - verde lizamina (interzis in Suedia, SUA, Norvegia, Canada, Finlanda, Japonia);
- E 151 - negru stralucitor PN (interzis in SUA, Danemarca, Australia, Belgia, Franta, Germania, Elvetia, Suedia, Austria, Norvegia, Canada, Finlanda, Japonia);
- E153 - carbune negru (interzis in SUA);
- E 154 - maro FK (interzis in Australia, Norvegia, Belgia, Franta, Germania, Elvetia, Suedia, Austria, SUA, Canada, Finlanda, Irlanda, Japonia);
- E155 - maro ciocolatiu HT (interzis in SUA, Australia, Austria, Belgia, Danemarca, Franta, Germania, Norvegia, Suedia, Elvetia);

- E 173 - aluminiu;
- E 174 - argint (interzis in Australia);
- E175 - aur (extrem de periculos, deoarece este inactiv, interzis in Australia);
- E180 - litolrubina BK;
- E181 - acidul tanic (extrem de periculos, este folosit in bauturile alcoolice, pentru a conferi aspectul de limpede).


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

colorantii alimentari colorantii naturali
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1685 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013605 (s)