News Flash:

Lege pentru bolnavii care au intoleranta la gluten si glucoza

16 Decembrie 2010
3384 Vizualizari | 0 Comentarii
Membrii Comisiei de Sanatate din Camera Deputatilor au adoptat in unanimitate de voturi propunerea legislativa privind etichetarea produselor ce contin gluten sau lactoza. 


Potrivit deputatilor, prin implementarea acestei legi ar putea fi salvati sute de mii de romani care-si pun zilnic in pericol viata consumand produse care contin gluten si lactoza. Practic, glutenul este o masa proteica elastica si vascoasa prezenta in majoritatea cerealelor. Responsabil de dospirea painii si a altor produse de brutarie, glutenul serveste drept liant alimentar. Legea vine mai ales in ajutorul celor care sufera de boala celiaca (numita si celiachie, intoleranta la gluten sau enteropatie glutenica). Aceasta este o boala digestiva cronica, cauzata de ingestia de gluten, ce impiedica absorbtia nutrientilor, vitaminelor si mineralelor de catre intestin. 
Potrivit specialistilor, atunci cand un membru al familiei este afectat, riscul de survenire a bolii este de 10%. La gemenii identici, concordanta este de 70%. In Romania, numarul persoanelor diagnosticate cu celiachie depaseste 200.000, potrivit datelor furnizate de spitale. De altfel, studiile epidemiologice arata ca aceasta boala atinge intre 2% si 15% din populatia globului. Proiectul urmeaza sa fie adoptat si in Plenul Parlamentului. 

Citeste si:

Celiachia, boala care nu te lasa sa consumi cereale 

lactoza boala celiaca celiachie enteropatie glutenica
Distribuie:  
Loading...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1393 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013982 (s)