News Flash:

Leguminoasele, mai mult decat o sursa de proteina. Iata ce alte beneficii avem de pe urma lor

28 Mai 2016
890 Vizualizari | 0 Comentarii
Leguminoasele sunt o alternativa la proteinele de origine animala, dar si un mijloc putin cunoscut deocamdata de a reduce gazele cu efect de sera, relateaza sur7.be, citat de Agerpres. "Introducerea lor in regimurile alimentare umane permite diversificarea surselor de proteine, inlocuind carnea si contribuind astfel la alcatuirea unor meniuri care sa duca la emiterea a mai putin gaze cu efect de sera", subliniaza un raport recent al ONG-ului Reseau action climat (RAC) si al expertilor de la asociatia Solagro.

Nautul, lintea si fasolea, alaturi de cereale, asigura "acoperirea intregului necesar de aminoacizi" pe care il furnizeaza proteinele animale, aminteste Jean-Michel Chardigny, nutritionist si cercetator la Institutul National de Cercetari Agronomice (Franta).

Consumul unei cantitati mai mici de carne contribuie in mai multe feluri la scaderea emisiilor de gaze cu efect de sera: mai putin metan emis de bovine si importuri mai mici de soia (din Statele Unite, Brazilia, etc.), principala sursa de alimentatie pentru crescatoriile din Europa.

Fara a mai lua in considerare faptul ca, in contextul cresterii continue a populatiei mondiale si a competitiei tot mai mari pentru terenuri arabile, pentru producerea unui kilogram de proteine animale sunt necesare in medie cinci kilograme de proteine vegetale.

Tipuri de fasole care nu trebuie sa lipseasca din dieta ta

Fixeaza azotul in sol
Pentru clima, avantajele leguminoaselor se intind dincolo de comparatia cu carnea. Contrar culturilor cerealiere, leguminoasele au capacitatea de a fixa azotul din aer in radacinile lor, neavand nevoie de ingrasaminte chimice, principala sursa de gaze cu efect de sera din agricultura.

Plantand linte mai degraba decat grau, "evitam principalele impacturi de mediu, cum ar fi emisiile de gaze cu efect de sera, precum si consumul de energie necesar producerii de ingrasaminte", afirma Marie-Helene Jeuffroy, agronom si cercetator la acelasi institut.

In plus, leguminoasele imbogatesc solul, imbunatatindu-l pentru culturile de cereale sau oleaginoase din anii urmatori. Potrivit cercetatoarei mentionate, "includerea unei leguminoase un an din cinci intr-o rotatie a culturilor permite scaderea cu 14% a emisiilor de gaze cu efect de sera" pe ansamblul ciclului.

Un alt avantaj este ca "introducerea leguminoaselor contribuie la intreruperea ciclului bioagresorilor (paraziti, daunatori, etc.) culturilor majore", ceea ce permite scaderea folosirii pesticidelor.

Cat timp trebuie hidratate cerealele, leguminoasele, nuciferele si semintele inainte de a le consuma

leguminoasele cereale
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1813 (s) | 23 queries | Mysql time :0.027152 (s)