News Flash:

Legumele din piata, vandute de tarani, nu sunt ecologice. Vezi 7 mituri create in jurul alimentelor bio

23 Iunie 2011
3424 Vizualizari | 0 Comentarii

Cercetatorii de la Univesitatea Cornell arata ca etichetarea unui produs ca fiind organic pacaleste mintea, facand-o sa creada ca alimentul are un gust mai bun si este mai sanatos, chiar daca el nu se diferentiaza de cel conventional. Alimentele organice sunt recunoscute doar daca sunt etichetate. Acestea trebuie sa poarte doua sigle: sigla Ministerului Agriculturii si  stampila organismului care a certificat faptul ca produsul respectiv este organic. In cazul produselor care nu sunt ambalate, comerciantul trebuie sa prezinte documentele prin care se atesta ca produsul este ceea ce pretinde a fi. Iata cateva mituri care s-au creat in jurul alimentelor bio, potrivit totb.ro:

1. Legumele organice sunt mai bune, mai sanatoase, mai nutritive
"E adevarat", spune profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.  "Sunt mai sanatoase, cel putin sunt mai putin contaminate chimic, cu radionucliti, cu pesticide", afirma el. In plus, fiind vorba de rase vechi, legumele organice au si o valoare nutritiva mai ridicata, spune acesta. In orice caz, diferenta de nutrienti intre legumele conventionale si cele organice este un subiect dezbatut. 

"Am citit studii destule care aratau ca organicele au mai multi nutrienti, de la vitamine la antioxidanti. Asta nu cred ca este adevarat. Sigur, un soi de leguma, ca sa reziste fara pesticide, este cu certitudine un soi mai puternic si mai activ metabolic, deci probabil si mai bogat in continut util si pentru om, dar diferentele sunt nesemnificative si nu pentru asta as recomanda sa se manance organic", spune dr. Corina Zugravu. 

In orice caz, e limpede ca cele organice sunt cu mult mai curate cat timp solul si tratamentele aplicate sunt diferite, desi studiile au gasit niveluri putin diferite de reziduuri de chimicale in organice/neorganice, adauga aceasta.

2. Legumele organice nu au gust
Fals, spune prof. Mencinicopschi. Legumele organice sunt mai gustoase, ne asigura acesta. "Rosia inima de bou, spre exemplu, care este un soi vechi, este mai gustoasa decat o rosie industriala. Mitul nu este adevarat", spune directorul ICA. Studiile arata ca legumele organice au mai mult gust, spune Corina Zugravu. 

"Am experimentat si organic, si neorganic si nu am vazut diferente. Cred ca sunt numai chestii de marketing", spune aceasta.

3. Traditional inseamna organic
Fals. Desi poate fi, nu orice aliment traditional este organic. "Daca un produs traditional este obtinut cu materii prime organice, atunci este organic. Carnatul traditional este ecologic daca porcul a fost crescut ecologic, daca si condimentele sunt ecologice, etc. Traditional nu este echivalent cu organic, dar traditional inseamna ca un produs trebuie sa respecte o reteta traditionala si tehnologie de fabricatie traditionala. Daca fac carnati traditionali din porc industrial nu mai vorbim de carnat traditional", explica prof. Mencinicopschi.

4. Legumele de la tarani sunt ecologice
Fals. Legumele pe care le gasim la tarani in piata, pot fi organice, dar sunt mici sanse. "Taranii s-au smecherit si ei", spune prof. Mencinicopschi. Unii folosesc soiuri vechi cu ingrasamant natural pentru ei, iar pentru piata fac legume frumoase cu hormoni, cu ingrasamant sintetic. "E o realitate, daca nu e un sistem de control nu poti avea incredere. Eu insumi am avut o experienta din asta. Sotia mea a luat niste oua din piata de la o batrana care spunea ca sunt oua de curte si cand m-am uitat mai bine aveau stampila stearsa de pe ele", spune profesorul.

Desi oamenii au tendinta sa mearga la piata pentru legume mai sanatoase, taranii nu au alimente ecologice, poate doar traditionale, dar si pentru a comercializa produse traditionale exista conditii greu de indeplinit de catre taranii cu mijloace financiare reduse.

5. Legumele organice sunt mai scumpe
Adevarat. Pretul lor mai mare este justificat, pana la un punct, spune prof. Mencinicopschi. Situatia din Romania este, insa, exagerata. "Afara preturile sunt sensibil egale. Nu e ca la noi unde un pui costa 20 de lei si unul organic 100. De 5 ori e prea mult. Cu 5, 10, 15% mai scump este acceptabil, dar nu sunt normale preturile duble, triple, cvatriple. Ai nostri au sarit calul riscand sa compromita sistemul", explica acesta.

Tehnicile aplicate, acreditarea, precum si productivitatea scazuta sunt motivele care justifica pretul mai ridicat al alimentelor organice, spune, la randul sau, dr. Corina Zugravu. "Insa am vazut magazine organice prin vest, de exemplu in Olanda, unde diferentele de pret intre organic si neorganic nu erau halucinante ca la noi, ci de cativa eurocenti, asa incat daca voiai organic, puteai cumpara", spune aceasta.

6. Legumele strambe si urate sunt mai sanatoase
Convinsi de faptul ca legumele aratoase au fost tratate cu substante periculoase pentru a arata ca in reclame, oamenii tind sa aleaga legumele mai strambe si mai urate de la fundul lazii, convinsi ca acelea sunt mai sanatoase. E un sambure de adevar in aceasta teorie, spune prof. Mencinicopschi. "Statistic poate fi adevarat. Legumele, fructele crescute intr-un sistem intensiv sunt foarte aratoase, au aspect comercial, sunt calibrate, sunt selectate dupa anumite dimensiuni, sunt omogene. Daca le cresti intr-o gospodarie mica, taraneasca, fara ingrasamant chimic, un mar e mai mare, unul mai mic, un castravete e mai incarligat, altul mai drept, mai sunt si atacate daca nu sunt stropite", explica prof. Mencinicopschi, care adauga ca si cele organice sunt frumoase fiind crescute intr-un sistem mare, comercial, unde se face, de asemenea, separarea pe dimensiuni.

7. Legumele organice ne pot imbolnavi
Fals. Vehicularea informatiei ca un castravete organic ar fi fost punctul de plecare al epidemiei provocate de bacteria E.coli din Germania a starnit ingrijorari cu privire la siguranta alimentelor ecologice. "A fost un atac murdar, n-are legatura sistemul in care sunt obtinute legumele organice care este mult mai bine controlat decat cel al agriculturii intensive. Nu are nicio legatura E.coli cu castravetele, a fost o diversiune care a esuat. Un adevar pe jumatate e mai rau decat o minciuna", spune prof. Mencinicopschi, care adauga ca ingrasamantul organic este balega de vaca ce se composteaza, nu se da cruda, iar prin compostare orice agent patogen este distrus.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

alimentele organice
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1500 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019979 (s)