News Flash:

Laborator Praxis Iasi: Mielomul multiplu - rolul diagnosticului de laborator

12 Februarie 2018
1010 Vizualizari | 0 Comentarii

Mielomul multiplu este un neoplasm sever, caracterizat prin proliferarea maligna a plasmocitelor si supraabundenta paraproteinei monoclonale. Mielomul multiplu reprezinta 1% din totalitatea cancerelor si aproximativ 10% dintre toate afectiunile hematologice maligne. Rata de supravietuire este mai mare la persoanele mai tinere si mai scazuta la varstnici.

Proliferarea celulelor plasmocitare in mielom multiplu pot interfera cu productia normala a celulelor sanguine, ceea ce duce la leucopenie, anemie si trombocitopenie. Celulele pot provoca mase tumorale ale tesuturilor moi (plasmocitoame) sau leziuni litice la nivelul scheletului. Complicatiile de temut ale mielomului multiplu sunt durerile osoase, hipercalcemia, insuficienta renala si compresia maduvei spinarii.

Anticorpii aberanti, care sunt produsi, conduc la imunitate umorala afectata, iar pacientii au o prevalenta ridicata a infectiilor, in special cu organisme incapsulate, cum ar fi pneumococii. Supraproductia acestor anticorpi poate conduce la hipervascozitate, amiloidoza si insuficienta renala.

Prezentarea mielomului multiplu poate varia de la asimptomatic pana la sever simptomatic cu complicatii care necesita tratament urgent. Desi pacientii beneficiaza de tratament (o viata mai lunga, durere mai mica, mai putine complicatii), in prezent nu exista nici un tratament curativ. 

Diagnosticarea mielomului multiplu se bazeaza pe diferite teste precum: detectia si evaluarea componentei monoclonale cu ajutorul electroforezei proteinelor serice si/sau urinare, evaluarea infiltrarii cu plasmocite a maduvei osoase,  evaluarea leziunilor litice osoase si hemoleucograma completa, insotita de nivelurile diferentiale ale creatininei serice si a calciului.

Imunoelectroforeza ofera numai informatii calitative in diagnosticul gamapatiilor monoclonale. Metoda se utilizeaza pentru stabilirea clasei si tipului de imunoglobulina monoclonala pentru diagnosticul imunochimic al bolii lanturilor grele si pentru diagnosticul diferential al hiper-gama-globulinemiilor monoclonale.

Aceasta metoda se caracterizeaza printr-un grad inalt de specificitate si sensibilitate, caracteristic reactiilor imunologice. Prin imunoelectroforeza se identifica anumite componente care nu pot fi puse in evidenta prin alte tehnici.

O gamapatie monoclonala este o stare incipienta a unei boli in care o singura clona a celulelor plasmatice produce un nivel inalt de imunoglobuline ce apartine unei singure clase. Asemenea imunoglobuline mai sunt numite si proteine monoclonale, proteine M sau paraproteine. Prezenta lor in cele mai multe cazuri este indicator al unei malignitati cum ar fi: mielomul multiplu sau macroglobulinemia Waldenström.

Prezenta unei proteine monoclonale in ser sau urina sugereaza de obicei un proces malign, desi componentele monoclonale pot sa apara si in diverse conditii benigne sau chiar in absenta unei modificari patologice (gamapatie monoclonala cu semnificatie nedeterminata, care necesita monitorizare periodica pentru a verifica stabilitatea componentului monoclonal). In mielomul multiplu, 99% din pacienti prezinta o proteina monoclonala in ser sau urina.
Boala Waldenström se caracterizeaza prin prezenta obligatorie in ser a unei proteine monoclonale de tip IgM.

La aproximativ 75% din pacientii cu mielom multiplu sau boala Waldenström se depisteaza in urina un lant usor monoclonal (proteina Bence-Jones).

Imunoelectroforeza poate fi folosita in aproape toate domeniile clinice, mai ales hematologie, imunologie si hepatologie. 

In scopul detectarii gamapatiilor monoclonale si confirmarea diagnosticului de mielom multiplu, in cadrul laboratoarelor Praxis se lucreaza urmatoarele analize:

  • Electroforeza proteinelor serice cu IMUNOFIXARE (IgG, IgA, IgM, Kappa, Lambda);
  • Electroforeza proteinelor serice cu IMUNOFIXARE (IgD, IgE, Kappa, Lambda);
  • Electroforeza proteinelor urinare cu imunofixare (include proteina Bence Jones).
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

mielomul multiplu neoplasm sever imunoelectroforeza mielom multiplu
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1638 (s) | 23 queries | Mysql time :0.017503 (s)