News Flash:

Lista bolilor care ar putea fi tratate cu ajutorul celulelor stem

31 August 2011
4054 Vizualizari | 0 Comentarii

Tehnica recoltarii celulelor stem din cordonul ombilical merita luata in considerare atunci cand te pregatesti sa devii mama - fiindca poate salva viata copilului tau si poate chiar si a ta.

Celula stem, in functie de originea ei, este un fel de "mama" pentru celulele adulte din organism. Altfel spus, fiecare celula din corp a pornit la un moment dat dintr-o celula stem. In viata embrionara celulele stem dau nastere celulelor care vor forma inima, plamanii, creierul, etc.

Cum se recolteaza celulele stem din cordonul ombilical
In mod normal, la nastere, cordonul ombilical este taiat iar restul, care nu devine ombilic (sau "buric") se arunca odata cu placenta. Din cordonul ombilical taiat se recolteaza cativa cm din care se vor preleva celule stem. Dupa recoltare, se izoleaza celulele stem si se transporta intr-o banca speciala unde sunt conservate la o temperatura de -196 grade Celsius. 

Aceasta procedura costa intre 800-1000 euro pentru recoltare (kitul special) si transport si o taxa anuala de aproximativ 100 si 300 de lei pentru intretinere.

Boli tratate cu celule stem
Toate bolile cunoscute pana in prezent au o baza celulara - un defect aparut in replicarea celulara, in regenerarea si repararea tisulara - care sa creeze un teren propice pentru dezvoltarea si autointretinerea procesului patologic. Teoretic, orice boala poate fi tratata folosind celule stem.

Exista boli in care organismul incearca sa lupte impotriva proceselor patogene, insa mecanismele sale sunt depasite de intensitatea agresiunii. In acest caz, rolul celulelor stem este de a intari sistemul natural de aparare la organismului. Celulele stem au o utilitate importanta in ceea ce priveste transplantul unor organe, aceasta datorita faptului ca, prin folosirea setului corespunzator de celule, cercetatorii le pot influenta dezvoltarea, cu formarea de tesuturi si organe, ca de exemplu ficat, rinichi.

Probabil cel mai cunoscut tip de tratament in care sunt folosite celulele stem este transplantul de maduva osoasa la pacientii cu leucemie, anumite tipuri de cancer sau cu diferite boli de sange. In acest caz, celulele transplantate provin fie prin recoltarea de la o ruda de sange, fie de la pacientul insusi si nu implica nici un risc major pentru donator.

Exista un numar de aproximativ 70 de boli in al caror tratament standard este inclus transplantul de celule stem. Printre aceste boli se numara leucemiile acute si cronice, limfoame Hodgkin sau non-Hodgkin, anomalii ale liniei rosii (betatalasemie, anemie aplastica) si altele.

Lista bolilor care pot fi vindecate cu ajutorul acestor celule stem mai cuprinde si Alzheimer, Parkinson, unele boli de inima, cateva boli autoimune, etc. Intre bolile pentru care se studiaza intensiv tratamentul cu celule stem sunt incluse:

1. Diabet: in ceea ce priveste diabetul, cercetatorii incearca sa influenteze transformarea celulelor stem incelule producatoare de insulina, acestea urmand a fi transplantate persoanelor diagnosticate cu o asemenea afectiune.

2. Boala Parkinson: in declansarea bolii in sine este incriminata distrugerea neuronilor dintr-o anumita regiune a creierului. Boala se caracterizeaza prin pierderea capacitatii de control a miscarilor voluntare asociind si un tremor fin al extremitatilor.

De multi ani, tratamentul acestei boli, care afecteaza peste 2% din populatia peste 65 de ani se bazeaza pe administrarea de levodopa, substanta pe care creierul o transforma in dopamina (aceasta lipsind la persoanele afectate, datorita pierderii, in cadrul procesului patogenic a neuronilor care o produc). Pe parcursul terapiei, insa, levodopa isi pierde din eficienta, in paralel crescand rata de aparitie a efectelor secundare, pacientul devenind in final, o cauza pierduta. Daca insa, se reuseste obtinerea de celule nervoase viabile si functionale se poate incerca transplantarea acestora si inlocuirea celor bolnave.

