News Flash:

Kombucha

31 Ianuarie 2012
2778 Vizualizari | 0 Comentarii

Studiile arata ca acest ceai contine 12 specii de microorganisme, care convietuiesc in simbioza. Este de fapt o colonie care este compusa din bacterii "prietenoase" si ciuperci (drojdii), care transforma zaharul in care cresc, precum si principiile active ale ceaiului negru, in substante cu efecte vindecatoare remarcabile.

Compozitie
Kombucha contine multiple specii de ciuperci si bacterii,  acizi organici (acid acetic, acid butiric, acid gluconic, acid lactic, acid malic, acid oxalic, acid usnic), enzime, aminoacizi, polifenoli, complexul de vitamine B, vitamina C, alcool (in cantitati mici, sub 0.5%).

Cum se obtine Kombucha?
Aceasta bautura se poate obtine in mai multe etape:

  • intr-un vas cu un litru de apa clocotita se pun 2 lingurite de ceaiul negru (Thea sinensis), se acopera si se lasa sa infuzeze 30 de minute; se strecoara si se amesteca bine cu 100 g zahar;
  • ceaiul obtinut se raceste,  dupa care se pune intr-un borcan;
  • se adauga in borcan un strat gelatinos de Kombucha si cateva drojdii (adica depuneri de pe fundul vasului) dintr-o cultura veche, dupa care se acopera gura borcanului cu un tifon;
  • ceaiul cu zahar va fermenta imediat, se lasa sa stea 8-12 zile, dupa care se filtreaza;
  • dupa 12 zile, se filtreza prin tifon, iar lichidul obtinut se pune in sticle, care se tin la rece (termenul de valabilitate este de 15 zile), in timp ce masa gelatinoasa ramasa se foloseste pentru noi culturi.

Totusi, este indicat sa consumam bauturi din comert, controlate, pentru a preveni contaminarile din mediul exterior cu alti germeni, mai mult sau mai putin periculosi pentru sanatate.

Cand este indicat Kombucha?

Ceaiul de Kombucha este utilizat in primul rand pentru efectele antimicrobian, anticanceros, hepatoprotector si antioxidant.

Se foloseste intern (se bea 2-3 pahare pe zi pana la 1 litru, in functie de afectiune) in: constipatie, hemoroizi, reumatism, guta, prevenirea si combaterea aterosclerozei si hipertensiunii, dureri de cap de origine nervoasa, gripa, boli epidemice in general (acest remediu este un stimulent puternic al imunitatii pe termen lung), starile de anxietate, iritabilitate, adjuvant in tratarea calculozei renale si biliare, adjuvant in tratamentul cancerului (s-a ajuns la concluzia ca prin efectele sale intens depurative, de stimulare a imunitatii si prin aportul de vitamine este un remediu excelent de protectie impotriva cancerului), atenuarea efectelor intoxicatiilor lente cu metale grele, gaze toxice, deseuri radioactive.

Extern se foloseste in: amigdalita, dureri de gat (gargara), ingrijirea tenului cu aspect incarcat (demachiere, curatare).

Precautii si contraindicatii:
- prudenta in cazul gastritei hiperacide, colita de fermentatie; prudenta in cazul conducatorilor auto si a persoanelor cu activitati ce necesita un inalt grad de precizie si control.

Deci, un ceai imbietor, dulce-acrisor, fermentat se pare ca ne poate mentine in forma si sanatosi! Bonus: tineri si frumosi!


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

compozitie kombucha
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

4537 viz    1 com
5628 viz    0 com
2491 viz    0 com
6952 viz    0 com
2386 viz    0 com
3471 viz    0 com
4099 viz    0 com
4935 viz    1 com

Mica publicitate

© 2019 - Sanatate.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1462 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014303 (s)