News Flash:

Laptele, benefic sau nociv organismului? Vezi ce spun adversarii acestui aliment

20 Iunie 2011
6681 Vizualizari | 0 Comentarii

"Evitati excesul  de sare, zahar si grasimi", este formula pe care o auzim zilnic la TV, dar pentru unii cercetatori, aceasta este incompleta: lipseste laptele. In vederea acestora, acest aliment ar trebui consumat cat mai rar. Iar unul dintre cei mai inversunati inamici ai laptelui este dr. Robert Kradjian, care a condus sectia de chirurgie a Seton medical Centre, California, si a devenit faimos cu "Milk Letter" (Scrisoarea laptelui) - un averstisment in legatura cu efectele negative ale consumului de lapte. Potrivit medicului, laptele poate favoriza o serie de boli, intre care si cancerul.

Dr. Kradjian are si argumente. Potrivit acestuia, majoritatea oamenilor de pe glob traiesc sanatosi fara sa fi consumat vreodata alt lapte decat cel matern. El subliniaza faptul ca oamenii sunt singurele mamifere care se hranesc cu lapte si dupa stadiile incipiente ale vietii. Specialistul aduce in sprijinul teoriei sale informatii din zone diverse ale cercetarii istoriei speciei umane sau pur si simplu a interactiunii omului cu natura.

Cercetarile arata ca domesticirea vacilor ar fi  inceput in urma cu aproximativ 10.000 de ani si ca omul vietuieste in structura anatomica actuala de 50.000 - 100.000 ani. Rezulta ca mai bine de 40.000 de ani, omul nu a baut alt lapte decat cel matern. Conform lui Kradjian, este imposibil ca organismul sa se fi adaptat la consumul de lapte. In plus, omul din Paleolitic nu suferea de formele avansate de osteoporoza intalnite astazi, iar oasele sale nu prezentau deficiente de calciu.

Dr. Karadjian sustine in "Milk Letter" ca a studiat 500 studii care aveau ca subiect principal laptele si produsele lactate si ca nu a gasit niciun cercetator care sa fi spus despre lapte ca este un aliment perfect sau excelent, ba din contra. Aceste studii releva faptul ca laptele si produsele lacatate pot genera afectiuni precum: colici intestinali, iritari ale intestinelor, sangerari ale intestinelor, anemie, reactii alergice, astm, boli ale inimii, artrita, sinuzite, leucemie si cancer.

In sprijinul acestuia vine si o declaratie facuta de Margaret Moss, directorul Nutrition and Allergy Clinic din Manchester. Aceasta sustine ca in tarile in care s-a redus consumul de lapte, s-a redus ulterior si rata mortalitatii provocate de boli de inima, in timp ce in tarile in care s-a crescut consumul, a crescut si mortalitatea cauzata de afectiunile cardiovasculare.

De ce organismul nu asimileaza calciul din lapte
Cat priveste aportul de calciu pe care l-am putea obtine in urma consumului de lapte, specialistii sustin ca degeaba bem lapte: desi un pahar de lapte contine aproximativ 30% din necesarul zilnic de calciu, acesta nu este asimilat. "Raportul calciu-fosfor este mai mic decat 2 si atunci se formeaza fosfat subnutricalcic, care nu este asimilabil, deci se elimina tot", sustine Virginia Faur, inginer chemist si fitoterapeut, directorul Favisan.

Potrivit specialistului, mult mai sanatos este sa folosim pulberea din cojile de oua (de la tara)  in amestec cu miere: 3 lingurite/zi (adulti) sau 1 lingurita si jumatate/zi (copii). 


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

laptele
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1514 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013858 (s)