3. Boli cardiace: dintre acestea, este vizat in special infarctul miocardic, incercandu-se inlocuirea regiunii de muschi cardiac afectat de procesul ischemic.

4. Cancer: exista forme de cancer, precum cel de san, in care chimioterapia si radioterapia au ca efect secundar distrugerea maduvei osoase, ceea ce impune multa precautie si restrange mult din folosirea acestor modalitati terapeutice. Daca prin intermediul celulelor stem se poate reface maduva osoasa, medicii ar putea institui terapia anticanceroasa mai repede si in doze mai mari, in vederea sporirii eficientei.

De asemenea, celulele stem pot fi folosite si in vederea formarii de celule cu actiune specifica anticanceroasa, contribuind astfel la lupta impotriva cancerului initiata de organism.

5. Refacerea unor tesuturi: celulele stem pot fi folosite si in vederea refacerii unei parti de tesut sau chiar pentru transplantul diferitelor organe in cazul in care acestea au trebuit excizate in scop terapeutic.

6. Traumatisme vertebro-medulare: celulele stem sunt folosite pentru formarea celulelor nervoase ce intra in componenta maduvei spinale. Scopul este de a obtine ameliorarea simptomatologiei si chiar vindecarea persoanelor cu hemiplegii sau tetraplegii survenite in urma unor leziuni grave ale coloanei vertebrale.

7. Boala Crohn: este o inflamatie cronica de natura autoimuna, cu localizare predilecta la nivelul ileonului terminal (motiv pentru care mult timp a si fost denumita ileita terminala) sau colonului proximal, avand insa si forme extra-intestinale. Mucoasa intestinului prezinta numeroase ulceratii si fisuri profunde datorate unor procese imune aberante, in care celulele imune sunt directionate impotriva celulelor intestinale. In acest caz, terapia cu celule stem vizeaza inlocuirea acestor celulele imune cu unele cu functie normala.

8. Boli genetice: aceste boli se caracterizeaza prin existenta unui defect cu localizare la nivelul diferitelor gene sau cromozomi, care afecteaza organismul inca de la nastere, cum ar fi: anemia falciforma, fibroza cistica,boli neuromusculare, precum si cancere (acestea avand o importanta componenta genetica, pana in prezent identificandu-se cel putin 4 categorii de gene implicate in aparitia lui).

Alte boli in care transplantul de celule stem este folosit sau este in diferite faze de studiu:

- Boli autoimune;
- Boli degenerative articulare;
- Ciroza hepatica;
- Poliartrita reumatoida;
- Accidente vasculare cerebrale;
- Scleroza multipla;
- Accidentele vasculare cerebrale;
- Insuficienta cardiaca;
- Ischemie cerebrala;
- Artroze;
- Amiloidoza;
- Distrofie musculara progresiva;
- Mucopolizaharidoze;
- Sindromul Hurler-Scheie (MPS I H-S);
- Sindromul Hunter (MPS II, deficitul de iduronidase sulfat);
- Sindromul Sanfilippo (MPS III);
- Sindromul Morquio (MPS IV);
- Sindromul Maroteaux-Lamy (MPS VI);
- Sindromul Sly (MPS VII);
- Distrofii ale substantei albe medulare (leucodistrofii);
- Adrenoleucodistrofia;
- Leucodistrofia metacromatica;
- Boala Krabbe (leucodistrofia cu celule globoide);
- Glicoproteinoze;
- Mucolipidoza II;
- Fucosidoza;
- Aspartilglucozaminuria;
- Alfa-manozidoza;
- Imunodeficiente;
- Imunodeficiente ale celulelor T;
- Ataxia telangiectazia;
- Sindromul DiGeorge;
- Imunodeficiente combinate ale celulelor T si B;
- Boli ale celulelor fagocitare;
- Imunodeficiente complexe;
- SIDA.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

diabet boala parkinson dopamina boli cancer boala crohn genetice
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1426 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013959 (s)