News Flash:

Liposuctia nu este un tratament pentru obezitate

24 Iunie 2019
291 Vizualizari | 0 Comentarii

Liposucţia (sau lipoplastia) este o tehnică de remodelare corporală care se realizează prin îndepărtarea mecanică a depozitelor excesive de grăsime din diverse regiuni ale corpului. Metoda poate fi folosită pentru remodelarea unor zone extinse precum abdomenul, coapsele, şoldurile, spatele, braţele, dar şi pentru corectarea unor depuneri de grăsime localizate, greu de îndepărtat chiar şi în ciuda unui program de fitness regulat, precum bărbia, gâtul, abdomenul inferior, aşa-numitele „aripioare”, partea internă a genunchiului, gambele, gleznele etc.

Liposucţia însă nu este un tratament pentru obezitate şi nici nu este în măsură să înlocuiască programul regulat de sport. De asemenea, în cazul persoanelor supraponderale, trebuieasociatăşimodificarearegimuluialimentar, sub directasupraveghere a unuidietetician.

Liposucţia se adresează în general pacienţilor adulţi, cu un excesponderal cu până la 30% din greutatea ideală, care au elasticitateaşifermitateapieliipăstrată, cu o condiţiefizicăbună, fărăafecţiunimedicalesauchirurgicalemajore, nefumători, persoaneoptimisteşi care au aşteptărirealeînceeacepriveşterezultateleliposucţiei.

Liposucţia se poaterealiza în condiţii de anestezie generală sau locală, înfuncţie de amploareaprocedurii (suprafaţa de tratat, volumul de grăsimeaspiratăpreconizat etc.).Într-o singurăintervenţie se pot scoateîncondiţii de siguranţăpână la 5 litri de aspirat (grăsimeîmpreună cu diverse lichide).Pesteaceastăcantitateestenevoie de o terapie de reechilibrareagresivă, care implicăinclusivtransfuzii de sânge, şi de aceeaeste de preferatsă se evite.

Într-o primă etapă, la nivelul zonei de tratat se va introduce în mod uniform un lichid care are rolul de a facilitadesfacereafragmentelor de grăsime, de a reduce sângerarea din timpulproceduriişi, ulterior, de a reduce traumatismul din timpulprocedurii, avândşiefectanestezicconcomitent. Aceastaesteetapa de infiltrareşi se realizează cu ajutorulunortubuşoaresubţiri, numitecanule de infiltrare. Ulterior grăsimea în exces se va aspira prin intermediul unor tubuşoare cu diametrul uşor mai mare, variabil în funcţie de zona de tratatşi de grosimeastratului de grăsime, numitecanule de aspiraţie. Desprindereafragmentelor de grăsime se realizeazăprinmişcăriînainteşiînapoi ale canuleiprinstratul de grăsime, iaraspirareaacesteia se face princuplareacanulei de aspiraţie fie la o seringăvidată, fie la unaparat de lipoaspiraţie. Canulele se introducînpieleprinincizii de 3-5 mm lungime. La sfârşitul procedurii inciziile se vorcoase, iar la nivelul zonei tratate se vor aplica fie feşe elastice, fie îmbrăcăminte compresivă (ciorapi cu grad înalt de compresie, pantaloni, burtieresaucompleuri special confecţionatepentruliposucţie). Aceasta are rolul de aînchidespaţiilegoalerămaseînurmascoateriigrăsimiişi de a închidevasele de sângelezateîntimpulprocedurii, prevenindastfelpierderileexcesive de sângeşiformarea de hematoame. Îmbrăcăminteacompresivătrebuiepurtată minimum douăsăptămâniîn mod continuu, putând fi datăjosdupă minim 3 zile de la intervenţie, pentruduş, şinumaipentru o perioadăscurtă de timp (5-10 minute).

Însăptămânaimediaturmătoaredupăprocedură, zona tratată se vaumflaprogresivşiva fi dureroasă. Vorapăreaechimoze (vânătăi) la nivelulzoneitratateşi sub aceastăzonăuneoripână la nivelulpiciorului. Se voradministramedicamente care previnformareacheagurilor de sânge, medicamenteantinflamatoriişiantalgice (care reducdurerile) se va continua pentru o perioadăscurtătratamentul antibiotic începutînainteaintervenţieişipentru o perioadămailungă (până la 2-3 luni) tratamentul cu fier. În a douasăptămânădurerilecedeazăprogresiv, concomitent cu reducerea inflamaţiei. Rezultatul procedurii începe să se conturezedupă a douasăptămână de la intervenţie, darpoate fi corectapreciatdupădouălunişiconsideratdefinitivdupă 3 luni.

După intervenţie se recomandă reluarea mişcărilor normale cât mai curând posibil. Se recomandă ca exerciţiilefizicesă fie reluatedupă 14 zile de la intervenţie, când se recomandăşiîncepereaşedinţelor de masaj. Înprimele 14 zile se recomandăevitareaschimbărilorbruşte de temperatură, în special trecerea la temperaturiridicate, saună, duşulfierbinte etc., precumşiconsumul de băuturialcoolice (determinădilatareavaselor de sânge din piele).

Fumatul, suprimat cu două săptămâni înainte de intervenţie, trebuie evitat pentru minim 6 săptămâni după intervenţie.

Posibile complicaţii ale liposucţiei:

– neregularităţi ale pielii
– lezarea pielii sau a nervilorsuperficiali cu modificăripersistente (peste 2-3 luni) a sensibilităţiicutanate
– pigmentari neregulate
– infecţii
– formare de hematoame
– embolie grăsoasă sau cu trombi de sânge, inclusivtrombozavenoasăprofundăşitrombembolismpulmonar
– acumulareexcesivă de fluide
– anomalii de cicatrizare a inciziilorpentrucanule
– complicaţii legate de anestezie
– asimetrie
– durere persistentă (peste 2-3 luni)
– lezarea unor structuriprofundesauorgane interne (muşchi, nervi, vase de sângemari, plămâni, organeabdominale)

Aceste complicaţiisunt doarteoreticedacă se respectă cu stricteţe indicaţiile şi recomandările medicului chirurg şi anestezist.Totuşi, în cazul în care aparoricaredintrecomplicaţiileamintite, saustareagenerală se înrăutăţeştefără o cauzăaparentătrebuiesăvăadresaţiimediatmedicului. Poate fi nevoie de o medicaţiesuplimentară, de o nouă intervenţie sau chiar de o internare pentru o perioadă scurtă de timp.

În unele situaţii (în care estenevoiesă se aspire maimult de 5 litri) obţinerea rezultatului dorit poate necesita mai multe intervenţii succesivesauasociereaîntr-un singurtimp operator de tehnicisuplimentare, precumlipectomiasauliftingul.

În general rezultatele sunt stabile la 3 luni de la procedură, darcreştereaponderalăimportantăpoateafectaşi zona tratată, chiardacă nu la fel de mult ca celelalteregiuni ale corpului. De aceeaeste de preferat ca dupăintervenţiesăurmaţi un stil de viaţăsănătos, cu o dietăechilibratăşi un program de sport regulat.

Dr. Sidonia Susanu,

Medic Primar Chirurgie Estetica Plastica si Microchirurgie Reconstructiva

Director Medical la Susanu Clinic

www.susanuclinic.ro

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2040 (s) | 34 queries | Mysql time :0.036771 (s)