News Flash:

Leguma-minune care protejeaza ficatul de cancer

6 Martie 2016
1490 Vizualizari | 0 Comentarii
Mamele noastre aveau dreptate cand ne sileau sa terminam portia de broccoli din farfurie. Pana acum, studiile facute au aratat ca aceasta leguma protejeaza impotriva cancerului de san, de prostata sau de colon. O noua cercetare adauga pe lista protectia impotriva cancerului de ficat.
Studiul a fost derulat de prof. Elizabeth Jeffery de la Universitatea din Illinois, si a fost publicat in Journal of Nutrition. „Ceea ce se stia pana acum despre broccoli era ca aceasta crucifera protejeaza impotriva unui numar de cancere diferite. Insa nimeni nu s-a uitat si la cancerul de ficat“, a spus aceasta, citata de medicalnewstoday.com. Dieta americanilor este plina de grasimi saturate si de zahar, fiecare fiind convertite de ficat in grasime corporala. Dar, o asemenea dieta este legata in egala masura nu doar de obezitate, ci si de bolile de ficat din cauza nealcoolica, noteaza adevarul.ro.   

A aparut pe piata broccoli modificat pentru a lupta mai bine impotriva cancerului
 
Chiar daca aceste boli de ficat nu sunt in mod obtisnuit insotite de simptome, uneori se intampla sa fie si aici se includ oboseala, durerea in partea superioara a abdomenului si pierderea in greutate. „Am decis ca e necesar sa studiem si cancerul de ficat. In mod deosebit, pentru ca obezitatea este epidemica in SUA, iar aceasta este in mod direct legata de riscul de a face cancer de ficat, mai ales in randul barbatilor, a mai spus profesoara. 
Ea a adaugat ca, in cazul barbatilor obezi, riscul creste de cinci ori. In cercetarile de pana acum facute alaturi de colegii sai, prof. Jeffery a aratat ca sulforafanul – substanta activa anticancer continuta in broccoli – este prezenta in cantitate mare in leguma tocata sau fiarta putin la aburi. Studiile au mai sugerat ca broccoli, impreuna cu conopida si varza de Bruxelles au capacitatea de a opri acumularea de grasime in ficat. Studiul derulat de Jeffery a fost facut pe soareci si a aratat ca grupul care a avut o dieta in care s-a adaugat broccoli numarul de noduli cancerosi a scazut, spre deosebire de grupul care a avut o dieta bogata in grasimi si zahar (cam ce mananca oamenii in mod obisnuit). 

Germenii de broccoli previn cancerul gastric cauzat de Helicobacter pylori
 
Marimea nodulilor insa nu a fost sensibila la substanta activa din broccoli. Sunt doua feluri in care putem avea un ficat gras: fie printr-o dieta bogata in grasimi si zahar, fie prin consumul mare de alcool. In primul caz, il numim ficat gras din cauza nonalcoolica si afectiunea devine pe zi ce trece tot mai raspandita in randul americanilor, a avertizat profesoara. Studiile de pana acum au aratat ca un consum de trei pana la cinci ori pe saptamana de broccoli reduce riscul de a face alte tipuri de cancere.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

broccoli crucifera cancere dieta
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1779 (s) | 34 queries | Mysql time :0.045308 (s)