News Flash:

Leacuri anticolesterol

3 Martie 2017
507 Vizualizari | 0 Comentarii
Colesterolul este o substanta organica grasa, insolubila în apa, fiind o componenta esentiala a materiei vii. Provine, în proportie de circa 20% din alimentatie, din produsele de origine animala, restul fiind sintetizat la nivelul ficatului.

Aceasta substanta este extrem de importanta pentru organism: intra în alcatuirea membranelor celulare si este precursorul hormonilor sexuali (progesteron, estrogen, testosteron), al sarurilor biliare si al vitaminei D3. Nefiind solubil în sange, colesterolul este transportat în corp gratie lipoproteinelor. Acesta sunt de doua tipuri: LDL (lipoproteine cu densitate joasa), asociate cu asa-numitul colesterol rau, si HDL (lipoproteinele cu densitate crescuta), echivalentul colesterolului bun.

Lipoproteinele LDL transporta colesterolul în exces si îl depun pe peretii arterelor - ceea ce duce, pe termen lung, la ateroscleroza, blocarea circulatiei sanguine, risc sporit de maladii cardiovasculare si diabet. În schimb, lipoproteinele HDL parcurg traseul în sens invers: culeg colesterolul depus pe peretii vaselor de sange si îl elimina din organism.

9 lucruri surprinzatoare despre colesterol

Anghinarea.Un leac eficient este anghinarea, deoarece contribuie la eliminarea grasimilor din ficat si împiedica depunerea colesterolului pe peretii vaselor de sange. Se poate administra fie sub forma de tinctura, infuzie sau sub forma de capsule, pe care le putem cumpara de la magazinele cu produse naturiste. Tinctura se ia de trei-patru ori pe zi, cate o lingurita dizolvata într-un pahar cu apa, timp de o luna. Infuzia se obtine dintr-o lingurita de planta maruntita, la o cana de apa clocotita. Se lasa  la infuzat 10 minute. Se beau cate 2 cani pe zi, timp de 3 saptamani.

Leurda. Denumita si ceapa vrajitoarelor sau usturoiul de padure, leurda este un leac excelent contra colesterolului rau. Acest lucru se datoreaza unei substante care se gaseste în leurda, adenozina, care poate dilata arterele coronare. Se administreaza sub forma de infuzie. Peste o lingura cu frunze uscate, tocate, se toarna 250 ml de apa fierbinte si se lasa la infuzat 15-20 de minute. Strecuram si bemcontinutul în trei reprize, dimineata, la pranz si seara, timp de 3 saptamani.

 Patlagina. Bogata în flavonoizi si mucilagii, patlagina este recomandata pentru scaderea colesterolului rau din sange. Se bea cate o cana de infuzie, de 2 ori pe zi, în cure de 21 de zile. Obtinem ceaiul dintr-o lingura de planta maruntita, peste care turnam 200 ml  de apa clocotita. Se infuzeaza un sfert de ora.

Usturoiul. Studiile arata ca usturoiul scade colesterolul rau, prevenind astfel accidentele vasculare cerebrale si bolile de inima, asociate cu un nivel crescut al colesterolului rau. Contine antioxidanti, magneziu, vitamina B6, C si B1. Un studiu australian a aratat ca suplimentele cu usturoi reduc nivelul de colesterol cu pana la 8 %, în cazul persoanelor care se confrunta cu un colesterol marit. Ca sa îsi pastreze proprietatie vindecatoare, usturoiul trebuie consumat în stare cruda, 2-3 catei pe zi. Putem lua si suplimente alimentare cu usturoi, într-o cura de 1-2 luni.

Legatura dintre colesterol si bolile cardiovasculare

Ceaiul verde. Daca avem colesterolul marit ne este de ajutor si ceaiul verde. Un studiu efectuat de oamenii de stiinta din Statele Unite a aratat ca infuzia de ceai verde reduce nivelul lipoproteinelor cu densitate mica (colesterol rau). Ceaiul are în compozitie polifenoli, substante care au capacitatea de a împiedica absorbtia grasimilor în sange si, în acelasi timp, de a elimina excesul de colesterol din organism. Ceaiul se bea cel putin 3 saptamani, cate 2 cani pe zi. Este indicat sa bem ultima cana cu cel putin 2 ore înainte de culcare, deoarece contine cofeina.

Papadia. Bogata în acizi fenolici, flavonoizi si saruri de potasiu, papadia contribuie la eliminarea colesterolului rau din organism. Preparam o infuzie din 250 ml de apa la o lingurita de planta uscata. Se lasa la infuzat 10 minute. Bem cate o cana de 2 ori pe zi, timp de o luna.

De asemenea, pentru a tine colesterolul în frau, este indicat sa consumam în mod regulat alimente bogate în fibre solubile, precum mere, banane, morcovi, prune, broccoli, vinete, pentru ca ajuta la absorbtia colesterolului în exces.

Tot  pentru a reduce nivelul de clesterol rau putem bea suc proaspat de kiwi si portocale. Este o sursa importanta de vitamina C, care contribuie la normalizarea valorilor de colesterol.
Persoanele care au colesterolul marit trebuie sa evite carnea grasa, branzeturile grase, afumaturile si produsele de patiserie. 


colesterolul alimentatie membranelor celulare hormonilor sexuali
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1466 (s) | 34 queries | Mysql time :0.017383 (s)