News Flash:

Laborator Praxis Iasi. Tot ce trebuie sa stim despre infectia cu Mycoplasma pneumoniae

26 Septembrie 2018
610 Vizualizari | 0 Comentarii
Laborator Praxis Iasi

Mycoplasma pneumoniae este un agent patogen comun respirator care produce boli de severitate variabila variind de la infectii usoare ale tractului respirator superior (traheobronsita ), pana la pneumonia severa atipica. Frecventa infectiilor respiratorii manifeste, variaza in functie de conjunctura epidemica (epidemii la fiecare 4-6 ani, precum si forme endemice si sporadice) , de la 3-10% pana la 80%. Micoplasma este, de asemenea, incriminata in dezvoltarea autoimunitatii care poate explica implicarea pulmonara suplimentara.  In afara de infectiile tractului respirator, acest organism este, de asemenea, responsabil pentru producerea unui spectru larg de manifestari non-pulmonare, incluzand boli neurologice, hepatice, cardiace, anemie hemolitica, poliartrita si eritemul multiform. Din manifestarea non-pulmonara, se considera ca manifestarile neurologice sunt cele mai frecvente. 

Diagnosticul infectiei

Diagnosticul bolii se bazeaza pe simptomele clinice (febra, cefalee, faringita si tuse neproductiva persistenta) , anamneza epidemiologica si testele de laborator.

Deoarece este dificil sa se cultive Mycoplasma pneumoniae, se recomanda utilizarea metodei ELISA pentru detectarea anticorpilor specifici in serul sau plasma umana in practica de laborator de rutina. Astfel de analize pot fi facute la Laboratorul de Investigatii Medicale Praxis Iasi.

Importanta diagnostica a claselor de anticorpi:

IgM: infectia primara este indicata prin cresterea titrului de anticorpi IgM (1-2 saptamani dupa infectie), care atinge maximum dupa 1 luna de la inceputul infectiei. Anticorpii poate persista mai mult de 1 an. Prezenta anticorpilor IgM specifici la persoanele infectate cu varsta sub 20 de ani este de 80%, dar numai 40% la subiectii cu varsta peste 20 de ani. In timpul reinfectarii, nivelul anticorpului creste rar.

IgA: Anticorpul IgA specific creste de obicei mai tarziu decat IgM si deseori scade mai devreme. Semnificatia sa devine evidenta atunci cand anticorpul IgM este absent la unii pacienti sau in caz de reinfectare.

IgG: Anticorpul IgG specific creste la 2-3 saptamani dupa aparitia simptomelor cu maximul atins dupa o perioada mai lunga de timp (aproximativ 6 luni) si anticorpul poate persista mai mult de 1 an, in unele cazuri chiar mai mult de 4 ani. In cazul reinfectiei, este necesara evaluarea dinamicii anticorpilor prin reinvestigarea probelor pereche colectate in decurs de 1 pana la 2 saptamani.
Este recomandabil sa se examineze fiecare proba pentru toate cele trei clase de anticorpi pentru a evalua rezultatele serologice, eventual pentru a efectua noi investigatii ale probelor pereche.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

mycoplasma pneumoniae infectii praxis iasi
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1558 (s) | 23 queries | Mysql time :0.015318 (s)